Reflexná masáž - 1. časť. Prečo a kedy by ste mali zvoliť tento druh masáže?

Zuzana Vrecková, Spolupráca: Mgr. Monika Lehocká – Ametyst | 7. júl 2017
Reflexná masáž - 1. časť. Prečo a kedy by ste mali zvoliť tento druh masáže?

O tom, že existuje nespočetné množstvo druhov masáží, sa nemusíme ani rozprávať. Väčšina z nás už určite aspoň raz za život absolvovala klasickú masáž chrbta.

O tom, že bola perfektná a spôsobila vám úľavu stuhnutých svalov, nikto nepochybuje. No existujú druhy masáží, napríklad reflexná masáž, ktorá predstavuje viac ako len manuálnu techniku úľavy. Je to duchovno, náhľad pod povrch človeka, a zároveň diagnostika jeho zdravotného stavu.

Čítajte tiež: TOP masáže, ktoré vás zaručene uvoľnia

Kam až siahajú korene masáže?

Úplný prapôvod slova môžeme nájsť v hebrejčine, ktorá používala výraz „me-sakj“. Táto podoba nie je s tou súčasnou priveľmi totožná, no latinské „massa“ (masa, cesto), arabské „masa“ (dotknúť sa, ohmatať) či francúzske „massage“ – už áno.

Masírovanie je teda súčasť mechanoterapie, ktorej cieľom je odstránenie únavy i liečenie. Čo si budeme navrávať, primárny efekt pre nás je práve relaxácia a dokonalé uvoľnenie mysle, pri ktorom načerpávame mentálnu silu.

Mohlo by vás zaujať: Blaho olejovej masáže alebo terapia olejom

Prečo a kedy by ste však mali zvoliť práve reflexnú masáž?

Každá masérska technika vychádza z istého učenia. Väčšina tej reflexnej je založená na princípoch reflexov, ktoré sú uložené v rukách a v nohách, a sú spojené s každým orgánom, žľazou, respektíve s každou časťou tela.

Zaraďujeme ju medzi tlakové, bodové a líniové masáže, ktoré sú zároveň považované za špeciálne terapie, ktoré liečia vďaka nervovým spojom a zakončeniam v oblasti zvolených reflexných oblúkov. Je to celkom záhada, ale lieči sa vnútorný orgán cez povrch tela, a to v mieste, ktoré kvôli ochoreniu vyvolalo reflexné zmeny.

Reflexnú masáž chodidiel sme absolvovali i my a rovno sme vyspovedali Mgr. Moniku Lehockú z masážneho štúdia Ametyst v Nitre, ktorá sa tejto masáži venuje už piaty rok.

Zaujímalo nás, kde všade môže byť vykonávaná reflexná masáž a či je nejaký rozdiel medzi reflexnými bodmi na rukách a na nohách.

„Reflexná masáž sa nemusí týkať iba chodidiel, reflexné zóny sú napríklad aj na rukách či popri chrbtici. Zásadný rozdiel medzi reflexnou masážou na chodidlách a na rukách nie je.

Tým, že nohy sú plochou väčšie ako ruky, reflexné zóny tam majú väčší priestor, nie sú na seba tak „natlačené“ ako na rukách, čo umožňuje intenzívnejšie pôsobenie na jednotlivé body.

Avšak, pri RFM rúk sú navyše špecifické body, ktoré ešte obohacujú celkové pôsobenie masáže. Možno tak napríklad dynamickejšie pôsobiť na imunitu, vo zvýšenej miere dodať telu energiu, uvoľňovať opuchnuté či podráždené sliznice, či zlepšiť dýchanie.

Na rukách sú až dve zóny na stimuláciu chrbtice – aj takzvaná prvopomocná – pri bolestiach chrbtice, ktorú si môže človek rýchlo osvojiť a v prípade potreby aj sám stimulovať. Z tohto dôvodu, ak to stav človeka vyžaduje, rada využívam kombináciu oboch možností pôsobenia.“

„V centre pozornosti je človek ako celok, nielen jeho konkrétny fyzický problém či bolesť. Tie sú príznakom jeho vnútorného rozpoloženia, psychiky.“

Reflexná masáž a ako všetko so všetkým súvisí

Reflexná masáž teda nie je typ masáže, na ktorý sa objednáte preto, lebo cítite bolesť a potrebujete úľavu. Prihlásite sa na ňu vtedy, keď máte záujem o diagnostiku. Je to druh alternatívnej medicíny, ktorej musíte predovšetkým veriť, až potom ju môžete absolvovať. Pokiaľ je vykonávaná správne, dokáže uvoľniť zablokované energetické dráhy vo vašom tele a pomôcť vám so zdravotnými problémami.

Je to možno ťažko uveriteľné, pretože našim chodidlám nevenujeme patričnú pozornosť, no naozaj odzrkadľujú určitú časť tela. Všetko so všetkým totiž súvisí, pretože ľudské telo nie je len skladačka pozliepaná z neznámych fragmentov, práve naopak, sú to malé časti mozaiky, ktoré vytvárajú fresku. Na každom chodidle máme asi sedemdesiat tisíc nervových zakončení a pri tlaku na ne ovplyvňujeme celé telo.

Jednotlivé oblasti majú určitý vzťah ku konkrétnej časti nášho tela. Schválne: viete, ako vzniká choroba? Tak, že sa niektorý energetický kanál zablokuje, a to danú oblasť tela poškodí. Nasledujú nepríjemné symptómy, s ktorými skúsenosť už máte. Práve masážou chodidiel sa dosiahne odbúranie tejto blokády, aby mohla energia voľne prúdiť a kolovať naším telom.

Reflexná masáž - 2. časť. Spoznaj svoje telo