Usušte si jablká - zdravé maškrtenie plné vlákniny.
Radi maškrtíte? Doprajte si zdravú pochúťku v podobe sušených jabĺk, ktorých máme hojne v záhradách a obchodoch.
Sušené jablká
Máte dostatok hrušiek a jabĺk v optimálnej zrelosti? Vyrobte si starobylé a veľmi zdravé maškrtenie plné vlákniny, len musíte počítať s tým, že v porovnaní s rovnakou porciou čerstvého je v sušenom ovocí až štyrikrát viac cukru.
Toto sú dôvody, prečo staviť na jablká. A niečo naviac.
Dobrou správou je, že sa tento pomer týka aj minerálnych látok. Ovocie pred sušením umyte, osušte, zbavte jadrovníkov a najlepšie aj šupky, nakrájajte na približne rovnaké dieliky.
Hrubšie budú po usušení mäkšie a plnšie chuti, tenké plátky budú príjemne chrumkavé. Môžete ich tiež ponoriť maximálne na tri minúty do ľahko kyslého octového roztoku, potom ich ale nezabudnite usušiť.
Ak sušíte ovocie v rúre, rozložte ho na plechy vystlané papierom na pečenie a rúru mierne zohrejte, maximálne do 30 (najlepšie okolo 20) stupňov Celzia.
Vložte ovocie, a keď je napoly usušené, zvýšte teplotu na cca 60, 70 stupňov Celzia, v každom prípade nepresiahnite 85 stupňov Celzia, nech nezničíte väčšinu zdraviu prospešných látok.
Sušené jablká sú hotové, keď prestanú púšťať šťavu, ale medzi prstami ešte pružia. Tvrdé nebudú chutiť a čierne sú spálené. Tie vyhoďte!