Trápia vás kŕčové žily? Dôležitý je správny pohyb

Zuzana Vrecková | 8. júl 2018
Trápia vás kŕčové žily? Dôležitý je správny pohyb

Najrozšírenejší názor je, že šport s kŕčovými žilami bolí, no je to mýtus. Práve športom môžete dosiahnuť zlepšenie súčasného stavu žíl. Avšak, musíte si zvoliť správny druh športu.

Ak vás kŕčové žily už trápia alebo máte na ne predispozíciu, nemali by ste sa venovať silovým cvičeniam ani dvíhaniu ťažkých závaží. Tiež zabudnite na zjazdové lyžovanie, squash či tenis – tlak v žilách je pri týchto športoch veľmi nárazový.

Mali by ste ich vymeniť za aeróbne cvičenia, pri ktorých fungujú svaly, ako pumpa, ktorá sa stláča a uvoľňuje, čím sa zvyšuje flexibilita žíl a následná cirkulácia krvi.

Najvhodnejšie druhy sú turistika, beh, plávanie, tanec, bicyklovanie a cestná turistika, kolieskové korčule, joga, Pilates, klasický strečing alebo klasický/vodný aerobik.

Skúste tréning pre žily

Pohyb, pohyb, pohyb. To je ten najprirodzenejší a najúčinnejší spôsob v boji proti stuhnutej krvi v žilách a hromadeniu odpadových látok na ich stenách. Tieto tri cviky si zacvičte súvisle za sebou 4-krát do týždňa, pričom každý vykonávajte približne päť minút. Potrebujete vytrvalosť, pravidelnosť a 15 minút času. 

1. Točenie chodidlami

Ľahnite si na chrbát a zasaďte panvu pevne do podložky. Jednu nohu zodvihnite kolmo k svojmu telu a pritiahnite koleno k hrudníku. Druhá noha zostáva položená. Chodidlo tej nohy, ktorá je zdvihnutá, vytočte najskôr pätou hore a potom špičkou.

Potom krúžte chodidlom najskôr do jednej a potom do druhej strany. Každý pohyb chodidlom zopakujte dvadsaťkrát a vymeňte nohu.

Tento cvik zlepšuje komplexnú ohybnosť kĺbov chodidiel, podporuje prúdenie krvi a uvoľňuje krížovú časť chrbtice.

2. Nadvihovanie panvy

Ľahnite si na chrbát a nohy vyložte na fitloptu alebo mäkkú stoličku. Ruky ležia vedľa tela a dlane smerujú nadol. Pri nádychu pevným stiahnutím svalov dolných končatín zatlačte päty do lopty alebo stoličky a vytlačte panvu čo najvyššie. Pri výdychu pomaly vráťte panvu späť na zem. Zopakujte šesťkrát, predýchajte a pokračujte ešte päť minút.

Tento cvik zlepšuje celkový svalový tonus dolných končatín, zlepšuje pohyblivosť chrbtice a podporuje prúdenie krvi smerom k srdcu.

3. Cvik na svalovú pumpu

Postavte sa vzpriamene tak, aby sa vnútorné strany nôh vzájomne dotýkali. Hmotnosť opatrne preneste na prednú stranu nôh a mierne pokrčte kolená. Ruky si oprite o pás alebo sa podoprite o operadlo stoličky.

Pri nádychu tlačte silou k sebe nohy od kolien až po panvu a nepretržite ich pritom dopínajte v kolenách. Päty pomaly zdvihnite zo zeme a nájdite si stabilnú pozíciu na špičkách. Pri výdychu postupne vráťte päty na zem. Zopakujte osemkrát a potom si oddýchnite.

Tento cvik vykonávajte vždy, keď čakáte na autobus alebo s niekým telefonujete. Je zameraný na podporu prúdenia krvi žilami späť k srdcu.