Diéta ako hazard. Čo sa vlastne deje pri diétovaní?

Mgr. Alena Pethoova | 27. december 2023
Diéta ako hazard. Čo sa vlastne deje pri diétovaní?

Chápete vlastne, čo sa deje pri diétovaní? Síce sa to vysvetľuje všade stále dookola, no napriek tomu to nie a nie pochopiť. Tak si to povedzme znova.

Čo sa vlastne deje pri diétovaní?

Vaše telo neoklamete, je múdrejšie ako vy. Vášmu telu na sebe záleží, a preto sa chráni, keď ho začnete ohrozovať. A vy ho každou, akoukoľvek diétou ohrozujete. Vaše telo v tej chvíli ďakuje evolúcii za svoj úsporný gén, ktorý si vybudoval pre časy hladomoru, aby prežilo, takže, keď s diétou zase začnete, tak ho zapína.

Bude si ukladať na tie príšerné časy. A viete, kam si bude ukladať? To je naozaj ľahká hádanka. Uhádli ste, do tukových zásob. A nie len to. Má dohodu aj s vaším metabolizmom. Aby sa šetril a spomalil. A toto fakt nechcete. Takže záver... Vy chcete schudnúť, vaše telo chce prežiť. Fér, nie?

Prečo si myslíte, že vaše telo môžete týrať a čakať na oplátku od neho to, že vám bude slúžiť, keď nerešpektujete jeho prirodzené potreby? Potrebuje predsa palivo na fungovanie, to od neho všetci očakávame, nie? Aj tak už dennodenne zažívame nadmieru stresu, neprilievajme olej do ohňa.

Vedeli ste, že závislosť sa dá vybudovať aj k diétovaniu? Toto je už problém hlavy a sami si s tým neporadíte. Vaša sila, odvaha a inteligencia sa prejaví tým, že si to priznáte a požiadate niekoho o pomoc. A začnete riešiť seba. Tam to celé začína, u vás.

Ak budete jesť, pridáte pohyb, vaše telo sa vám odvďačí štíhlosťou. Rozumnejšie je, ak sa rozhodnete chudnúť, napríklad:

Pomocou delenej stravy

Oddeľovanie škrobov a bielkovín na tanieri sa nepovažuje za diétu, ale povedzme, že za spôsob stravovania, ktorý má odľahčiť vaše trávenie tým, že bude mať priestor na poriadne strávenie iba samostatnej zložky potravy. Napríklad len bielkoviny (mäso, syr) v kombinácii so zeleninou a tukom.

To isté platí o sacharidovej zložke potravy (ryža, cestoviny, pečivo...), ktorá môže byť skombinovaná takisto so zeleninou a tukom. Ako ste si všimli, zeleninu a tuk môžete kombinovať s bielkovinou, aj so sacharidom. Neovplyvní to ich trávenie. V praxi to teda vyzerá tak, že nebudete jesť ryžu s mäsom, ale mäso si dáte s hŕbou zeleniny.

Tu sa väčšinou ľudia zľaknú, lebo majú obmedzenú predstavu zeleniny iba ako šalátu. Zelenina sa dá pripraviť na milión rôznych spôsobov a využívať ako príloha k mäsu.

Názory odborníkov na výživu sa v tomto prístupe rôznia, ale väčšina z nich sa k nemu prikláňa ako k jednému z preferovaných spôsobov konzumácie jedla. Je pravdou, že mnoho ľudí týmto spôsobom stravovania dokáže schudnúť. Pozor, to ale neznamená, že by menej jedli alebo sa v niečom obmedzovali. Len vedome pristupujú k otázke výberu a kombinácie jedla na tanieri.

A čo dnes také obľúbené paleo stravovanie?

Opäť ide o to, ako ste to pochopili. PALEO stravovanie je v skutočnosti filozofia, životný štýl, podobne ako vegetariánstvo, a je založené na iných princípoch, než je často pochopené.

Nie je to len o nadmernej konzumácii mäsa a tukov, ale o výbere a konzumácii čo najčistejších potravín v čo najmenej upravenej podobe. Nie, surové mäso jesť nemusíte. Neuznáva spracované nekvalitné polotovary dnešnej doby, vrátane sladkostí a malinoviek.

A možno vás zaujíma ketóza, tiež obľúbený spôsob, ako sa zbavovať kilogramov. Nie je však pre každého.

Choďte na to rozumne a nechajte si poradiť. Neexperimentujte sami, môžete na to doplatiť.