Svalovica po náročnom tréningu? Skúste týchto 5 byliniek

Zuzana Paprskárová | 16. február 2024
Svalovica po náročnom tréningu? Skúste týchto 5 byliniek

Okrem pokojového režimu, ľadových obkladov, magnézia, či liekov proti bolesti pomôžu i bylinky. Doprajte boľavým svalom regeneráciu v podobe bylinkových obkladov, krémov, masáží alebo kúpeľov.

Arnika lieči športové zranenia

Arnika horská zmierňuje opuch, zápal a pôsobí proti bolesti. Používa sa nielen pri bolestiach svalov, ale aj pri poraneniach, úrazoch, operáciách, pomliaždeninách a modrinách. Úľavu prinesú obklady z arniky, arnikové maste aj gély. Ak chcete ísť cestou homeopatie, práve arnika je jedným z najpopulárnejších homeopatík.

Doprajte si masáž mätovým olejom

Mätová silica zmierňuje bolesť svalov. Nájdete ju v mnohých mastiach a géloch na ubolené svaly. Mätový olej je vskutku praktický a účinný. Olej aplikujte priamo na postihnutý sval, kĺb alebo miesto s opuchom. Pár kvapiek oleja jemne vmasírujte.

Koriander nielen do kuchyne

Koriander je výnimočným domácim „liekom" pri reume. Terpineol a terpinolén robia z koriandrovej silice dokonalé analgetikum. Tlmí bolesť svalov po námahe, uľaví aj pri bolesti kĺbov. Koriandrový olej jemne vmasírujte na postihnuté miesta. Jeho prednosťou je, že pôsobí znecitlivejúco.

Pripravte si koriandrový masážny krém: Použiť môžete slnečnicový, olivový alebo iný rastlinný olej alebo masťový základ (napr. bambucké maslo). Do 20 ml základu pridajte 5 - 10 kvapiek koriandrovej silice. Premiešajte a emulziou natierajte bolestivé miesta. Skladujte v chladničke.

Rozmarín na svalové kŕče 

Rozmarín je univerzálna a nenáročná bylinka. Pokojne ho môžete pestovať doma v kvetináči. Rovnako vám však poslúži aj v sušenej podobe. Okrem špecifickej arómy ho využijete v kuchyni pri grilovaní. Pri bolesti svalov si z neho uvarte upokojujúci čaj. Môžete ho použiť 2 v 1, niekoľko dúškov vypite a zo zvyšku si pripravte obklad na postihnutý sval. Rozmarín je vhodný na svalové bolesti, kŕče a celkovú fyzickú slabosť.

Materina dúška uvoľnuje svaly 

Materina dúška, jemný kvietok, kvitnúci práve počas leta, bojuje proti chrípke, hnačke, nervozite, nespavosti, bolestiam hlavy aj bolestiam svalov a kĺbov. Využiť ju môžete vo forme čaju, odvaru, obkladu či kúpeľa. Na vonkajšie použitie si pripravte veľmi silný čaj z bylinky, ktorý ešte teplý použite vo forme obkladu na miesta postihnuté svalovicou.