Dopad pesticídov na prírodu je šokujúci. Trpieť budeme všetci!

Martin Chudý SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 15. október 2017
Dopad pesticídov na prírodu je šokujúci. Trpieť budeme všetci!

Jedna z najtvrdších rán, vďaka používaniu pesticídov – ani nie pre poľnohospodárov, ale skôr pre nás, konzumentov, bol rapídny pokles živín v pôde.

Aby ste sa dostali do problematiky: Vystavujete sa pesticídom, o ktorých ani neviete?

Pokles živín v pôde

Tento úpadok spôsobil, že dnešné plodiny sú oveľa menej výživné, ako boli ich predchodcovia. Okrem toho, mnohí škodcovia sa stali odolnými voči pesticídom, a tak sa museli vyvinúť silnejšie pesticídy alebo používať väčšie množstvá pesticídov.

Preto sa mnohí farmári, napríklad v Indii, začali už dávnejšie vracať k tradičnému poľnohospodárstvu, pri ktorom používali menej chémie a viac prírodných látok, ako napríklad hnojivo z vlastného dobytka.

Čítajte tiež: Zázračná „zelená revolúcia“? Nedajme sa oklamať!

Po desaťročiach od začiatku zelenej revolúcie nielenže svet ďalej trpí hladom, ale ľudstvo začali sužovať nové choroby, ceny potravín prudko stúpajú a kvalita potravín ide smerom nadol. Spokojní môžu byť len niektorí veľkofarmári a osivárske spoločnosti, ktorých zisky sa napriek tomu zvyšujú.

To sú holé fakty, ktoré stoja za prvou zelenou revolúciou! Tá druhá k nám ešte naplno neprišla, ale už nastala v niektorých častiach zeme v podobe zavedenia geneticky modifikovaných potravín.

Dopad pesticídov na prírodu

Jedovaté pesticídy nezabíjajú len škodcov, ale aj ich prirodzených nepriateľov. Preto teraz čelíme masívnemu vymieraniu včiel, vtákov a iných divoko žijúcich zvierat. Okrem toho, pesticídy sa neustále vo vyššom množstve nachádzajú v pôde, ovzduší a vode, odkiaľ sa následne dostávajú do potravín, ktoré konzumujeme a nakoniec do našich tiel.

Taktiež farmári prichádzajú o svoje zisky, pretože pôdy sú zamorené chemikáliami, čo nie je dlhodobo udržateľné. Používanie pesticídov má v konečnom dôsledku viac nevýhod ako osohu. Podľa jednej americkej štúdie, len v USA prídu farmári o 1,4 miliardy dolárov ročne kvôli používaniu pesticídov.

Strata vtáctva sa počíta na 2,2 miliardy a kontaminácia podzemných vôd na 2 miliardy dolárov ročne. Avšak, nepriame náklady na životné prostredie a verejné zdravie stoja ďalších 9 miliárd dolárov ročne.

Čítajte tiež: Prírodná BIO kozmetika: Čo by ste mali vedieť?

Paradoxne, štúdie ukazujú, že veľakrát menej než 0,1 percenta aplikovaných pesticídov zasiahne svoj cieľ a zvyšných 99,9 percenta zostane v prostredí ako znečisťujúca látka. Vďaka používaniu pesticídov sú pôdy čoraz viac znečistené a rastliny v nich vypestované majú menej živín.

Mnohé pesticídy sa rozkladajú pomaly (viac než 100 dní) a zostávajú dlhý čas v pôde. Čím pomalšie sa pesticíd rozkladá, tým väčšie škody môže napáchať.

Mohlo by vás zaujímať: Nerobí vám živočíšne mlieko dobre? Pripravte si rastlinné.