Buďte štíhle od hlavy až po päty!

Diana Mašlejová | 2. máj 2017
Buďte štíhle od hlavy až po päty!

Ako sa správajú štíhli ľudia, aké majú návyky? Útek pred realitou v podobe ukrývania váhy pod posteľ, či jej vyhodenie do smetí, nie je tou najlepšou voľbou. Ale aj opačný extrém, ktorým je neustále váženie sa, môže priniesť akurát tak zbytočný stres a pocity frustrácie.

Štíhlosť vychádza z našej mysle

Štíhle od hlavy po plecia

Spánok

Dostatok spánku je nielen prevenciou rôznych ochorení, ale tiež udržuje našu hmotnosť v optimálnej rovine. Je vedecky dokázané, že jeho nedostatok vedie k rýchlejšiemu priberaniu, pretože dochádza k metabolickým zmenám v organizme. 8 hodín spánku denne nás udrží fit a štíhlych.

Bez stresu

Celý deň ste na nohách, takmer nič nezjete a napriek tomu vás trápia nejaké tie kilá navyše? Príčinou môže byť stres, konkrétne hormón zvaný kortizol. V takomto režime totiž organizmus ukladá tuky do zásoby, takpovediac, na horšie časy.

Vlčí hlad, ktorý nás potom prepadá vo večerných hodinách, keď si naša myseľ konečne vydýchne a je pripravená užiť si dobroty z chladničky, je rovnako nebezpečný. Dobrou radou, ako si udržať váhu, je naučiť sa svoj stres zvládnuť, zbytočne sa neprepínať a dokázať z času na čas niektorým povinnostiam povedať „nie“.

Nezanedbávajte signály

Ak vaše telo vyšle mozgu signál, že ste smädný, môže byť už neskoro. Rovnako je tomu aj s hladom. Aby sme predchádzali šokovej terapii, ktorá pre náš organizmus vôbec nie je komfortná a často sa s ňou telo vyrovnáva práve ukladaním si tukových zásob, je načase začať vnímať signály.

Telo vám dokonca môže pošepkať, že máte chuť na brokolicu, či pomaranč. Zo začiatku to možno pôjde ťažšie, no všetko sa dá naučiť a rozvinúť. Vedieť počúvať svoje potreby je schopnosť na nezaplatenie.

 

Štíhle od pliec po pás

Zdravá strava – dobrá váha

Znalosti pomáhajú

Ľudia, ktorí sa skutočne zaoberajú tým, čo zjedia, mávajú s výkyvmi váhy menšie problémy. Rýchly spôsob života nás núti nakupovať v hypermarketoch za čo najkrajší čas. Aj keď ponuka je veľká, treba mať oči na stopkách.

Potraviny s podozrivo dlhou dobou trvanlivosti nebývajú často čerstvé a sú obohatené rôznymi konzervantmi. Učme sa o jedle viac, čítajme, aké spektrum vitamínov, minerálov a iných prvkov by sme denne mali prijať a ak máme možnosť, zájdime občas do farmárskych potravín a vychutnajme si bezpečne čerstvé potraviny. Odmenou nám bude okrem zdravia aj štíhla línia.

Dajte si načas

Akosi sme v poslednom období začali jedlo hltať. Prezeranie emailov, konzumovanie za chôdze či sledovanie televízie, sa stalo takmer bežnou rutinou. A to je chyba! Nielenže takouto „obedovou rýchlovkou“ spôsobíme organizmu záťaž a môžeme si privodiť rôzne tráviace problémy, ale ani nebudeme vedieť, kedy máme dosť.

Mozog totiž potrebuje aspoň 20 minút na to, aby vyslal signál, že sme sýti. Poriadne rozžutá potrava navyše zrýchľuje a zefektívňuje trávenie a zabezpečí nám okrem iného i väčší gurmánsky zážitok.

Dovidenia prejedaniu

Štíhli ľudia majú svoju večeru medzi šiestou a siedmou hodinou podvečer, najneskôr 4 hodiny pred spaním. Svoju dennú „rozlúčku“ s jedlom však nekončia pocitom absolútneho prejedenia, ale príjemného uspokojenia. Na večeru je vhodné obmedziť sacharidy a zvýšiť príjem zdravých bielkovín spolu so zeleninou, strukovinou, či orechmi.

Ako vravievali naše babičky – najesť sa máme tak, aby sa do nás teoreticky vošlo ešte posledné sústo. S týmto pravidlom súhlasia a odporúčajú ho i lekári. Organizmus skrátka potrebuje čas na dôkladné trávenie, kým sa dá do pokojového režimu.

Od pása dole

Trošku rytmu nezaškodí

Nezabúdajme chodiť

Ak patríte k typom, ktoré aj kvôli 300 metrom preparkujú auto, nechajú sa vyniesť výťahom na tretie poschodie, či opomínajú denné prechádzky, je načase sa nad sebou zamyslieť. Rýchla a svižná chôdza je pre telo najprirodzenejším pohybom a podporuje nielen náš kardiovaskulárny systém, zlepšuje činnosť mozgu a spevňuje telo, ale navyše pri nej aj spaľujeme kalórie.

Za hodinu je ich približne 500, čo vôbec nie je zanedbateľné množstvo. Bonusom je, že chodiť môžeme kdekoľvek a takmer kedykoľvek. Takže, skúste sa cestou z práce radšej prejsť!

Cvičenie musí byť

Štíhli ľudia cvičia takmer denne. Bez kompromisov. Áno, znie to trochu desivo, ale nenechajte sa odradiť. Samotné druhy športu či pohybov môžeme obmieňať.

Dvakrát do týždňa joga, Pilates či cvičenie pre zdravý chrbát, raz – dvakrát beh a do toho nejaké kardio – zumba, spinning, tanec, či celý rad nových foriem. Takáto týždenná kombinácia spolu s dvoma dňami oddychu je ideálna.

Vybrať sa dá a vyhováranie už nestačí. Pravda, nie vždy sa vieme časovo prispôsobiť natoľko, aby sme si obdobný luxus mohli dovoliť, no odborníci na zdravý životný štýl by vám jedným dychom odpovedali, že všetko je o prioritách. Ak medzi nimi máte aj štíhlu líniu a pocit vitality, začnite mierne zvyšovať kondičné nároky na svoje telo.

Tip pre vás: Chcete mať do plaviek krásne vypracovaný hrudník? Skúste tento cvik:

 

Kontrolujte svoju hmotnosť

Útek pred realitou v podobe ukrývania váhy pod posteľ, či jej vyhodenie do smetí, nie je tou najlepšou voľbou. Raz do týždňa by sme svoju hmotnosť skontrolovať mali.

Avšak, vyhnime sa aj opačnému extrému, ktorým je neustále váženie sa. To nám môže priniesť akurát tak zbytočný stres a pocity frustrácie. Okrem váhy raz do dvoch týždňov odmerajme aj obvod svojho pásu, stehien, či hrudníka.

Pri zvýšenej fyzickej činnosti a priberaní svalovej hmoty totiž váha nemusí byť jediným meradlom, ktoré nám napovie o našich pokrokoch.

Mohlo by vás zaujímať: Čo obsahuje bežné pečivo a aký má vplyv na váš organizmus?