Schudnite a posilnite s kettlebellom!

redakcia FIT štýl | 15. december 2017
Schudnite a posilnite s kettlebellom!

Všestranná pomôcka, ktorá ponúka veľkú možnosť tréningových variácií. Jej výhodou je aj minimálna starostlivosť, údržba a skladovanie. S kettlebelom precvičíte celé telo a bude vás to aj baviť. A čo ešte?

Schudnite a posilnite s kettlebellom

Nakoľko sa kettlebell drží väčšinou v rukách, majú dámy občas predsudok, že z neho rastie svalstvo do objemu. Tréner Daniel však hovorí, že ide o mylný úsudok. „Kettlebell patrí medzi pomôcky s veľmi širokým využitím a všestrannosťou, takže sa s ním dá precvičiť prakticky celé telo.

 

Takže, pri vyšších hmotnostiach, keď sa zameriavame na konkrétnu svalovú skupinu môžeme hovoriť aj o hypertrofii a, naopak, pri nižšej hmotnosti, ale vyššom počte opakovaní môže výborne poslúžiť na redukciu hmotnosti a formovanie postavy.

Cvičenie s kettlebellom však nemusí byť vhodné pre osoby, ktoré majú problémy s chrbticou, ramenami alebo so slabším stredom tela. Pre tieto osoby by som určite odporúčal len izolované cvičenia pri nižšej intenzite a vysokej kontrole prevedenia pohybu.

Tým, že škála cvičení je veľmi široká a dá sa pracovať s intenzitou zaťaženia a hmotnosťou, možno kettlebell prakticky využiť v každej tréningovej jednotke.“ Kettlebellom síce označujeme konkrétnu pomôcku, avšak samotné náradia rozlišujeme podľa hmotnosti.

4 - kilový kettlebell - pre dámy – začiatočníčky. Tento kettlebell sa osvedčil aj pre rehabilitačné účely a naučenie sa správnej techniky.

8 - kilový kettlebell je potom, prirodzene, ďalšou métou a poslúži fyzicky zdatnejším dámam, ktoré sú zvyknuté na pravidelnú záťaž. Zíde sa aj pánom, ktorí s cvičením začínajú. Tí si môžu podľa vlastnej sily vybrať medzi ôsmimi a dvanástimi kilogramami.

16-kilogramový kettlebell - najčastejšie po ňom siahajú muži.

Ťažšie, vrcholové hmotnosti, ako 18, 20, 24, či dokonca 32 kilogramov sú už určené pre trénovaných mužov a vrcholových športovcov.  

Prečo kettlebell?

  • Pretože nahradí stroje, činky, závažia a iné pomôcky.
  • Pretože dynamické cviky (skok, výpad, úder, kop) sa s ním dajú robiť plynule a prirodzene. Navyše popritom spevníte chrbtové svalstvo a vyrysujete celú postavu.
  • Pretože umiestnenie rúčky a závažia umožňuje robiť širokú škálu komplexných cvikov, ktoré posilnia viacero partií súčasne.
  • Pretože schudnete vďaka tomu, že cviky sú energeticky náročné a urýchľujú metabolizmus.
  • Pretože cvičením s kettlebellom posilňujete aj šľachy a väzy, čím predchádzate zraneniam.
  • Pretože je to zábava!
Rysujte doma
Prečítajte si tiež:

Rysujte doma