AKO ČASTO môžem „cheatovať“?

Dagmar Baluchová, odborná spolupráca Martin Chudý | 19. august 2017
AKO ČASTO môžem „cheatovať“?

Ako často cheatovať, záleží aj na cieľoch a správaní jednotlivca. Je to individuálne a zlatá stredná cesta je 7-dňový variant.

Mnohí ľudia sa počas svojich „cheat days“ uchyľujú k fast foodu, pretože im veľmi chutí, sú zmanipulovaní reklamou a marketingom fast food reťazcov a je to ich „zakázaná potravina“.

Pod fast foodom teraz nemyslím nejaký šalát z ich ponuky, ale poriadne mastný a kalóriami nabitý hamburger, cheeseburger, vyprážané krídelká, hranolky a nejaký presladený nápoj či zmrzlinu k tomu.

Čítajte tiež: Máte chuť na niečo nezdravé? CHEAT DAYS medzi „zdravo“ sa stravujúci ľuďmi.

Prečo NIE fast food?

Z pohľadu nepísaných pravidiel „cheat days“ je to úplne v poriadku a občas aj takéto jedlo môže niekomu pomôcť, či už z pohľadu vyššie zmienenej psychiky alebo nakopnutia metabolizmu. V poriadku to však nie je z úplne iného dôvodu, aspoň z môjho pohľadu, a teraz nemyslím katastrofálne zloženie a prípravu týchto jedál.

Každým nákupom akéhokoľvek jedla vo veľkých fast food reťazcoch, podporujete tieto reťazce a teda aj systém, ktorým fungujú.

Cheatujte zdravo: Grilovaný ananás so zmrzlinou a kokosom

Každým nákupom z ich ponuky podporujete produkciu laboratórne vyrobených „jedál“, pestovanie GMO plodín, nehumánne zaobchádzanie zo zvieratami, produkciu potravín z chorých a obéznych zvierat a v konečnom dôsledku podporujete veľmi nepoctivého výrobcu, u ktorého je vaše zdravie na jednom z posledných miest.

Či je to zlé alebo dobré, to nechám na vás, možno sa vám páči podpora takéhoto systému. Mne osobne nie a pokiaľ by som mal zájsť do fast foodu, tak len do takého, ktorý ponúka vysoko kvalitné a výživné jedlá. Našťastie, také fast foody vo svete existujú, ale nanešťastie nie u nás.

AKO ČASTO môžem „cheatovať“?

Existujú rôzne varianty „cheatovania“. Niekto odporúča „cheatovať“ raz za 7 dní, iný raz za 10 dní, ale existujú aj 3, 5 či 14-dňové varianty. Z pohľadu zdravia je lepšie „cheatovať“ asi čo najmenej, takže 10 a 14-dňové varianty by boli najvhodnejšie.

Podľa mňa je to individuálne a záleží to na cieľoch a správaní jednotlivca. Ak niekto tvrdo drie v posilňovni každý deň a má vyrysovanú postavu, asi mu neublíži ani 3-dňový variant.

Celkovo považujem za takú zlatú strednú cestu 7-dňový variant, pri ktorom 6 dní v týždni je viacmenej pracovných a v posledný deň, ktorý by mal byť voľný, je priestor pre „cheatovanie“.

Týmto 7. dňom nemusí byť nedeľa, pretože každý máme iný pracovný harmonogram, ale „cheat days“ je vhodnejšie zapracovať počas voľných dní, kedy je viac času pre oddych a vypnutie z pracovných povinností.

Čítajte tiež: PREČO by ste mali chcieť občas podvádzať/cheatovať?

Ja osobne nemám „cheat days“, pretože to beriem ako súčasť svojho stravovania, takže v podstate si sám volím, kedy si niečo menej výživné dám. Niekedy to je aj viackrát za deň, inokedy to nie je niekoľko týždňov a väčšinou sa nechám ovplyvniť viac emóciami, než potrebou konzumovať jedlá zo svojho zoznamu menej výživných.

Akú cestu „cheatovania“ si zvolíte vy, je absolútne na vás. Ak ich neberiete ako súčasť vášho stravovania, tak pri ich plánovaní myslite na vaše konečné ciele a podľa toho si zvoľte „cheatovacie dni“ a „cheatovacie jedlo“.

Čo je však najdôležitejšie, prestaňte sa báť skonzumovať niečo vysoko kalorické a „nezdravé“. Pokiaľ je to raz za čas, tak to nie je žiadne zlyhanie ani porušenie nejakých pravidiel, možno len tých VAŠICH a tie si určujete len VY. Myslite na to, že sme len ľudia a riadime sa emóciami a pokrok si vyžaduje jeden krok vzad a dva kroky vpred, takže to berte ako súčasť vášho progresu.