Jedlo ako spúšťač migrény?
Nie každá bolesť hlavy je migréna. Pre migrénu je typická opakovaná bolesť, ktorá sa spúšťa spontánne, alebo ju vyvolávajú rôzne faktory.
Na vznik migrenózneho záchvatu majú vplyv viaceré faktory – vnútorné i vonkajšie. U každého človeka zohráva ich (ne)súlad rôznu rolu, a to má súvis s tým, že aj samotný priebeh ochorenia sa u každého migrenika líši.
No zatiaľ čo vnútorné faktory sa príliš eliminovať nedajú, u tých vonkajších to ide, napr. obmedzením konzumácie určitých druhov jedla, nápojov atď.
Trápi vás MIGRÉNA? Vyskúšajte TOTO!
Vnútorné faktory
- vrodená genetická predispozícia na migrénu (dedičný faktor)
- citlivejšie receptory v nervovej sústave na bolesť
- hormonálne zmeny (v puberte, u žien najmä pred alebo počas menštruácie – tzv. menštruačná migréna – či v čase ovulácie)
- veľké kolísanie hladiny glukózy v krvi atď.
Vonkajšie faktory, ktoré spolupôsobia pri vzniku migrény
- stres
- výrazné zmeny prostredia – osvetlenie, dym, parfumy, klimatizácia...
- meteosenzitívnosť – zmeny počasia a tlaku
- nadužívanie liekov – najmä opioidov, barbiturátov, analgetík...
- nedostatok spánku alebo nepravidelný spánok
Osoby trpiace migrénou by mali vypozorovať, či migrénu u nich nespúšťa práve niektoré jedlo či nápoj.
Jedlo ako spúšťač migrény
Významným vonkajším spúšťačom migrény je aj jedlo, a preto mu budeme venovať viac pozornosti. Svoju úlohu pritom nehrá len jedlo samotné, ale i čas a okolnosti, za ktorých sa konzumuje. Medzi časté „spúšťače“ migrenóznych atakov patria:
- alkohol (obzvlášť červené víno, whisky)
- zrejúce syry
- kofeín
- potraviny obsahujúce glutaman sodný
- mäsové výrobky
- údeniny, salámy ap.
- konzervanty, farbivá, kečupy
- čokoláda
- exotické druhy ovocia, orechy
- príliš aromatické alebo korenisté jedlo atď.
Osoby trpiace migrénou by mali vypozorovať, či migrénu u nich nespúšťa práve niektoré jedlo či nápoj.
A tak po skonzumovaní či vypití inkriminovaného pokrmu sa môže dostaviť od 3 až do 48 hodín.
Ani druhý extrém – hladovanie a diéty – migrenikom neprospieva. Nepravidelným a nedostatočným stravovaním totiž dochádza ku znižovaniu hladiny krvného cukru a u disponovaných jedincov to môže viesť k záchvatu migrény.