VEDCI ZISTILI: 7 tipov proti opätovnému priberaniu

Michaela Klamová | 18. marec 2024
VEDCI ZISTILI: 7 tipov proti opätovnému priberaniu

Ten, kto skúšal držať akúkoľvek diétu určite vie, čo bude po nej nasledovať. Ručička na váhe sa začne nekompromisne posúvať tým nesprávnym smerom späť k pôvodnej hmotnosti, v horších prípadoch dokonca k ešte vyššej.

Opätovné priberanie je spôsobené niekoľkými faktormi. Po prvé, udržiavanie hmotnosti nie je rovnako uspokojujúce ako sledovať, ako vám počas chudnutia hmotnosť stále klesá. Po druhé, je ťažké dodržiavať diétne obmedzenia dlhodobo a diétu berieme často len ako prechodné obdobie, kým dosiahneme vytúžený cieľ. V neposlednom rade môže chudnutie zvýšiť produkciu hormónov hladu a spomaliť váš metabolizmus, čo môže viesť k následnému prejedaniu sa.

Vedci však pre nás majú niekoľko osvedčených rád, ako si hmotnosť udržať:

1. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že udržanie si zdravej hmotnosti nie je jednorazová záležitosť, no vyžaduje si celoživotné úsilie. Nebojte sa prípadných pošmyknutí, ak popustíte uzdu v stravovaní, pridajte nasledujúce dni do vášho režimu viac pohybu.
2. Plánovanie je kľúčové. Diétu môžu narušiť sviatky, dovolenky či oslavy, preto je dobré sa na ne pripraviť. Môžete napríklad pred sviatkami zhodiť nejaké to kilo navyše alebo si na rodinnú opekačku priniesť vlastnú, zdravšiu alternatívu.
3. Hmotnosť môže kolísať kvôli rôznym vplyvom, preto buďte hrdý na ciele, ktoré dosiahnete (pravidelné cvičenie, dodržiavanie stravy atď.) a nesústreďte sa iba na číslo na váhe. Výskum tiež ukázal, že ľudia, ktorí sa zameriavajú viac na dosahovanie svojich cieľov a nie na výsledok, s väčšou pravdepodobnosťou vydržia vo svojom úsilí dlhšie. 
4. Vytvorte si vlastné pravidelné zvyky, ako napríklad chodiť po schodoch, pridať si ku každému jedlu porciu zeleniny a podobne. Aj keď zo svojej diéty vybočíte, drobné zaužívané návyky vám pomôžu udržať si správny smer.
5. Ak si chcete udržať hmotnosť, musíte sa hýbať. Nemusíte však hneď bežať do fitka, podľa odborníkov najviac funguje tá aktivita, ktorá vás baví, či už je to beh, turistika či bedminton. Je väčšia pravdepodobnosť, že budete pravidelne robiť to, čo vás baví, než to, do čoho sa musíte zakaždým donútiť. Športu by ste sa mali venovať aspoň 250 minút týždenne.
6. Vážte sa pravidelne. Hmotnosť môže v priebehu týždňa stúpať a klesať o 1 až 2 kilá. Preto je lepšie brať svoju hmotnosť skôr ako „rozmedzie od do“ než konkrétne číslo.
7. I keď sa štúdie v pohľade na význam raňajok nie vždy zhodujú, mnoho z nich preukázalo, že ľudia, ktorí raňajkujú si lepšie udržia stálu hmotnosť. Dôležitý je aj pestrý príjem vlákniny, ktorá pomáha pri regulácii hmotnosti.