Hrozba menom malígny melanóm. Ako sa zhubný nádor prejavuje?

Gabriela Bachárová | 1. február 2017
Hrozba menom malígny melanóm. Ako sa zhubný nádor prejavuje?

Malígny melanóm postihuje o niečo častejšie ženy, ale úmrtnosť je zase väčšia u mužov.

Riešiť odstránenie materského znamienka z estetických dôvodov patrí k tým príjemnejším starostiam. Pigmentové névy však môžu svojim "nositeľom" pripraviť omnoho nebezpečnejšie situácie. Najobávanejší je vznik zhubného kožného nádoru. Aj keď sa táto veľmi vážna choroba najčastejšie objavuje až okolo veku šesťdesiat rokov, nie sú žiadnou výnimkou ani chorí vo veku okolo štyridsiatky.

U žien medzi 25 až 29 rokmi je tento nádor bohužiaľ vôbec najčastejším. A vo veku 30 až 34 je vo výskyte druhým, hneď za karcinómom prsníka. Malígny melanóm postihuje o niečo častejšie ženy, ale úmrtnosť je zase väčšia u mužov.

Prečítajte si: Materské znamienka - ako vznikajú a na čo treba dávať pozor?

Ako sa zhubný nádor prejavuje?

Znamienko, v ktorom sa utvoril malígny melanóm, krváca, mokvá, svrbí a je zapálené. Týmito príznakmi sa ale prejavujú až neskoršie fázy ochorenia, kedy sa šance na vyliečenie veľmi zmenšujú. Melanóm sa najskôr môže vyvíjať nenápadne, postupne a dlhšiu dobu.

Materské znamienko sa potom mení pozvoľna:

  • zväčšuje sa do výšky aj do šírky
  • tmavne (až čierna), alebo je farebne nerovnomerné (má odtiene hnedej, čiernej či šedej)
  • rozpíjajú sa mu okraje, nemá ostré ohraničenie
  • začína mať nepravidelný tvar, nie kruh alebo ovál, ale rôzne výbežky či zákruty
  • znamienko môže niekedy aj strácať farbu, čo nie je priaznivým, ale naopak varovným znakom

Už tieto prvotné zmeny by mali viesť k návšteve lekára a k prípadnému odstráneniu útvaru. Ak sa tak nestane, nastáva ďalšia fáza ochorenia, ktorú už chorý väčšinou neprehliadne. Ide o už spomínané krvácanie či svrbenie. V týchto prípadoch už však žiaľ môže byť neskoro, pretože nádor metastázoval do uzlín, kostí či centrálnej nervovej sústavy.

Malígny melanóm predstavuje veľkú hrozbu, je to jeden z najagresívnejších nádorov. Jedinou spoľahlivú ochranu pred ním predstavuje dôsledné vyvarovanie sa slnečného žiarenia. Veľmi dôležité je chrániť kožu detí. Každé spálenie kože v detstve predstavuje riziko pre vznik melanómu v neskoršom veku.

Našťastie rodičia už o tejto hrozbe dobre vedia a svoje deti väčšinou pred slniečkom chránia. Okrem používania krémov je tiež dobré nosiť odevy, ktoré aj v lete dostatočne zakryjú najmä dekolt, ramená a paže. Práve na týchto slnku najviac vystavovaných miestach spolu s tvárou sa melanóm vyskytuje veľmi často. Rozumné je tiež vyhýbať sa soláriu, aj to je pre vznik choroby veľkým rizikom.

Bude vás zaujímať: Ako sa znamienka vyšetrujú a čo je dôležité zvážiť pred ich odstránením?