Škorica nad zlato... Jednotka pre vaše zdravie!

Redakcia | 12. november 2018
Škorica nad zlato... Jednotka pre vaše zdravie!

Jej pozitívne účinky poznali ľudia už pred 4 000 rokmi, no viac ako dochucovadlo v sladkých dobrotách sa vtedy využívala pre zdravotné účely. Škorica bola v stredoveku jednou z najcennejších korenín a v Číne mala istú dobu dokonca vyššiu hodnotu ako zlato. V dnešnej dobe si čoraz viac začíname ceniť silu prírodných produktov. Škorica patrí k jedným z tých zázrakov, ktoré sa môžu pýšiť mnohostranným využitím. A v každom z nich je jednotka!

Bojovník proti cukrovke

Nejde iba o odporúčania babiek bylinkárok. Pozitívne účinky škorice na znižovanie glukózy a cholesterolu potvrdili aj viaceré renomované výskumy. Pacientom, ktorí denne užívali škoricu sa stabilizovala hladina glukózy až o 30 % smerom nadol. A nielen to. Toto chutné aromatické korenie navyše podporuje i tvorbu inzulínu, hormónu, ktorý pomáha transformovať cukry na energiu. Napriek tomu, že v obchodoch nájdeme takmer vždy takzvanú nepravú čínsku škoricu, v porovnaní s pravou zo Srí Lanky a Indie sú rozdiely v zložení minimálne.

Či zvolíte mletý prášok, alebo tyčinku škoricovej kôry, nestrelíte vedľa. V prípade zvýšeného cholesterolu alebo cukrovky je vhodný škoricový čaj. 2 čajové lyžice mletej škorice zalejeme litrom vriacej vody, necháme vychladnúť na izbovú teplotu, precedíme a pijeme. Osladenie lyžičkou medu spríjemní chuť, ale nie je nutné. Denná dávka tohto zázračného čaju je v rámci prevencie 1 až 2 šálky denne, no tehotné dámy by sa škorici mali radšej vyhnúť.

 

Zdravé srdce

V ázijských krajinách nikto nepochybuje o tom, že pravidelné užívanie škorice zabezpečuje pružnosť ciev a žíl. Starším pacientom preto na raňajky odporúčajú mletú škoricu s medom, ktoré znižujú výskyt kôrnatenia ciev. Spomínaná kombinácia má podobný blahodarný účinok aj na naše srdce. Aktívne znižuje cholesterol, posilňuje svalstvo, reguluje krvný tlak. V porovnaní so známymi antioxidantmi (napríklad aníz, zázvor, mäta), na rebríčku jednoznačne vyhráva škorica, preto sa okrem zdravého srdca postará aj o celkovú detoxikáciu tela.

Správne trávenie

Odborný časopis International Journal of Food Microbiology zverejnil štúdiu, v ktorej výskum potvrdil, že extrakt zo škorice pomáha pri eradikácii baktérie, zúčastňujúcej sa na patologických procesoch v žalúdku. Škoricová silica nielenže podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, ale v tráviacom trakte zabraňuje výskytu plesní a rôznych nežiaducich mikroorganizmov – parazitov. Po škorici siahnite častejšie, aj pokiaľ máte problémy s nadúvaním, v kombinácii s medom totiž účinne zabraňuje tvorbe plynov pri procese trávenia.

Koncentrácia na jednotku

Aj vám sa občas stane, že sa nedokážete poriadne sústrediť a vaše myšlienky akoby sa rozutekali na všetky svetové strany? Privoňajte si ku škorici, alebo siahnite po škoricových žuvačkách. Štúdia zverejnená asociáciou skúmajúcou chemoreceptory potvrdila, že škorica výrazne stimuluje mozgovú aktivitu. Účastníci, ktorí pri testoch dostali škoricové žuvačky zaznamenali vyššie výsledky, mali lepšiu pozornosť, pamäť i vizuálny postreh.

Zdravé vlasy

Vďaka celému spektru vitamínov, minerálov a unikátnych látok robí škorica zázraky aj s našimi vlasmi. Rast a kvalitu podporíte jednoduchým balzamom. Zmiešajte škoricu a med s jedným vajíčkom a ½ šálky olivového oleja. Naneste na mokré vlasy, nechajte 20 minút pôsobiť a následne zmyte teplou (nie horúcou) vodou. Používajte dvakrát týždenne a výsledky sa dostavia už čoskoro.

 

 

Na dobrú náladu

Asi nikoho neprekvapí, že škorica sa už po stáročia využíva i v aromaterapii. Povzbudzujúce účinky stimulujú náladu a zmiernia negatívne pocity. Možno ste však netušili, že škorica bola kedysi využívaná aj ako mocné afrodiziakum. Pár kvapiek esenciálneho oleja do sviečky vám preto zaručí prežitie romantických chvíľ.

Pre svieži dych

1 lyžicu medu a lyžicu škorice zalejte ½ šálky horúcej vody, nechajte mierne vychladiť a kloktajte. V južnej Afrike to tak robia ľudia už generácie, vždy pred raňajkami, aby ich dych bol celý deň svieži a bez zápachu. Odmenou je im okrem iného aj dezinfekcia ústnej dutiny.

Stop celulitíde

O celulitíde sa toho napísalo mnoho. Už dávno je však známy fakt, že plačom nad rozliatym mliekom odzvonilo, celulitídu možno zvrátiť. Základom je samozrejme správny pitný režim a dostatok pohybu, ale dopomôcť nám k pevnej a zdravej pokožke môže i škorica. Stačí, ak ju spolu so zázvorom pridáme do nášho telového mlieka, po sprche vmasírujemedo problematických partií a následne zmyjeme. Výsledok na seba nenechá dlho čakať. Pre intenzívnejší účinok nechajte vlastnoručne vyrobený zábal pôsobiť 15 minút. 

 

 

Krásna línia

Extrakt zo škorice je dnes súčasťou množstva prípravkov na chudnutie. Na čo však používať drahé náhrady, keď máme poruke čistú verziu? Pol šálky medu so škoricou pite ráno pred raňajkami a večer pred spaním, zázračná kombinácia redukuje hmotnosť aj u výrazne obéznych ľudí, zabraňuje totiž usadzovaniu tukov z jedla a zrýchľuje metabolizmus.

Prírodný liek

Škorica obsahuje množstvo organizmu prospešných látok, ako napríklad železo, kalcium a celé spektrum vitamínov a minerálov. Asi najčastejšie využívame škoricu pri nachladnutí a problémoch s močovými cestami. Pri oboch problémoch je riešením buď spomínaný škoricový čaj, môžete však skúsiť i zaručenú trojkombináciu škorica, med, zázvor. 3 lyžice medu, 1 lyžica škorice a lyžica nastrúhaného zázvoru vás rýchlejšie zbavia zápalových procesov v prieduškách, hrdle i v dutinách – pôsobia totiž výrazne antibioticky. A ázijských krajinách sa osvedčil preventívny recept, lyžička medu a škorice každý deň pred raňajkami počas jesenných a zimných mesiacov. Skúste ho i vy a chrípka sa vám vyhne oblúkom.

Bez akné a kožných problémov

Škoricu s medom zmiešajte na pastu a prikladajte na postihnuté miesta. Pozitívne účinky zaznamenali pacienti s ekzémom, plesňami i pásovým oparom. Zmes je vhodné používať aj na problematickú, aknóznu pleť.

Nohy ako v bavlnke

Aj vy máte v chladnejších mesiacoch problémy so studenými končatinami? Pomôžte si škoricou! Stimuluje krvný obeh a má prírodné zahrievacie a upokojujúce účinky. Zahrejte šálku medu s troma kopcovitými lyžicami škorice, naneste na nohy a nechajte pôsobiť pod priloženou látkou. Uzimené nohy budú zakrátko minulosťou.