Ako sa znamienka vyšetrujú a čo je dôležité zvážiť pred ich odstránením?

Gabriela Bachárová | 28. január 2017
Ako sa znamienka vyšetrujú a čo je dôležité zvážiť pred ich odstránením?

Lekár môže využiť niekoľko vyšetrovacích metód.

Ako sa znamieka vyšetrujú?

Schopný a skúsený dermatológ mnohokrát znamienka správne vyhodnotí už len pohľadom. Stačí mu pozrieť sa a vie, ktorý kožný útvar si zasluhuje zvýšenú pozornosť a ktorý nie je rizikový. Ak si ale nie je istý, môže využiť niekoľko vyšetrovacích metód. Ručný dermatoskop je lupa s osvetlením, ktoré vyšetrovaný útvar zväčší zhruba desaťnásobne, a tak umožní detailnejšie prehliadnutiu jeho štruktúry.

Prečítajte si tiež: 7 činiteľov výrazne pôsobiacich na našu pokožku

Niektoré pracoviská využívajú aj najmodernejšiu techniku na vyšetrovanie pigmentových névov – digitálny dermatoskop. Ten umožňuje až päťdesiatnásobné zväčšenie znamienka. Vďaka tomuto zväčšeniu je možné veľmi dobre vidieť všetko, čo by mohlo uniknúť pri bežnom vyšetrení. Prístroj podľa zistených vlastností znamienka určí riziko malígneho melanómu, a tým lekára nasmeruje k ďalším krokom.

Digitálny dermatoskop navyše umožňuje získané snímky uchovávať, a tak je možné kontrolovať ich v priebehu času a sledovať prípadné zmeny. To je jeho veľká výhoda. Je ale potrebné vedieť, že tieto prístroje môžu slúžiť len ako pomocné a v žiadnom prípade nemôžu nahradiť prehliadnutie tkaniva znamienka pod mikroskopom.

Definitívnu istotu, či je materské znamienko neškodné, alebo naopak zhubné, môže dať až histologické vyšetrenie, pre ktoré je potrebné vyrezané tkanivo. Do tej doby sa nič nedá s určitosťou potvrdiť a aj digitálny dermatoskop sa niekedy môže mýliť.

Čítajte tiež: Súhrn 5 faktorov, ktoré by ste pred estetickým zákrokom mali zvážiť

Odstránenie névu (znamienka) laserom

Ak materské znamienko predstavuje len kozmetický a estetický problém a podľa všetkých vyšetrení je úplne v poriadku, nemusí sa hneď odstraňovať chirurgicky, teda vyrezaním. Vhodnou alternatívou je v tomto prípade použitie lasera.

Tento prístroj je možné použiť hlavne v prípadoch neškodných znamienok na tvári, kde by aj nenápadná jazva po skalpele mohla pôsobiť rušivo. Laserové lúče najskôr ošetrované miesto zahrejú na vysokú teplotu a znamienko sa potom odparí.

Nemusíte sa báť bolesti, používa sa lokálne znecitlivenie, ošetrenie nebolí, môže maximálne trochu štípať či mierne páliť. Zákrok trvá veľmi krátko, niekedy len pár sekúnd. Závisí to hlavne od veľkosti odstraňovaného materského znamienka.

Po laserovom ošetrení nevzniká žiadna rana ako po použití chirurgického noža. Miesto po zákroku vyzerá ako odreniny a potrebuje nejaký čas na zahojenie. Potom by už na koži nemali byť viditeľné žiadne známky predchádzajúceho ošetrenia.

Ak zákrok prebehol v letnom období, je nutné dbať na to, aby na ošetrené miesto nesvietilo priame slnko, pretože by hrozil vznik pigmentových škvŕn.

Pred odstránením znamienka zvážte:

Laser má mnoho výhod, ale jeden dosť podstatný handicap a tým je zničenie znamienka priamo na koži. Tkanivo tak neprejde histologickým vyšetrením, ktoré by mohlo odhaliť prípadné zdravotné problémy. Rozmyslite si preto dobre, akým spôsobom si prípadný pigmentový névus necháte odstrániť. 

Mohlo by vás zaujímať: Materské znamienka - ako vznikajú a na čo treba dávať pozor?