RAW food: Čo vám prinesie do života?
Raw food, teda surová strava alebo vitariánstvo, čo je v našich končinách asi rozšírenejší názov, je jednoznačne životný štýl a nie nejaká jednorazová alebo dlhodobá diéta.
Vitariánstvo je životný štýl
Nejde len o zmenu stravovania, ale aj o zmenu v živote, keď si začnete uvedomovať, čo do svojho tela prijímate a čo vaše telo z prijatej potravy dokáže zúžitkovať.
Vitariánstvo vychádza z toho, že človek sa svojou anatómiou a fyziológiou radí k bylinožravcom a primátom, a preto je pre nás prirodzená aj ich strava, t.j. surová rastlinná strava.
Ide teda o princíp prirodzeného stravovania, keď organizmus maximálne zásobíme výživnými a pre telo potrebnými látkami, aby sa čo najmenej namáhalo s ich trávením.
Frutariánstvo: voňavá, chutná a farebná forma vegánstva
Nevhodnými potravinami sú všetky živočíšne produkty, vrátane mlieka, ako aj všetky tepelne a chemicky upravené potraviny. Ide teda o konzumáciu zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, semienok a rôznych druhov klíčkov v surovom, prirodzenom stave alebo upravených marinovaním, klíčením, sušením pri nízkých teplotách, či mixovaním.
Hlavnou zásadou je neprekročit teplotu 42 °C, iba tak sa zachovajú v potrave všetky antioxidanty, vitamíny, enzýmy a všetky bielkoviny, sacharidy a tuky zostanú v najlepšej využitelnej forme. Ale pozor, potrebné je rešpektovať aj vhodné kombinácie jednotlivých potravín, aby v tele nedochádzalo ku kvaseniu potravy, ale k vyživeniu tela a ľahkému tráveniu.
Zásady Vitariánstva
Potraviny by sme mali kombinovať čo najmenej, tzn. nemali by sme jesť zeleninu s ovocím, ovocie s orechami, zeleninu so semienkami.
Na trávenie orechov a semien potrebujeme šťavy kyslého charakteru. Obilniny a strukoviny si vyžadujú zásadité šťavy. Kyseliny a zásady sa navzájom neutralizujú, a preto ak zmiešame tieto rôzne tráviace šťavy, potrava zostane v žalúdku nestrávená, bielkoviny začnú hniť a škroby kvasiť.
Výsledkom je plynatosť, bolesti brucha, pálenie záhy, pocit ťažkého žalúdka, ale nielen to. Je to začiatok vzniku rôznych druhov chorôb.
Veronikin príbeh: VEGAN mama
KOMBINÁCIE POTRAVÍN
Vhodné kombinácie:
- Ovocie + mrkva
- Zelenina + jablko
- Zelenina + orechy
- Listová zelenina + ovocie
Nevhodné kombinácie:
- Ovocie + zelenina
- Ovocie + orechy
Mrkva je jediná zelenina, ktorú je vhodné kombinovať s ovocím. Jablko je jediné ovocie, ktoré je možné kombinovať so zeleninou.
Deň začnite pohárom vody s citrónom alebo macerátom z bylinek, ktoré si deň predtým namočíte do vlažnej vody a necháte celú noc odstáť.
Na raňajky zvoľte napríklad ½ l ovocnej alebo zeleninovej šťavy. Maceráty z byliniek si pripravíte jednoducho, zaliatím vlažnou vodou a lúhovaním. Denne treba vypiť minimálne 1,5 – 2 litre tekutín.
Tekutiny sa vždy pijú nalačno, nikdy nepite počas jedla a po jedle počkajte minimálne 30 minút, kým sa opäť napijete. Úplným tabu by pre vás mala byť káva, čaj, alkohol, malinovky, ale aj minerálky a konzervované džúsy.
Plusy raw food:
- podporuje zdravie a dlhovekosť
- zlepšuje metabolické funkcie v organizme • nezaťažuje organizmus, stačí menšie množstvo stravy s vyšším podielom živín
- surová strava obsahuje antioxidanty, chlorofyl ( najmä zelená zelenina), rastlinné hormóny a ďalšie užitočné látky, ktoré telo najlepšie vstrebáva v prirodzenom stave
- čerstvá zelenina a ovocie má vysoký obsah vody, čo je najprirodzenejší a najkvalitnejší zdroj tekutiny pre živý organizmus. Varením sa podiel vody znižuje. Mínusy raw food:
- Problémom môže byť u nás zohnať niektoré špeciálne suroviny, navyše niektoré druhy potravín – hlavne bio – sú cenovo drahšie ako tie „obyčajné“.
- Konzumácia čisto surovej stravy môže spôsobiť nebezpečenstvo zníženia príjmu dôležitých látok pre život, ako je vápnik, vitamín B12 a D a omega-3 mastné kysliny, čo môže spôsobovať rôzne ochorenia.
Mínusy raw food:
- Problémom môže byť u nás zohnať niektoré špeciálne suroviny, navyše niektoré druhy potravín – hlavne bio – sú cenovo drahšie ako tie „obyčajné“.
- Konzumácia čisto surovej stravy môže spôsobiť nebezpečenstvo zníženia príjmu dôležitých látok pre život, ako je vápnik, vitamín B12 a D a omega-3 mastné kysliny, čo môže spôsobovať rôzne ochorenia.
Úplne stačí, ak sa vám podarí dodržať podiel 75 percent surových potravín a zbytok stravy bude zastúpený tepelne upravenými zdravými jedlami. A verte, že ide o spôsob života, do ktorého musíte vstupovať s úctou a rozumom. Surové potraviny by ste do svojho jedalnička mali zaraďovať naozaj postupne.
Začnite nahradením jedného z vašich hlavných jedál výdatným čerstvým šalátom, vyskúšajte si pitie rôznych čerstvých ovocných a zeleninových štiav, obmezte konzumáciu cukru, bielej múky,chemicky upravených potravín, experimentujte a pripravte si občas nejaké raw chutné jedlo.