Patria činky ženám do rúk?

Redakcia | 6. september 2018
Patria činky ženám do rúk?

Sme my ženy pri cvičení znevýhodnené? Musíme sa viac snažiť, aby sme schudli, makať, aby sme sa vyformovali? Pýtali sme sa trénerky Petry Bečárikovej z ceztrenera.sk.

Rastú nám nebodaj pri tréningoch svaly do objemu a mohutnieme? To je niekoľko otázok, ktoré predstaviteľky ženského pohlavia často riešia. Majú to teda muži predsa len ľahšie a je potrebné, aby si preto dámy prispôsobili druh fyzickej aktivity, alebo pohlavie nerobí rozdiely? 

Činky - žena verzus muž

Pri posilňovaní žien sa vo vzduchu vznášajú mnohé predsudky. Nejedna dáma sa napríklad bojí, že z cvičenia priberie do objemu, bude svalnatá a mohutná. Iná skupina sa zase sťažuje, že vo fitness trávi množstvo času a výsledky sú len minimálne.

Robíme nejakú chybu a v čom je vlastne rozdiel medzi posilňovaním a budovaním svalstva, redukciou podkožného tuku a formovaním postavy mužov a žien?

Trénerka Petra vraví, že „v prvom rade si treba uvedomiť, že na metabolizmus majú veľký vplyv hormóny. To je často dôvod, prečo jedna žena chudne bez väčších problémov a inej idú tuky preč len veľmi pomaly, napriek tomu, že cvičí a dodržiava aj správnu životosprávu.

Všeobecne sa ženy v porovnaní s mužmi zbavujú tukov ťažšie a ťažšie získavajú svalovú hmotu. Ženské telo je stavané inak, ukladá tuk pod kožu, kým chlapi majú viac vnútorného viscerálneho tuku."

Viscerálny tuk sa pritom netýka iba mužov, postihuje aj ženy, avšak muži k nemu majú vyššiu tendenciu. O čo vlastne ide?

Viscerálny, čiže orgánový tuk obaľuje orgány tela a môžu ho mať chudí i zavalitejší ľudia. Určitý podiel je pre telo dôležitý, keď je ho však nadbytok, dôsledkom môžu byť upchaté cievy, vysoký krvný tlak, či riziko cukrovky a infarktu.

Podkožný tuk, taký klasický práve pre nežnejšie pohlavie sa potom v tomto ohľade vlastne môže vnímať ako menšie zlo. Ale ani to nie je tak celkom pravda. Nadmerná tuková zásoba ženské telo zaťažuje a je to nielen záťaž pre chrbticový aparát, ktorý musí zvládať väčšiu váhu, ale aj pre srdcovocievny systém.

Čo však ženy trápi najmä z estetického hľadiska je práve nevzhľadná obezita, alebo nerovnomerné proporčné vlastnosti postavy. V snahe schudnúť sa potom množstvo z nich radšej utieka k prísnym diétam, prípadne nebezpečnému stresovému hladovaniu. A tu vzniká začarovaný kruh.

Dámy nebojte sa činiek

Šport patrí k redukcii a udržaniu si správnej váhy, funkčnosti tela a formovaniu ako hrnček k podšálke, avšak mýtus okolo naberanie váhy pri posilňovaní je ešte stále neprekonaný

V minulosti panoval predsudok, že z posilňovania ženám rastie svalstvo do objemu a tukové zásoby sa redukujú len málo. Čo je na tom pravdy?

Trénerka Petra Bečáriková odpovedá, že vôbec nič. „Je to naozaj iba predsudok. Skôr opak je pravda, silovým tréningom docieli žena väčší úbytok tuku. Preto keď aj príde žena do posilňovne s cieľom schudnúť, nestačí jej iba aeróbny tréning na stepperi, či stacionárnom bicykli, ale je dôležité pridať k tomu silový tréning. Účinné je sústrediť sa na cviky, ktoré zapájajú veľké svalové partie. Plus pridať intervalový tréning a obmedziť príjem sacharidov vo voľných dňoch."

Niektorým ženám sa rysuje postava rýchlejšie, iné majú problém docieliť evidentné svaly. Ide teda o individuálne predispozície ženy, alebo len o nesprávne zvolený tréning?

„Na základe mojich skúseností sa na tom podieľa strava až na 80 percent a zvyšok je vec tréningu,“ pridáva Petra. Samozrejme, je rozdiel, či chce žena výhradne a výrazne redukovať tak, alebo väčšmi túži po vyrysovanom a pevnom tele.

Všetko je potom predovšetkým v strave a v skladbe tréningu, ktorá sa mení v závislosti od požiadaviek konkrétneho klienta. Platí však zásada, že najlepšie je pracovať s vyškoleným trénerom. Pokiaľ ste úplná začiatočníka a vaším hlavným cieľom je schudnúť, porozmýšľajte nad svojím osobným trénerom. Je to voľba, ktorú sa oplatí vyskúšať.