Moderné druhy jogy. Ktorú si vyberiete?

Redakcia | 17. apríl 2018
Moderné druhy jogy. Ktorú si vyberiete?

V Indii sa joga cvičila už pred piatimi tisíckami rokov, ale jej história je pravdepodobne ešte staršia. Slovo joga pochádza zo sanskritu a znamená zjednotiť, spojiť.

Moderné druhy jogy vychádzajú z klasickej jogy, ale ide už o trochu iné cvičenia s inou filozofiou. Spravte si prehľad a vyberte si.

Bikram jóga

Hit posledných rokov. Jóga, ktorá sa cvičí v miestnosti vyhriatej na 42 stupňov Celzia. Potenie, ku ktorému vďaka vyššej teplote dochádza, má zlepšovať účinok jednotlivých cvikov, stimulovať imunitný systém a samočistiace schopnosti organizmu. Bikramjóga je fyzicky pomerne náročným cvičením. Nevhodná je pre ľudí, ktorí majú problémy s krvným tlakom, alebo je ich fyzická kondícia slabá.

 

Power joga

Vychádza z tradičnej jogy, ale vyznačuje sa oveľa väčšou dynamickosťou. Hodí sa preto najmä pre zdravých ľudí, ktorí už majú nejakú kondíciu. Je rýchlejšia, silovejšia, okrem naťahovaní sa zameriava na posilňovanie a trochu aj na spaľovanie kalórií.

Gravid joga

Vytvorená špeciálne pre tehotné ženy. Z jednotlivých jogových pozícií si vyberá tie, ktoré podporujú dobrý priebeh tehotenstva a zároveň nie sú škodlivé pre matku ani pre dieťa.

Osobitná pozornosť sa venuje predovšetkým jogovej relaxácii a dychovým cvičeniam. Cvičenie gravid jogy môže byť dobrou prípravou na pôrod.

Dance joga

Komu nevyhovuje hlučná a extrovertná zumba, ale rád cvičí na hudbu, môže si zvoliť dance jogu. Tá v sebe spája power jogu, klasický balet a moderné tanečné techniky. Cvičí sa na jemnú a pokojnú hudbu.

Joga workout

Sústredí sa na zlepšenie kondície, sformovanie postavy a na chudnutie. Ako pomôcka, ktorá má posilniť efekt cvičenia, sa používa posilňovacia guma theraband. Od pôvodnej jogy je toto cvičenie dosť vzdialené, len využíva niektoré klasické jogové pozície, ale ide si svojou vlastnou cestou.

Starobylé druhy jogy

Existuje niekoľko druhov klasickej jogy, najznámejšie z nich sú tieto dva:

Hatha joga: keď hovoríme o klasickej joge, ktorú spomíname aj v tomto článku, máme na mysli hatha jogu. Hatha je zložené z dvoch slov. Ha znamená slnko a tha mesiac. Slovo hatha tak vyjadruje jeden zo základných princípov života – snahu o rovnováhu medzi protichodnými vplyvmi.

Klasická joga posilňuje telo i myseľ. Hatha joga sa ako jedno z mála cvičení odporúča aj pre ľudí so zdravotným obmedzením – vysoký krvný tlak, cukrovka, operované kĺby, bolesti chrbta a podobne. 

Aštanga jóga: fyzicky náročný druh jogy. Skladá sa z presne daného poradia jogových pozícií, ktoré nasledujú za sebou, a tvorí tak neprerušovanú, plynulú zostavu. Pri cvičení sa používa zvláštna dychová technika – dych cez hlasivky. Cieľom je zvýšiť silu dychu, a tým zlepšiť celkovú kondíciu organizmu.