Zázračné nápoje tretieho tisícročia: Kombucha

Jana Tesák Potomová | 19. apríl 2024
Zázračné nápoje tretieho tisícročia: Kombucha

Na dostatočný prísun tekutín je potrebné myslieť neustále, nielen počas letných dní. Za optimálny príjem je vo všeobecnosti odporúčané denné množstvo 2,7 litra pre ženy a 3,7 litra pre mužov. Jedným z odporúčaní je tiež pitný režim na úrovni 30 – 45 ml vody na kg telesnej hmotnosti. Dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre naše zdravie a vitalitu. Zároveň je to najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako si vieme doplniť potrebné živiny do nášho tela.

Pri každodenných aktivitách je okrem samotnej vody nevyhnutné zabezpečiť organizmu dostatok minerálov, vitamínov a iných živín, ktoré pri metabolických premenách, strese, náročnej fyzickej aktivite telo stráca.  Kombucha a vodný kefír sú efektívne spôsoby, ako už naši predkovia dokázali uzdraviť a posilniť svoje telá. Je to veľmi jednoduché, prospešné a určite stojí za vyskúšanie. 

Čajová huba - Kombucha

Kombucha je fermentovaný, aromatický, šumivý nápoj. Vyrába sa zmesou symbioticky žijúcich baktérií a kvasiniek, obvykle druhu Acetobacter aceti, resp. kvasinkami rodu Sacharomyces a cukru, ktoré sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju. Rozmnožené kvasinky na prvý pohľad pôsobia ako slizká plávajúca huba. V zahraničí, ale už aj u nás sa nazýva scoby. Pomenovanie je skrátený anglický výraz, symbiotic culture of bacteria and yeast, čo v preklade znamená symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek.

Kombucha pochádza z Východnej Ázie, s najväčšou pravdepodobnosťou z Číny alebo Japonska. Odtiaľ pochádza samotný čaj. Podľa dávnej povesti uctievali v starej Číne kombuchu ako dar od bohov, pričom už pred 2000 rokmi sa z nej pripravoval nápoj ozdravujúci celé telo. V Taiwane zase kombuchu poznali pod názvom Kchun-Pchu-čcha, čo je v preklade životodarný čaj pochádzajúci z mora. V každom prípade, presný názov, ktorý dnes poznáme - kombucha používali v Japonsku, a to vďaka doktorovi menom Kombu, ktorý pripravoval liečivý kvasný čaj. Cha je pritom japonský výraz pre čaj, takže išlo o kvasný čaj doktora Kombu.

Zaujímavé je, že v minulosti ju mnísi v Česku, v kláštoroch, pestovali pod názvom Olinka. Mnoho ľudí ju pred rokmi malo doma a vyrábalo si z kombuchy fermentovaný nápoj. Potom však kombucha akosi vymizla

Počas kvasného procesu prebiehajú chemické procesy, výsledkom ktorých vznikajú bioaktívne látky s mnohými benefitmi pre človeka. Kvasinky premieňajú jednoduché cukry na kyselinu octovú. Táto kyselina spolu s polyfenolmi je schopná redukovať škodlivé baktérie, kvasinky a aj iné mikroorganizmy. Azda preto kombuchu v minulosti nazývali. magická huba. Podporuje imunitný systém, eliminuje bolesti brucha, podporuje trávenie, prečisťuje organizmus tým, že podporuje funkciu pečene a obličiek. Eliminuje únavu a malátnosť, upokojuje nervový systém, eliminuje stres a nespavosť.  

Kombuchu vďaka jej blahodarným účinkom ľudia po stáročia pili ako elixír mladosti. Dnes sa používa nielen na pitie, ale aj ako súčasť koktejlov, ako prísada do kúpeľa, súčasť kozmetických prípravkov na pleť. Sušená huba scoby sa používa na výrobu umelej kože. Scoby sa dá mraziť alebo uchovávať sušením. 

Pitie kombuchy môže niesť aj riziká, preto je nevyhnutné poznať všetky postupy a hygienické štandardy pri manipulácii s ňou. Ak sa rozhodnete piť tento nápoj a máte už nejaké zdravotné ťažkosti, radšej sa najprv poraďte so svojím lekárom, aby ste si náhodou neprivolali opačné zdravotné účinky než aké očakávate. Ide o to, že kombucha má pozitívne látky na organizmus, ale nesprávne uskladnenie a narábanie s ňou môže mať opačný efekt. Je to živý organizmus, ktorý potrebuje správne prostredie pre svoj život, tak isto ako človek. Na internete nájdeme kvalitné produkty doplnkovej výživy, tak isto aj produkty, ktoré neobsahujú nič z toho, čo je prezentované. Takže je potrebné dávať si pozor, odkiaľ si kombuchu zoženiete a radšej sa informujte o spoľahlivom zdroji u niekoho, kto ju už používa a má s ňou osobné skúsenosti.

Vytvorme si kombuchu sami doma...

Pri príprave nápoja je potrebné si uvedomiť, že ide o živú kultúru, ktorá reaguje na vonkajšie vplyvy, ako sú kyslík, teplo, výživa či slnečné žiarenie. Aj preto sa nám ťažko podarí vytvoriť dvakrát rovnako vyzerajúcu a rovnako chutnú kombuchu.

Potrebujeme:
sklenenú nádobu
čistú vodu
čaj
cukor
SCOBY kultúru alebo kultúru z predošlej kombuchy
filtračný papier alebo látku

Pozor:  Kombuchu pripravujeme v sklenenej nádobe, nakoľko sklo je z dostupných materiálov najbezpečenejšie. Ak by sme ju pripravovali v kove či plaste, mohlo by dôjsť k nežiaducim chemickým reakciám a k znehodnoteniu.

Postup:

Pripravíme si silný sladký čaj. Najlepšie je použiť kvalitný čierny alebo zelený čaj a organický cukor. Na prípravu 1,5 litra čaju budeme potrebovať približne 4 čajové vrecká a 100 gramov cukru. Čaj necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Keď bude studený, nalejeme ho do sklenenej nádoby. Najlepšie je, ak nám po naliatí čaju ostane v nádobe ešte nejaké voľné miesto.

Ak s kombuchou iba začíname, budeme mať k dispozícii kultúru zakúpenú v obchode. Preto pridáme do čaju kombuchový nálev a vložíme kombuchovú kultúru.

Pri výrobe kombuchy nezabúdame dodržiavať maximálnu hygienu a čistotu. Nakoľko kombucha potrebuje kyslík, nádobu zakryjeme filtračným papierom, prípadne látkou a zviažeme gumičkou. Nesmie nám však ostať žiadny otvor, nakoľko by sa nám doň mohol dostať hmyz. Ten dokáže celý nápoj znehodnotiť. 

Nádobu umiestníme niekam, kde bude v stálej teplote, najlepšie pri izbovej teplote okolo 25 °C, a necháme ju kvasiť 7 dní. Neodporúčame nižšie teploty, nakoľko teplota pod 18°C je pre kombuchu nevhodná a neprebehne v nej fermentácia. Po týždni kombuchu zlejeme cez sitko do čistého pohára, uzavrieme vzduchotesným uzáverom a skladujeme v chladničke.

TIP: Pre výraznejšiu chuť a viac bubliniek ju po týždni môžeme zliať do nového pohára a necháme kvasiť ďalších pár dní.

V prípade, že chceme použiť kombuchu na ďalšie kvasenie, opatrne vyberieme kultúry, ktoré sa vytvorili na povrchu spolu s materskou kultúrou, opláchneme ich vlažnou vodou a odlejeme si deci nápoja, ktorý použijeme pri ďalšom kvasení. Ak by sme si chceli pripraviť nápoj do väčšej, napríklad 4-litrovej nádoby, zlejte si približne 300 ml nápoja.

Využitie

Odporúčané denné množstvo kombuchy sa líši podľa toho, či ju pijeme preventívne, alebo ju užívame už pri zdravotných ťažkostiach.

Preventívne sa pije 200 ml nápoja denne, a to ráno nalačno. V prípade zdravotných ťažkostí sa odporúča až 500 ml kombuchy denne, pričom sa jej množstvo, samozrejme, rozdelí na viac dávok.

Dávkovanie u detí a tehotných žien:

Nakoľko väčšina čajov obsahuje kofeín, deti a tehotné ženy by mali piť kombuchu zo šípkového čaju. Ten totiž neobsahuje kofeín. U detí je dávka polovičná.

Skladovanie:

Kombuchu skladujeme v chladničke, aby sa zmiernil fermentačný proces. V chladničke nám vydrží približne 3 týždne až mesiac.