Beháte a stagnujete? Týchto 6 tipov vám pomôže zvýšiť vašu kondíciu efektívne.

Diana Mašlejová | 26. júl 2018
Beháte a stagnujete? Týchto 6 tipov vám pomôže zvýšiť vašu kondíciu efektívne.

Je úplne jedno, či ste doposiaľ zabehli iba päť kilometrov, alebo behávate pätnásťkilometrové trate. Vždy je priestor na zvyšovanie kondície, najmä ak beháte a stagnujete.

Takmer každý bežec sa po istom čase pristihne pri tom, že túži po lepších výkonoch. Je to prirodzené a, koniec-koncov, i zábavné. Výkon a rýchlosť sa dajú zlepšiť vždy. Neustále na sebe pracovať zlepšuje nielen výsledky športové, ale i životné. 

6 tipov, ako zvýšiť kondíciu efektívne

Superkompenzácia

Maratónci často využívajú trik menom super kompenzácia. Nastavia si program tak, aby behali dva po sebe idúce dni a potom využijú niekoľko dní na relax a regeneráciu. Má to svoje opodstatnenie.

Organizmus vystavený fyzickej záťaži dvakrát po sebe sa vnútorne pripraví na vyšší výkon a dokáže nadpriemerne zlepšiť vytrvalosť. Pri takomto programe je dôležité udržiavať primerané tempo a sústrediť sa na vzdialenosť, ktorú chcete odbehnúť. Tá je najdôležitejšia.

Zvyšujte svoju kondíciu efektívne

Ak chcete efektívne zvýšiť svoju kondíciu, určite si v týždni jeden deň, kedy zabehnete výrazne dlhšiu trať. V praxi to znamená aspoň o jednu tretinu dlhší beh.

Takýto spôsob vám zaručí napríklad následnú pohodu pri kratších behoch a organizmu nedovolí ustrnúť na zaužívanej dráhe. Pre dlhý beh je dobré zvoliť si miesto, ktoré máte radi a vybrať sa naň aj s priateľmi, alebo inými bežcami, aby ste dokázali ľahšie prekonať prípadnú únavu.

Niekedy behajte len tak, pre radosť

Nebehajte stále iba so stopkami, alebo zapnutými bežeckými programami v mobilnom telefóne. Choďte si niekedy zabehať len tak, z radosti, osloboďte sa od výkonu a ambícií. Pripomenie vám to, prečo beh milujete.

Začínajte pomalšie

Na pretekoch robí veľa účastníkov chybu, že v prvej tretine sa rozbehnú, čo im sily stačia. Prídu tak ale o veľkú dávku potrebnej energie a následný pocit vyčerpanosti ich možnosti ešte viac obmedzí.

Pretekárov si v prvej tretine behu nevšímajte a vnímajte radšej sami seba, nalaďte sa na vyhovujúce tempo a uvoľnite dych. Začínajte pomalšie a neskôr pomaly zrýchľujte, a pokiaľ ste na organizovanom podujatí, ostatných pretekárov si uvedomujte po prvej polovici. Až vtedy vám súťaživosť môže pomôcť.

Šprintujte

Zaraďte do programu pravidelné rýchlostné behy. Zvýšia vám kondíciu, silu i vytrvalosť. Vyskúšajte napríklad intervalový beh.

30 sekúnd šprintu, 30 sekúnd chôdze na uvoľnenie v desiatich opakovaniach. Obmenou môže byť aj 100-metrový šprint a po ňom nasledovný 100-metrový poklus v uvoľnenom tempe.

Bežte viac, nie rovnaký objem rýchlejšie.