Potraviny, ktoré nás v lete prirodzene ochladia
S teplom prichádzajú nielen dni plné slnka, ale aj dni ktoré predstavujú zátaž pre náš organizmus. Teplo vyčrepáva, spôsobuje nesústredenosť a nechuť k jedlu. Každá potravina určitým spôsobom vplýva na naše telo.
Niektoré majú tendenciu nás ochladzovať, iné zase ohrievať. Z tohto je teda zrejmé, že počas leta by sme mali konzumovať najmä ochladzujúce potraviny. To je práve riešenie k tomu, ako si môžeme počas horúcich letných dní dopomôcť práve stravou.
MELÓN: V šalátoch chutí skvele!
Tropické plody ochladzujú, ale:
Nepatria do prirodzenej stravy Stredoeurópanov. Sú plné vody, ktorá prirodzene ochladzuje organizmus. Preto sú veľmi vhodné pre obyvateľov tropických pásiem, žijúcich celoročne v horúčavách, počas ktorých im zabezpečí osvieženie.
Tieto potraviny by ste preto radšej mali zaraďovať do jedálnička keď tak v letných mesiacoch a v tých zimných sa im úplne vyhýbať. V našom pásme sa spokojne môžete v horúcich mesiacoch spoľahnúť na ochladzujúci účinok mäty, červeného melóna, uhoriek, paradajok, či iných druhov zeleniny a ovocia.
Ktoré potraviny nás ochladzujú:
- Ovocie z nášho pásma
- Tofu
- Mäta
- Baklažán, cuketa, paprika, listová zelenina
- Môžeme sem zaradiť aj vodu
Šaláty
Určite niet pochýb o tom, že šaláty sú na horúce letné dni ako stvorené. V lete siahnite predovšetkým po zelenine s vysokým podielom vody, napríklad uhorkách, paprikách, cukete a paradajkách.
Cícerový šalát s rukolou (pre 2 osoby)
Ingrediencie: 200g rukola, 200 g cícer, olivový olej, himalájska soľ, 2 paradajky, 1 paprika, 2 ks cibuľa, hummus
Postup:
Cícer cez noc namočíme vo vode. Scedíme a prepláchneme, varíme do zmäknutia, ale nesmie sa rozvariť. Už uvarený cícer zmiešame s olivovým olejom, rukolou, paradajkami, paprikou a cibuľou. Ochutíme lyžicou hummusu.
Náš tip: Tento vďaka cíceru veľmi výdatný šalát sa hodí ako výborný obed – pripravte si ho do skleneného uzatvárateľného pohára a zoberte do práce.
Surové polievky
Najlepšie sú tie studené zo sezónnej zeleniny. Veľmi vhodne nás osviežia a nasýtia. Sú jednoduché na prípravu.
Cviklovo-uhorková polievka
Ingrediencie: 4 ks cvikle, 2 vajcia uvarené na tvrdo, čerstvá uhorka, 1 l zeleninového vývaru, ryžová smotana, soľ ,petržlenová vňať a kôpor.
Postup:
Cviklu umyjeme a nahrubo nakrájame. Uvaríme ju v zeleninovom vývare. Do hotového ochladeného vývaru nakrájame uhorky zbavené jadierok. Dochutíme himalájskou soľou a zahustíme ryžovou smotanou. Medzitým vajíčka uvaríme na tvrdo, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Nakoniec môžeme pridať petržlenovú vňať a kôpor.
Osviežujúci letný nápoj
3 lyžice chia semienok, 1,5 l vody a pár kvapiek citrónu
Chia zmiešate s vodou, citrónom a môžete pridať pár lístkov mäty. Chia semienka vám dodajú energiu na celý deň.