Med a sirup z púpavy - chutný, zdravý pomocník.
Sympatická púpava nie je iba estetickým okrášlením záhrad, lúk a parkov, svieža bylinka má množstvo pozitívnych účinkov, ktoré by bola škoda prehliadnuť.
Prečo púpavu? Čítajte: Viete, aký úžasný prínos má púpava pre vaše zdravie?
Púpavový med
Chutný a zdravý púpavový med dodá vitalitu a energiu. Zbavuje pocitov únavy a vyčerpania a napomáha odstrániť celkovú slabosť. Jeho príprava však vyžaduje rozsiahlejší zber, ideálne je mať na základ 300 až 400 kvetov.
- Tie po umytí vložte do hrnca a zalejte litrom vody spolu s nakrájanými kolieskami z dvoch citrónov, či pomarančov.
- Zmes nechajte zovrieť a varte ešte 15 minút.
- Na druhý deň preceďte a odvar vložte do hrnca spolu s 1,5 kilogramom kryštálového cukru.
- Varte na miernom plameni približne 1,5 hodiny a keď zmes zhustne, med je hotový a pripravený na uskladnenie v nádobách.
Sirup vždy poruke
Púpavový med, ktorý so včelami mnoho spoločného nemá, je výborným a zdravým sladidlom do čajov či koláčov.
Púpavový med však možno používať aj ako sladučký púpavový sirup. Je vhodný pri dne a reume, prečistí krv, ale odstraňuje aj problémy s kožou – ekzémy, lišaje, či dlhodobé svrbenie.
Stačí v pohári či džbáne zaliať vodou a piť trebárs ako limonádu s limetkou, pár mätovými lístkami, alebo citrónovou šťavou.
Mohlo by vás tiež zaujať: Púpava v kuchyni? Tipy ako ju zakomponovať do jedál. A naozaj chutí!