BAKTERIÁLNA VAGINÓZA: POZOR! Nemýľte si ju s vaginálnou mykózou. Je nebezpečnejšia!

Miroslava Miková | 22. august 2017
BAKTERIÁLNA VAGINÓZA: POZOR! Nemýľte si ju s vaginálnou mykózou. Je nebezpečnejšia!

Veľmi nepríjemným gynekologickým problémom je bakteriálna vaginóza. V porovnaní s kvasinkovou infekciou je nebezpečnejšia a aj zákernejšia, pretože môže prebiehať aj bez symptómov.

Zvyčajne sa prejavuje hojným výtokom redšej konzistencie, ktorý je belasý až sivý, a čo je hlavné, má nepríjemný rybí zápach. Ten sa môže stupňovať, napríklad po pohlavnom styku. Typickými príznakmi sú aj pálenie a svrbenie v genitálnej oblasti.

Čítajte: VAGINÁLNA MYKÓZA - čo ju spôsobuje?

Čo ju spôsobuje?

Za vznik bakteriálnej vaginózy je zodpovedné narušenie prirodzenej vaginálnej mikroflóry. Spája sa s premnožením tzv. anaeróbnych baktérií, pričom najznámejšou je Gardnerella vaginalis.

Čo prispieva k narušeniu prirodzenej mikroflóry v pošve? Príčiny sú podobné ako pri vaginálnej mykóze, teda môže sa jednať o následok antibiotickej liečby, pobytu v chlórovanej vode, používania parfumovaných mydiel, následkom stresu či zníženej imunity.

Ak máte podozrenie, vyhľadajte lekár

a Liečba bakteriálnej vaginózy patrí vždy do rúk odborníka. Ten zvyčajne stanoví potrebnú liečbu, ktorá je dôležitá, aby sa predišlo ďalším gynekologickým problémom či chronickým zápalom v oblasti malej panvy.

Mohlo by vás zaujímať: Ako prežiť bolestivú menštruáciu? Tieto babské rady pomôžu.

2 OTÁZKY PRE ODBORNÍKA - ODPOVEDÁ MUDR. PETER BRENIŠIN

Vaginálna mykóza sa dá riešiť preparátmi z lekárne, netreba hneď utekať k lekárovi. V akých prípadoch je nutné lekára navštíviť?

Mykotický zápal charakterizuje hustý a hrudkovitý výtok bez zápachu a silné svrbenie v oblasti pošvy a vulvy, sčervenanie, podráždenie a pocity pálenia. Popísané príznaky ženu rýchlo prinútia navštíviť gynekologickú ambulanciu.

V súčasnosti sú v lekárňach dostupné aj voľnopredajné lieky na riešenie týchto ťažkostí, ale skôr by som tieto preparáty odporučil ako liečbu prvej pomoci a žena by sa mala aj po nasadení voľnopredajných liekov čo najskôr obrátiť na gynekológa.

Je totiž dôležité posúdiť, či ide o mykotický zápal alebo o zmiešanú infekciu, keď sa k mykotickému zápalu pridá bakteriálny zápal. Na to, aby bola liečba úspešná, je potrebné, aby bola ordinovaná správne, dostatočne dlho a nesmie sa pritom zabudnúť na doliečenie preparátmi, ktoré obsahujú Lactobacillus.

Vďaka tomu sa v pošve obnoví správne, prirodzene kyslé prostredie, ktoré je základným predpokladom úplného vyliečenia a zároveň prevenciou pred opätovným vznikom ochorenia, prípadne pred prechodom ochorenia do chronickej formy.

Mohlo by vás zaujímať: Jazero alebo kúpalisko? Čo je menej nebezpečné?

Bakteriálna vaginóza je pre ženu nebezpečnejšia. Ak má žena príznaky bakteriálnej vaginózy, ako treba postupovať?

Bakteriálna vaginóza vo všeobecnosti je nebezpečnejšia infekcia než kandidóza, pretože je spojená s prítomnosťou choroboplodných mikroorganizmov, s vyšším rizikom predčasného pôrodu, môže viesť až k rakovine krčka maternice.

Baktérie, ktoré spôsobujú bakteriálnu vaginózu, sa často za pomoci spermií dostanú až do krčka maternice, pohlavných orgánov a spôsobia veľmi nepríjemné zápalové ochorenie malej panvy, často s vážnymi následkami vo forme zrastov, neplodnosti a podobne.

Bakteriálna vaginóza sa však neprenáša len pohlavným stykom. Tzv. zlé baktérie sa začnú množiť hneď, ako sa akýmkoľvek spôsobom naruší prirodzené pošvové prostredie, napr. po návšteve kúpaliska, použití nesprávnej kozmetiky na intímne oblasti, použitím nesprávneho prášku na pranie a pod.

Táto infekcia je o to nebezpečnejšia, že môže prebiehať aj bez akýchkoľvek príznakov, čo platí asi pre polovicu prípadov infekcie bakteriálnej vaginózy. Aj tu platí, že lepšia je prevencia ako liečba.

Preto je potrebné dbať na správny výber kozmetiky na intímne oblasti, uprednostňovať bavlnenú bielizeň, vyhýbať sa striedaniu partnerov (hlavne bez použitia kondómu), správna, ale nie prehnaná hygiena intímnych oblastí, preventívne používanie vaginálnych prípravkov s obsahom Lactobacillu.

Pri liečbe je dôležité preliečiť oboch partnerov, dbať o to, aby po liečbe bol zabezpečený návrat ku kyslému pošvovému prostrediu, ktoré nepraje množeniu tzv. zlých baktérií.

Bakteriálna vaginóza pre netehotnú ženu väčšinou nepredstavuje vážnejšie nebezpečenstvo. U tehotnej ženy netreba túto infekciu podceňovať, môže spôsobiť potrat alebo predčasný pôrod, ale takéto komplikácie môže spôsobiť v tehotenstve akákoľvek nesprávne diagnostikovaná a nesprávne liečená infekcia.

Čítajte tiež: Oslabená imunita. V čom je problém a čo pomôže?