Poznáte kostihoj lekársky? Tento prastarý všeliek si môžete vyrobiť aj doma

Jana Trundová | 13. september 2017
Poznáte kostihoj lekársky? Tento prastarý všeliek si môžete vyrobiť aj doma

Symphytum officinale - Kostihoj lekársky sa používal a stále sa používa na liečebné účely.

Európanom predstavili križiaci, ktorí objavili, že slizovitý sekrét pôsobí ako pevný obväz na rany, a hlavne zlomeniny. To už bol len krok k tomu, aby ho začali pestovať mnísi v anglických kláštorných záhradách.

V stredoveku bol kostihoj považovaný za všeliek, v súčasnosti za pochybnú rastlinu, pretože bol americkými vedcami podozrievaný z karcinogénnych efektov, podľa jedného ich výskumu ničil červené krvinky.

Čítajte tiež: Usušte si jablká - zdravé maškrtenie plné vlákniny.

Pre kostihoj ale zase hovorí japonský výskum a jeho zloženie: Japonci by radi využili mimoriadne vysoký obsah proteínov a vitamínov radu B, najmä vitamínu B12.

Ako liečivka sa používa hlavne na teplé obklady pri vredoch a kŕčových žilách, studený pomáha liečiť ľahké popáleniny, v každom prípade zmierňuje ich bolestivosť.

Mohlo by vás zaujímať: SATUREJKA: korenie a liek v jednom?

TIP: Čerstvé listy a výhonky kostihoja boli v pomerne nedávnej minulosti používané v kuchyni na prípravu šalátov. Niektorí znalci bylín tak robia dodnes, len upozorňujú, že sa to s nimi nemá preháňať.

Pár lístkov sa o spestrenie šalátovej misy dostatočne postará. Čerstvé listy možno ale využiť praktickejšie, bez rizika pre organizmus, a to ako zlatisté prírodné farbivo na tkaniny.

Čítajte tiež: Bolia vás kríže? Čo tieto problémy spôsobuje a ako sa im vyhnúť?

Vyrobte si doma masť

Prísady:

  • 200 gramov kvalitnej bravčovej masti v bio kvalite
  • 50 gramov podrveného kostihoja alebo jeho listov

Postup:

Bravčovú masť rozpustite vo vodnom kúpeli a prisypte podrvený kostihoj (alebo listy) tak, aby siahal zhruba po hladinu rozpustenej masti. V prípade listov použite 30 – 70 gramov. Poriadne premiešajte a nechajte povariť zhruba hodinu.

Zmes poriadne preceďte a ešte kým je tekutá ju prelejte do nádoby, kde ju chcete skladovať. Nádobu uzavrite a nechajte masť stuhnúť. Skladujte ju v chladničke a spotrebujte ju do piatich mesiacov.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Trápi vás nezdravá pleť, bolesť hlavy, únava? Oxygénoterapia môže byť riešením.