Viete, že choré obličky nemusia vôbec bolieť? Môžu mať ale fatálne následky.

Magda Fejková | 13. marec 2017
Viete, že choré obličky nemusia vôbec bolieť? Môžu mať ale fatálne následky.

Rôznymi formami poškodenia obličiek trpí na celej planéte každý desiaty človek. Môžete prísť až o 90 % ich funkcie bez toho, aby to malo akékoľvek príznaky. Ako spoznáte, že sa s vašimi obličkami niečo deje a ako môžete včas zabrániť ich poškodeniu?

Ako obličky fungujú?

Aby sme pochopili, ako naše obličky prichádzajú o svoju kľúčovú funkciu, zopakujeme si najprv, ako tento objemom nie príliš veľký, ale významom obrovský párový orgán vlastne funguje.

Tento orgán veľkosti ľudskej päste filtruje a očisťuje krv. Obličkami stále prúdi krv, ktorú čistia: za minútu nimi pretečie neuveriteľné množstvo, až 1,2 litra krvi. Najdôležitejšiu prácu nesú na svojich „pleciach" obličkové klbká, čiže glomeruly: zadržiavajú v krvi bielkovinu a prepúšťajú vodu, minerály a odpadové produkty látkovej výmeny. Fungujú teda ako akési filtre, prostredníctvom ktorých sa z krvi tvorí moč.

Prečítajte si tiež: Nepríjemný zápal močových ciest.

Cukrovkári, spozornite!

Postupná strata funkcie obličiek postihuje najčastejšie diabetikov (diabetická nefropatia). Aj u nich prebieha ochorenie dlho skryto, o to dramatickejšie býva neveselé zistenie – v hre o obličky potom ide diabetikom často o obyčajné dni.

Aký je mechanizmus vzniku diabetickej nefropatie? Ide vlastne o cievne komplikácie cukrovky.

S postupujúcou cukrovkou začína v obličkách pacienta dochádzať k poškodeniu drobných tepienok a kapilár, čo vedie k tzv. mikroangiopatii. Glomeruly potom nie sú schopné prefiltrovať všetku bielkovinu, tá presakuje do moču, najprv v úplne zanedbateľných množstvách. Tento stav môže trvať relatívne dlho nerozpoznaný. Až oveľa neskôr, keď prítomnosť bielkovín preukáže laboratórny test, bývajú obličky diabetika v stave, keď strácajú svoju prečisťovaciu schopnosť.

Obličkové klbká menia svoju podobu, pretože sa začínajú väzivovo premieňať. Funkcia obličiek klesá. Veľký vplyv na diabetickú nefropatiu má predovšetkým dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi – glykémia, v rozvoji komplikácií hrá prím aj vysoký krvný tlak.

Viete, že na znižovanie glukózy a cholesterolu je skvelá aj škorica?
Čítajte: Škorica nad zlato.

„Hypertenzia a často kardiovaskulárne ochorenia sú príčinou toho, že k úplnému zlyhaniu obličiek sa dopracuje len každý desiaty chorý – oveľa skôr ich totiž dostihnú kardiovaskulárne choroby," uvádza internistka a kardiologička MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Inštitútu. Aj tak je, podľa jej slov, diabetická nefropatia celosvetovo najčastejšou príčinou chronického zlyhania obličiek s následnou potrebou dialýzy alebo transplantácie obličiek.

Dialýza a transplantácia

Ako bolo povedané vyššie, choré obličky dlho nebolia a keď sa na problém príde, môže byť už neskoro. Pacient sa tak stáva dlhodobým klientom niektorého dialyzačného centra. Na pravidelné terapie do niektorého zo stovky hemodialyzačných stredísk dochádzajú pacienti spravidla 3-krát týždenne na 4 - 5 hodín.

Domáci variant tejto liečby, tzv. brušná (peritoneálna) dialýza u nás zatiaľ nie je taká bežná ako vo svete. Brušná dialýza má dve formyručnú a prístrojovú. Pri tej ručnej si pacient vykonáva výmenu dialyzačného roztoku cca 5-krát denne, prístrojová umožňuje výmenu roztoku automaticky v priebehu nočného spánku." Počas dňa tak má pacient pokoj a môže chodiť do práce alebo sa venovať iným činnostiam," vysvetľuje Prim. MUDr. Jiří Vlasák z dialyzačného strediska NephroCare v Sokolove. Brušná dialýza je, podľa jeho slov, odporúčaná ako metóda prvej voľby (resp. po transplantácii) a takmer 100-percentne sa používa u detí.

Prevencia a liečba

„Liečba diabetickej nefropatie zahŕňa diétne opatrenia, účinnú kontrolu krvného tlaku a hladiny cukru v moči. Ten by mal pomocou liekov klesnúť optimálne pod 80/130 mmHg. Hladinu bielkovín je dobré znížiť najmenej o 50 %.

Nefropatia je takmer vždy spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, preto musí byť súčasťou liečebného prístupu ovplyvnenie ďalších rizikových faktorov (obezita, nedostatok fyzickej aktivity, fajčenie). Nízkoproteínová diéta má obsahovať bielkoviny vysokej biologickej hodnoty, ostatné zložky potravy by mali zabezpečiť optimálny energetický príjem.

Odporúčaný príjem bielkovín je medzi 0,6 g / kg / deň a maximálne 0,8 g / kg / deň. Znížený obsah soli pomáha zvýšiť účinok liekov na zníženie krvného tlaku. Pre zlepšenie stavu je ďalej potrebné zabezpečiť optimálnu inzulínovú liečbu. Aj na jej efekt je však potrebné si počkať – prejavuje sa najskôr po roku.

Vhodná antihypertenzívna liečba by mala pomôcť zredukovať proteinúriu. Efekt liečby je, samozrejme, priamo úmerný závažnosti komplikácie," odporúča MUDr. Skalská. Podobné odporúčania ako úprava životosprávy, zníženie krvného tlaku, stop fajčeniu či boj proti obezite platia, samozrejme, aj pre nediabetikov.

Mohlo by vás zaujímať: Porazte oxidatívny stres! Sila afrického čaju a rias