Večer s pohárom vína - elixír zdravia, či diétny hriech?
Je ním preniknutá celá história nášho kultúrneho okruhu. Aký div, že máme k vínu blízko, rozmaznávame sa ním a učíme sa získavať z neho to najlepšie, či už ide o nápojovú gastronómiu alebo napríklad medikamenty.
Semená vínnej révy staré 5000 rokov boli nájdené v egyptských hrobkách. Víno milovali starogrécki bohovia na Olympe a svoje čestné miesto má aj v Biblii, je s ním symbolicky spojená kresťanská viera.
Mali by sme vedieť, že v minulosti nemala farba vína taký význam ako v dnešnej dobe, preto sa neriešilo – biele, červené, ružové či trebárs oranžové, dôležité boli všetky jeho ďalšie charakteristiky.
Farba vína zohráva dôležitú rolu
Vinári často spoločne spracovávali víno z celej vinice naraz. Dnes je to inak, na farbu veľa dáme, hoci nie je rozhodujúcim, ale orientačným momentom pri výbere.
Ak vo víne okrem pôžitku a „pravdy" hľadáme tiež elixír zdravia, farba môže naznačiť viac, a to že od kvalitných vín tmavých odtieňov možno očakávať vyšší obsah polyfenolov, ktoré fungujú v ľudskom tele ako bioaktívne látky, pričom najviac mu z nich prospievajú silné antioxidanty flavonoidy, vrátane diskutovaného resveratrolu, látky, ktorej je prisudzovaný významný anti-aging efekt aj priaznivé pôsobenie na srdcovo-cievny systém.
Má oveľa väčšiu silu ako vitamíny C a E. Z tejto logiky vyplýva, že oranžové a ružové vína z perfektnej suroviny obsahujú viac antioxidantov ako vína biele.
Čítajte tiež: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť
Kvalitné víno - diétny hriech?
V každom prípade, triezva konzumácia kvalitného vína k pokrmom dokáže zahladiť aspoň časť diétnych hriechov. Že je potrebné sa počas hodovania vyhnúť vínam s vyšším obsahom cukru, je pritom mýtom.
O tom, či nás na druhý deň bude bolieť hlava, nerozhoduje totiž cukor, ale kvalita podávaného moku a sprievodný pitný režim. Hlava totiž bolí z dehydratácie spôsobenej nadmerným príjmom alkoholu!
Inšpirácia pre podávanie vína
Farba mäsa nie je diktát, iba orientačný bod v situáciách, keď si nie sme istí. Ak tmavé druhy mäsa odprevadíte červeným a biele druhy bielym vínom, nemáte veľmi čo pokaziť.
- Aperitív – suchý sekt
- Biele alebo rybie mäso – biele alebo ľahšie červené vína
- Kapor so zemiakovým šalátom s majonézou – červené, ružové víno
- Kapor s odľahčeným zemiakovým šalátom – biele víno
- Tmavé mäso – červené a oranžové vína alebo plnšie biele vína, napríklad tie, ktoré zreli vďaka kvasinkám
- Smotanové omáčky – biele barikové vína
- Maškrtenie sladkostí – bobuľový výber, výber z hrozna, oranžové víno
Aké víno by ste si dali k tomuto jedlu? Huby Portobello plnené syrom