Spoznajte skvelý LAVAŠ + recepty s lavašom

Lucia Gáborová | 18. august 2021
Lavaš

My, dnešné gazdinky, máme mimoriadne rady rýchle recepty. Najradšej máme také, podľa ktorých servírujeme jedlo na tanier ešte skôr, ako si opášeme zásteru s vtipným nápisom na hrudi. Ak tiež patríte medzi nás, podelíme sa s vami o naše tajomstvo na päť písmen. Volá sa L-A-V-A-Š.

Ide o nekvasený chlieb pochádzajúci z Arménska, no rozšírený je tiež na Kaukaze, v Turecku, Iráne a v poslednom období ho objavuje stále viac domácností aj u nás, na Slovensku. V roku 2014 bol dokonca zapísaný do zoznamu UNESCO. Dá sa z neho servírovať obrovské množstvo slaných aj sladkých pokrmov a my vám dnes prezradíme, ako na to.

Čo je to lavaš?

Základný recept na tento chlieb vo forme tenkej placky sa pripravuje z pšeničnej múky a vody s pridaním soli a kvapky oleja. Pečie sa vo veľkom množstve v tradičnej hlinenej peci tandoor, skladuje sa v suchu na kôpkach a pred podávaním sa zvlhčí kvapkou vody. Takto skladovaný vydrží aj rok, preto sa dá pripraviť jeho dostatočná zásoba vopred.

Vy si ho tiež môžete pripraviť doma, no rýchla príprava jedál, ktoré z neho môžete vyhotoviť, spočíva v tom, že si lavaš jednoducho kúpite do zásoby a máte ho vždy poruke v chladničke či mrazničke. V ponuke nájdete chlieb z bielej, ako aj zo špaldovej múky a tiež s pridaním špenátu či kakaa. 

Recepty z lavašu

V tradičnej kuchyni sa z lavašu najčastejšie pripravujú rôzne wrapy, kebab, dezerty. V modernej kuchyni z neho pripravíte pizzu, rovnako wrapy, lasagne, dokonca aj štrúdľu. 

Lavaš

Pizza z lavašu

Lavaš potrite paradajkovou omáčkou a obložte čím máte radi, napr. šunkou, kukuricou a syrom. Okraje pomastite olivovým olejom s cesnakom a soľou a dajte na pár minút zapiecť. Sledujte pizzu a keď sa okraje začnú sfarbovať do ružova, pizza je hotová. 

Ak obložíte len polovicu plochy lavašu, môžete ju prikryť druhou polovicou a budete mať prekladanú pizzu. 

Pizzové slimáky z lavašu

Zo začiatku postupujte rovnako ako pri príprave pizze, no po obložení placku napevno stočte. Nakrájajte na hrubšie kolieska a položte ich reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch posypte strúhaným syrom a pizza korením. Zapečte v rúre doružova. 

Avokádový wrap na studeno z lavašu

Vykôstkujte avokádo a dužinu vidličkou rozpučte v miske. Zmiešajte s nakrájanými cherry paradajkami, pridajte štipku soli a čierneho mletého korenia. Z lavašu si nožnicami odstrihnite štvorec, z ktorého budete robiť wrap. Navrstvite avokádo s paradajkami a pokvapkajte balzamikovým octom. Zrolujte a zabaľte do alobalu. Takto pripravený wrap buď ihneď podávajte, alebo si ho môžete s miskou šalátu vziať so sebou do práce.

Zapekaný tuniakový wrap z lavašu

V miske zmiešajte: obsah jednej konzervy tuniaka vo vlastnej šťave, kocku Lučiny alebo podobného roztierateľného syra, mladú cibuľku nakrájanú nadrobno, pár kvapiek citrónovej šťavy, 1 ČL horčice, soľ a korenie. Vymiešajte na hladkú nátierku a natrite ňou štvorec lavašu. Môžete pridať čierne olivy nakrájané nadrobno alebo sladkú kukuricu. Preložte a zapečte v kontaktnom grile. Servírujte so zeleninovým šalátom. 

Lavaš

Náplne do lavašových wrapov môžete obmieňať: 

1) so šunkou, syrom, kukuricou na spôsob pizze

2) avokádo s paradajkami a fazuľami na mexický spôsob

3) s mäskom na spôsob gyros, tzaziki dresingom, listami zeleného šalátu a uhorkou na tenké plátky

4) s morčacím či kuracím mäsom a zeleninovým šalátom či mladým špenátom

5) s cviklou a balkánskym syrom

6) so sušenými paradajkami nakladanými v oleji s nivou atď. 

Čoko-banánový wrap s lavašom

Lavašový štvorec nasucho nahrejte v panvici. Položte na tanier a potrite nutelou či roztopenou čokoládou. Na čokoládu poukladajte banán nakrájaný na kolieska a pokvapkajte mandľovým či tekutým arašidovým maslom. Zrolujte a podávajte ako dezert. Môžete ozdobiť kopčekom vanilkovej zmrzliny či šľahačky. 

Jablková taštička z lavašu

Najskôr si pripravte teplý jablkový kompót, a to tak, že olúpané, vykrojené jabĺčka pokrájané na malé kúsky poduste s cukrom, hrozienkami, škoricou a klinčekmi. Zmes pomocou lyžice navrstvite na lavašové štvorce, preložte a zapečte v kontaktnom grile. Podávajte teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo pribaľte deťom na desiatu či sebe do práce. Podobne si môžete pripraviť aj jablkovú štrúdľu.

Makovo-višňová štrúdľa z lavašu

Najskôr si pripravte makovú náplň, a to tak, že zmiešate 170 g mletého maku, 200 ml horúceho mlieka, štipku soli, 5 PL krupicového cukru a 1 ČL mletej škorice. Kým vám bude hmota chladnúť, roztopte si 1 PL masla a potrite ňou lavaš. Navrstvite makovú plnku a na ňu naukladajte odkôstkované višne. Pevne zaviňte a položte na plech spojom dolu. Potrite rozšľahaným žĺtkom a dajte upiecť do rúry doružova. Upečenú štrúdľu ešte za horúca pocukrujte práškovým vanilkovým cukrom. 

Náš tip: Práškový vanilkový cukor si pripravíte tak, že do stredne veľkej dózy presypete práškový cukor a pridáte doňho zrniečka z jedného vanilkového struku. Do pohára vložte aj rozrezaný, prázdny struk a dobre zatvorte vrchnákom. 

Lavašové krekry 

Na prípravu tohto snacku bude vhodný celozrnný či špaldový lavaš. Predhrejte si rúru na 175 ºC.  Rozprestrite placku lavašu a potrite olivovým olejom. Následne ju nožnicami rozstrihajte na malé štvorce či trojuholníky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a posypte grilovacím korením, alebo hrubozrnnou soľou či sezamovými semiačkami. Pečte v rúre približne 5 minút. 

Tip naviac: Biely lavaš môžete použiť aj na prípravu lasagne či dokonca lahodného krémeša.