Motivačná hudba pri cvičení. Naozaj motivuje?

Zuzana Vrecková | 23. október 2018
Motivačná hudba pri cvičení. Naozaj motivuje?

Pri cvičení a športoch je veľkosť motivácie zvlášť dôležitá. Pokiaľ vykonávate nejakú ťažkú aktivitu a pustíte si k nej hudbu, ide to akosi ľahšie.

Nevládzete zdvíhať tie ťažké činky. Nechcete sa ešte pol hodiny natriasať na aerobicu? ...

Motivačná hudba

Motivácia je psychologický proces. Je to hnací motor, túžba po dosiahnutí cieľov, naplnení potrieb. Je to vôľa niečo dosiahnuť. Pri cvičení a športoch je veľkosť motivácie zvlášť dôležitá. Často bojujeme s nechuťou vyjsť do sychravého počasia a behať.

nevládzeme zdvíhať tie ťažké činky. Nechceme sa ešte pol hodiny natriasať na aerobicu. Neraz počúvneme ten lenivý hlások v nás, ktorý nám našepkáva, aby sme si dnes dali pauzu, aby sme zjedli ten koláčik a leňošili.

„Na mňa vplýva hudba pri cvičení veľmi dobre. Bez nej to niekedy nie som ochotná ani robiť. Napríklad, keď mám vypitý ipod, nejdem behať, lebo je to o ničom. Bez hudby by som toho toľko nikdy neodbehla. Na behu Devín - Bratislava – 11,6 km by som odpadla pri druhom kilometri... So správnym výberom songov som dobehla až do konca. Musí to byť dynamická hudba, a to je už jedno, či je s textom alebo bez neho. Ale slaďáky ti nepomôžu.

Dynamiku hudby treba prispôsobiť rýchlosti úderov srdca, teda tepu, pretože ak má hudba pomalší rytmus, než máš ty tep, znižuje sa tvoj výkon. Naopak, ak je rytmus pesničky rýchlejší, ako máš tep, núti ťa to pridať a zosynchronizovať srdce s hudbou.“ (Majka, 26)

Vnútorná, vonkajšia motivácia. Ktorá pomáha viac?

Vašou úlohou je motivovať sa natoľko, aby ste dosiahli svoj cieľ. Pomáhať vám v tom bude vnútorná a vonkajšia motivácia.

Vnútorná motivácia je zložená z faktorov, ktoré si vytvárate len vy a ktoré vás do istej miery ovplyvňujú a smerujú. Súbor týchto faktorov vo vás vyvoláva pocit, že to, čo vykonávate, je dôležité, dodávajú vám pocit zodpovednosti, túžbu zvyšovať svoje znalosti a dosahovať vyššie ciele, napríklad pri cvičení. Je to váš motor, nikto vám s ním nepomôže.

Vonkajšiu motiváciu tvoria faktory, ktoré poskytuje svojim zamestnancom firma, aby ich motivovala, v našom príklade sú to rôzne zdroje, ktoré nás stimulujú k cvičeniu. Môže to byť izba oblepená plagátmi fitnesiek, ďalej sú to rôzne odmeny, pochvaly v prípade, ak nesplníme nami zadaný cieľ, môžu to byť aj tresty a zrieknutie sa niečoho.

Hovorí sa, že vnútorná motivácia je silnejšia ako externá (vonkajšia), pretože tá časom „zmizne ako smrad.“ Motivácia je naozaj krátkodobá záležitosť, ale rovnako aj hygiena. Tiež sa denne umývame, nestačí sa umyť raz a zostaneme čistí po celý život. S motiváciou je to rovnako. Je potrebné sa denne motivovať a snažiť sa dosiahnuť lepšie výsledky.

Motivačná hudba motivuje

.. niekto potrebuje na „zahriatie“ rytmickejšiu hudbu. Naopak, niekto pred výkonom sa rád „stíši“ jemnejšou muzikou.

Miroslav Mackulín, mentálny tréner európskeho šampionátu do 17 rokov vo futbale, tvrdí: „Som presvedčený, že hudba má pozitívny vplyv na predzápasovú prípravu hráčov. Vplýva na ich emócie a atmosféru v šatni. Športovci hudbu radi využívajú ako motivačný a burcujúci prvok.
Druh hudby je individuálny, niekto potrebuje na „zahriatie“ rytmickejšiu hudbu. Naopak, niekto pred výkonom sa rád „stíši“ jemnejšou muzikou.

Tu vo všeobecnosti platí – koľko ľudí, toľko chutí. Hudba má v každom prípade blahodarné účinky na ľudský organizmus. Ak vyhráme, pomáha ešte viac „roztancovať“ príjemnú atmosféru v kabíne, v prípade prehry je balzamom na ubolenú športovú dušičku,“ dodáva mentálny tréner.

„Pri počúvaní hudby je fyzická námaha menej únavná.“

Vedecky dokázané!

Pokiaľ vykonávate nejakú ťažkú aktivitu a pustíte si k nej hudbu, ide to akosi ľahšie. Nie je to žiaden zázrak, len naša pozornosť je odpútaná od námahy.

Minulý rok v Lipsku vydal 10-členný tím vedcov oficiálne vyjadrenie, že hudba znižuje námahu. „Preto si otroci pracujúci na bavlníkových plantážach pri práci spievali. Keď väzni v reťaziach lámali v baniach kameň, spievali si a vteľovali zvuky práce do svojej hudby.

Ak športovci chcú dosiahnuť maximálny výkon, nechávajú sa viesť hudbou,“ uvádza sa v štúdii. „Tieto výsledky sú významným krokom vpred, pretože nám pomáhajú pochopiť terapeutickú moc hudby.

Navyše veríme, že môžu mať významný vplyv na náš spôsob chápania úlohy hudby v utváraní ľudskej spoločnosti. Hudba robí fyzickú námahu menej únavnou,“ zdôraznil jeden z autorov štúdie, Thomas Fritz.

A keď to máme takto čierne na bielom, stiahnite si do svojich hudobných prehrávačov motivujúce songy a bežte, cvičte, zdvíhajte!