Prvosienka jarná - stavte na jej liečivé účinky.

Jana Trundová | 30. marec 2017
Prvosienka jarná - stavte na jej liečivé účinky.

Prvosienka jarná, dáva zbohom zime a vnímame ju ako posla jari. Okrem jasnožltýčh kvetov je takisto liečivá a môžeme ju užívať. Rastie na lúkach, okrajoch lesov, a v krovinách na horských nivách.

Prvosienka jarná, čiže prvosienka je jedným z poslov jari. Prezývku získala kvôli severoeurópskej legende, podľa ktorej Svätý Peter zahodil kľúče od nebeských brán po tom, čo sa dozvedel, že dostane náhradný. Kam jeho staré kľúče padli, tam vyrástli drobné kvietky.

Prvosienka jarná a jej liečivé účinky

V minulosti bývalo toľko prvosienok, že sa z nich na vidieku vyrábalo bylinné víno, dnes pre ich úbytok táto prax upadla. Na liečebné účely sa používajú kvety a korene, oboje majú ale odlišné použitie.

  • Korene obsahujú hojnosť saponínov a salicylátov, preto sa výborne osvedčujú pri liečbe bronchitídy a pri nachladnutí zbavujú dýchacie cesty hlienov.
  • Kvety tieto látky nemajú, zato podporujú liečbu väčšou potivosťou. Optimálne je nasadiť čajový nálev z kvetov pri upchatých dýchacích cestách a horúčkovitých stavoch. Navyše majú sedatívne účinky, takže chorého ľahšie upokoja a uspia.

Pomáhajú tiež v situáciách, keď človek nemôže zaspať, pretože sa mu hlavou preháňajú znepokojujúce myšlienky. Z kvetov sa pripravuje tiež éterický olej, ktorý sa kvapká najlepšie pred spaním do kúpeľa, prípadne zriedený s mandľovým olejom sa aplikuje pri upokojujúcej masáži alebo na obklad pri bolestiach hlavy.

Mohlo by vás zaujímať: Ako si udržať energiu po celý deň? 11 tipov pre vás.

Tip FIT štýlu:

Túžite po okennom parapete rozžiarenom prvosienkami? Dobre sa im bude dariť v zmesi kôry a rašeliny, ak zaistíte, že počas najsilnejšieho poludňajšieho slnka bude mať trochu potrebného tieňa. V domácom prostredí väčšinou dlho nevydržia.

cesnak, medvedí, zdravie, recepty

Čitajte tiež: Takéto gurmánske lahôdky si pripravíte z medvedieho cesnaku