8 tipov, vďaka ktorým zo svojho tréningu vyťažíte maximum

Redakcia | 27. máj 2019
cvičenie, šport, doma, chyby, podložka, časté, strečing, zahriatie, tréning, core, abs, brucho, zadok, nohy, drepy, výpady, ako cvičiť doma, ako schudnúť doma, domáci tréning, domáce cvičenie, cvičenie na doma, fitastyl.sk, ako byť fit,

Cvičenie by malo byť viac ako len zabíjanie času v posilňovni. Aby ste progres nemali iba na začiatku, ale zaznamenávali ho kontinuálne, cvičenie i strava by mali byť pravidelné a poriadne. Nakopnite si motiváciu a výsledky vďaka tomuto akčnému plánu.

1. Sila a kardio

Pre väčšinu, silový tréning a kardio cvičenie sú dve samostatné udalosti. Avšak, kombinovanie silového tréningu s kardio intervalmi, ako napríklad 30 sekundové šprinty, zvýši metabolizmus ako aj produkciu rastových hormónov.

2. Zabudnite na izolované cviky

Skúste zapojiť cviky, ktoré zapájajú viac svalových skupín naraz. Nahraďte izolované cvičenia, ktoré sa zameriavajú len na jednu svalovú skupinu pohybmi ako je drep alebo mŕtvy ťah. Vďaka zapojeniu viacerých svalových skupín spálite viac kalórií a zvýšite aj rýchlosť metabolizmu.

3. Trénujte ako atlét

Obrovské bicepsy vyzerajú skvele, ale je nepravdepodobné, že by veľmi prispeli k vášmu celkovému zdraviu. Namiesto tréningu kulturistu skúste tréning atléta. Vyskúšajte zaradiť cvičenia s kettlebellmi, overballmi, pridajte šprinty či inú vysoko-intenzívnu pohybovú aktivitu, aby ste zlepšili vaše celkové zdravie a kondíciu.

4. Nebojte sa váhy

Zdvíhanie ťažších váh s menším počtom opakovaní pomáha budovať pevnosť a zbaviť sa tuku. Začnite s hmotnosťou, ktorá je zvládnuteľná pre 15 opakovaní. Potom časom pridávajte aby ste našli hmotnosť, ktorá je zvládnuteľná pre osem až desať opakovaní. Pamätajte si ale, že vždy treba dodržať takú hmotnosť, ktorá vám umožní správne vykonanie cviku. Pred tým, než sériu vzdáte, spýtajte sa svojho tela či už naozaj nezvládne to jedno opakovanie naviac.

5. Priveďte priateľa

Cvičenie s priateľom či tzv. „sparing partnerom“ zlepšuje výsledky a robí zážitok z tréningu príjemnejším. Mať partnera, ktorý vám poskytne podporu počas tréningov, vám môže pomôcť čo najlepšie využiť čas strávený v posilňovni a zároveň vás aj efektívne odsledovať, či nerobíte pri cvikoch chyby. Už len myšlienka na to, že niekto iní musí urobiť to isté čo vy, a bude vás tam čakať, vás nakopne aby ste do fitka skutočne išli.

6. Netrénujte, súťažte!

Premeňte tréningy na súťaž so samým sebou ako protihráčom, ktorého stretávate pri každom cvičení. Zapojte sa do športovej ligy, zaregistrujte sa na desiatku či polmaratón, súťaž v pretláčaní...všetko v svojej hlave. Doplňte si čo len chcete, cieľ, aký je zaujímavý pre vás. Pri ďalšom cvičení sa snažte byť opäť lepší, ako to bolo naposledy. Zasaďte vášmu protihráčovi poriadny debakel.

7. Zapíšte si to

Zaznamenajte si cvičenia, série a opakovania vykonané počas tréningov. Sledovanie cieľov a pokroku odhalí, čo ste dosiahli a kde sa môžete zlepšiť. S týmito vedomosťami po ruke je potom možné nastavovať tréningy, ktoré hrajú na vaše silné stránky a pomáhajú odstrániť slabé stránky.

8. Hydratujte

Počas tréningov a počas celého dňa nezabudnite piť veľa vody. Vrhať sa do cvičenia dehydratovaný si vyberá svoju daň na svaloch, motivácii a energetických úrovniach. Pite a trénujte tvrdo, následne po tréningu nezabudnite doplniť palivo v podobe kvalitnej stravy a vodou, aby ste podporili regeneráciu.