Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Redakcia | 2. jún 2017
Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Adaptogény sú akési rastlinné harmonizátory, ktoré pomáhajú organizmu lepšie zvládať stres, zvyšujú výkonnosť a úroveň životnej energie.

Adaptogény sú prírodné rastlinné látky, ktoré sa tisícročiami vývoja prispôsobili, adaptovali, nepriaznivým prírodným podmienkam, hlavne v severnej a severovýchodnej Ázii.

Ľudia žijúci v takomto prostredí (Čína, Sibír, Kórea, Tibet…) prišli na to, že by tieto rastliny mohli pomáhať aj človeku, napr. pri vyrovnávaní sa s nehostinným podnebím a s inými faktormi vytvárajúcimi dlhodobo negatívne pôsobiaci stres.

Stovky generácií domorodých liečiteľov, šamanov a ájurvédskych lekárov postupne našli rastliny a identifikovali v nich zložky, predovšetkým sekundárne metabolity, ktoré dokážu neutralizovať negatívnu biochemickú odozvu stresu v ľudskom tele. Adaptogény sú teda akési rastlinné harmonizátory, ktoré pomáhajú organizmu lepšie zvládať stres a zvyšujú úroveň životnej energie.

Tieto štyri rastliny sú dnes všeobecne uznávané ako adaptogény (klasifikované sú však ako „potravinové doplnky“, keďže termín „adaptogén“ ešte nemá globálne prijatú definíciu) a ich dovoz, predaj a užívanie sú voľne prípustné v Európskej únii a v USA.

Organizmus športovca sa dokáže účinkom adaptogénov lepšie prispôsobiť na tréningové stimuly, čo v konečnom dôsledku vedie k zvýšeniu výkonnosti.

V ďalších klinických štúdiách sa zistilo, že účinné látky z týchto rastlín harmonizujú endokrinný systém, posilňujú imunitu a svojimi antioxidačnými vlastnosťami účinne ničia agresívne voľné radikály.

Nie sú toxické ani návykové a hoci sú viac cenené v alternatívnej medicíne ako v športovej výžive, aj v nej môžu byť veľmi prospešné. Keďže pomáhajú organizmu prispôsobiť sa telesne i duševne stresovým podnetom, aj organizmus športovca sa dokáže účinkom adaptogénov lepšie prispôsobiť na tréningové stimuly, čo v konečnom dôsledku vedie k zvýšeniu výkonnosti.

Nepovažujú sa za dopingové prostriedky, dokonca boli niekoľkokrát úspešne použité vrámci olympiád, najmä pri vytrvalostných športoch.

Účinky jednotlivých adaptogénov sa mierne líšia, ale v podstate pôsobia podobne, a to cez tzv. os HPA (Hypotalamus-Pituitary-Adrenal Axis ). Hlavným riadiacim centrom je mozog a dôležitá je najmä jeho časť hypotalamus , ktorá spoľahlivo meria biochemické zmeny organizmu.

Mohlo by vás zaujímať: Porazte oxidatívny stres! Sila afrického čaju a rias

Keď dochádza k stresu, hladina niektorých zložiek sa naruší, zvýši alebo zníži, a v tom momente dostáva hypotalamus a žľaza v mozgu, hypofýza, pokyn k vylučovaniu kortizolu, čo je hormón známy ako stresový hormón.

A práve adaptogény dokážu pôsobiť na hormonálne riadenie a tým regulovať silu a prudkosť stresovej reakcie v organizme, chránia tkanivovú štruktúru kôry nadobličiek, kde sa stresové hormóny tvoria, regulujú uvoľňovanie a využitie inzulínu a glukózy, a tiež bránia tomu, aby došlo k významnému oslabeniu imunitného systému.

Spoločnou cenenou vlastnosťou všetkých adaptogénnych látok je teda ich schopnosť „vyhrať“ nad stresovými faktormi a vrátiť naše telo späť do pôvodného stavu, stavu rovnováhy.
Mohlo by vás zaujímať: Chcete silné kosti? Hýbte sa!