Diagnóza znie: Nemám ČAS NA CVIČENIE alebo na SEBA?

Jana Šimkovič | 8. december 2019
cvičenie, doma, cvicte.sk, fitastyl.sk, jana šimkovič, článok, motivácia, podpora, zdravie, fitness, wellness, kondícia, životný štýl zdravý
foto: Jana Šimkovič

Otázka znie, či ho naozaj nemáme. Alebo nechceme mať. Alebo keby sme pár aktivít a priorít pozmenili, on by sa aj našiel. Nebudeme sa chlácholiť tým, v akej ťažkej a rýchlej dobe žijeme. Dobre? Ženy moje, občas sa poľutovať je veľmi príjemné. Ja to tiež robím. Akurát s dlhodobým „jojkaním“ sa, veru, nikam nedostaneme.

Keď obuvníkov syn chodí bosý. A to neustále...

A teraz by to mohlo prísť. Že ty si múdra, tebe sa cvičí, keď v tej oblasti pracuješ. Veď trénerov máš na dosah, aj fitká poznáš. Ty máš aj čas, aj možnosti. Aj také správy, či maily mi chodia: „Ja nemôžem cvičiť, lebo sa mám zle. Jasne, že ona môže, keď…. Lebo ukazovať prstom na druhých je dnes v móde. Často si kladiem pri takýchto správach otázku, komu toto reálne pomáha.

To večné búchanie si do pŕs, že to ja som tá chudinka, ktorá to ma ťažké. Pravdou je, že aj keď v tejto oblasti pôsobím, cvičím doma. Lebo inak nestíham. Bývam v malej dedine pri Bratislave. Najbližšie cvičenie mám 11 km do Malaciek alebo o niečo viac kilometrov do Bratislavy. Keďže v priebehu dňa som zvyčajne rozlietaná pracovne v Bratislave, večer to už na cvičenie neotáčam. A keďže sú deti stále vo veku, kedy spolu riešime úlohy a všetko, čo ich cez deň postretlo, nehrozí, aby som párkrát do týždňa odchádzala po večeroch do fitka. Teraz by som mohla začať plakať… Ale viete čo? Cvičím!

Miluj seba ako blížneho svojho

My ženy sme úžasné bytosti. A celý svet by nás mal milovať. Kto nemiluje, to je úplný chrapúň a vôbec sa s ním nebavme. My sa tak dokážeme rozdať pre celý svet ako málokto. Sme tu pre deti, manželov, psov a kocúrov. Potom zavolá mama, kamarátka, šéf. Stále sme tu pre všetkých. Večer padáme od únavy s pocitom, že aké sme na tomto svete dôležité. Bez nás to proste nejde…

A rokmi ticho pozorujeme, ako sa všetci okolo nás majú dobre, sú spokojní, vysmiati, vedia, čo chcú, robia, čo ich napĺňa. Deti nám rastú, čoraz viac sa zaobídu bez nás a my stále ticho sedíme, hľadíme a nevieme, čo so sebou. A čo teraz? Kto som, kam patrím, čo chcem robiť? Akosi sme zabudli samy na seba…

POL HODINA ako spása

Tiež som sa, veru, strácala. Bolo to ťažké ob ako spása? - dobie, keď sa narodil prvý syn, a náročnejšie, keď pribudol druhý. Keď sa však narodil prvý, mala som pred sebou ešte jednu výzvu. Rozbehnúť prácu, o ktorej som vedela, že ma bude neskutočne baviť. Áno, mohla som počkať… A mať tú materskú pohodovejšiu. Ale poznáte ten pocit, keď vám po niečom piští srdce? Tak vtedy som rozbehla projekt Cvičte.sk. Deficit spánku spred ôsmich rokov pociťujem ešte dnes. Zachránilo ma však cvičenie, na ktoré som si vymedzila pol hodinu denne.

No dobre, zo začiatku to bolo 20 minút. Nechcime zase hneď všetko naraz. Ale bolo to mojich 20 minút denne. Patrili iba mne. IBA JA a nikto iný. Pýtate sa, či to stačí?

Niekedy nie. Sú dni, kedy by som brala celé hodiny, niekoľko naraz. Ale nemám, tak som sa uskromnila aj s polhodinkou. A strážim si ju ako oko v hlave. Je pre mňa vzácna a nedám si ju ani za nič. A viete čo? Niekedy pravidelná polhodinka počas celého roka spraví viac ako týždeň dovolenky. Malé kroky vedú k veľkým veciam. Tá polhodina môže u každého vyzerať inak. Niekto si dá kávu a vypne už len tým, že sedí a nič nerobí. Je v podstate jedno, akou aktivitou vyplníte čas pre seba.

Malo by to však niečo, kedy ste na chvíľu sama, vnímate seba, to, ako sa cítite, vypnete hlavu od mailov, hrncov, detí a neopraných ponožiek. Preto dopisovanie si s kamoškou na internete neodporúčam. Opäť sa len niekomu venujete a nie je to len o vás. Niekedy je ťažké nájsť si aj tú pol hodinu. Nenechajte sa tým odradiť. Venujte si hoci len pár minút, kedy sa zhlboka nadýchnete a vydýchnete. Zatvorte oči, dýchajte a skúste nemyslieť. Vypnite sa od celého sveta a venujte pár minút iba sebe. Lebo vy, milé ženy, ste na tomto svete veľmi dôležité. Také, aké ste.

JANA ŠIMKOVIČOVÁ je zakladateľka úspešného portálu o zdravom životnom štýle CVIČTE.SK.

Spolu s manželom vydávajú aj knihy ako ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, NABITÁ KUCHÁRKA, iMAMA, či video programy na domáce cvičenie SUPER BODY. Miluje pohyb a cvičenie a svoju vášeň pretavuje aj do svojich produktov, ktorými chce motivovať ženy, aby sa cítili spokojné a šťastné. K mnohým projektom je preto prizvaná ako ambasádorka zdravého životného štýlu. Je tiež mamou dvoch synov, Oskara (8) a Olivera (4).

Prečo som ja stavila na cvičenie?

Mohla som si vybrať aj inú aktivitu, to je pravda. V tom období bol dôvod na cvičenie celkom prozaický. Chcela som schudnúť a keďže bolo ťažké dostať sa z domu, zriadila som si svojich zo začiatku 20 minút a cvičila som power jogu. Ale každý deň. Potrebovala som si vytvoriť návyk, aby to neskončilo pri frekvencii 1-krát do mesiaca. Postupne som však zistila, že okrem toho, že moje telo postupne strácalo na hmotnosti a, čo bolo ešte lepšie, pevnelo a dostávalo krivky, aké som ani pred pôrodom nemala (to mi môj muž narozprával), čoraz viac som cítila, že to je ten skvelý relax pre mňa. Kedy sa telo spotí, hlava vypne a ja cítim, ako vo mne pulzuje život.

Zrazu sa viac smejem, lebo endorfíny robia zázraky. Som akási spokojnejšia. Samozrejme, videla to aj moja rodina, preto sa vždy snažili vytvoriť mi priestor. Neskôr, keď som začala behať a cvičiť video tréningy SUPER BODY, cítila som, ako silniem mentálne. Ak to nevzdáte pri stom drepe, tak to nevzdáte ani pri zdolávaní prekážok v reálnom svete. Čoraz viac som bola schopná čeliť rôznym situáciám, nenechať so sebou kývať, neodkladať najmä nepríjemné záležitosti. Tieto stavy sa však nedejú zo dňa na deň, je to každodenná práca samej na sebe.

Nie každý vie čítať myšlienky

Aby vám to fungovalo, rozprávajte o svojich potrebách, prianiach, pocitoch svojim blízkym. Povedzte im, aké dôležité je pre vás mať čas pre seba. Výborne fungujú dohody, ktoré budete všetci vzájomne rešpektovať. Vymedzte si svoje časy a poproste ich, aby to rešpektovali. Sami uvidia a najmä pocítia, ako vám to prospieva. Takto budete všetci spokojní. Ženy moje, venujte si čas a nezabúdajte na seba. Buďte si vzácne. Také, aké ste. Možno nás svet neocení, samy to však môžeme urobiť kedykoľvek.