Nezajedajte emócie. Pri emočnom prejedaní skúste náhradné riešenie.

Zuzana Jirková | 5. február 2017
Nezajedajte emócie. Pri emočnom prejedaní skúste náhradné riešenie.

V okamihu, kedy ste zistili, čo je vaším spúšťačom, hľadajte a skúšajte náhradné riešenie.

Mgr. Jana Divoká, ktorá pôsobí v spoločnosti STOB ako lektorka a metodička kurzov znižovania nadváhy, uviedla v rozhovore pre Rozhlas:

„Emócie, predovšetkým tie negatívne, často zajedáme. Skúste náhradné riešenie – napríklad dať si miesto sladkého mrkvu," radí. „Nechoďte okolo cukrárne, nemajte doma sladké. Zároveň je dokázané, že ak odoláte túžbe po čokoláde alebo napríklad šiške ako náplasti na stres, ste o krok bližšie úspechu."

Prečítajte si tiež: Žuvačka – odbúrava stres, pomáha sústrediť sa a chudnúť.

Skúste náhradné riešenie

V okamihu, kedy ste zistili, čo je vaším spúšťačom, je potrebné nájsť alternatívu k emocionálnemu jedeniu. Skúste napríklad:

  • Pitie vody – zapĺňa žalúdok, čo zníži nutkavú chuť jesť a pôsobí výborne pri únave a zlepší vám náladu. Zvýšite si denný príjem tekutín – schválne, zamyslite sa, koľko toho cez deň vypijete!
  • Joga, relax – ak je vaším najväčším problémom stres, zamerajte sa na relaxáciu. Uvoľnite sa, prečistite myseľ i telo.
  • Bylinné čaje, ovocie alebo zelenina – ako už radila Mgr. Jana Divoká, pokúste sa vymeniť sladké a tučné pokrmy za zeleninu alebo ovocie. Pripravte si napríklad ovocný čaj, krásne vonia a jeho chuť môže aspoň trochu oklamať chuťové poháriky.
  • Počúvanie hudby – úzkosť, smútok či stres dokáže zahnať tá správna hudba.
  • Cvičenie – zaraďte do svojho denného režimu pravidelné cvičenie.
Spomínate si na príbeh Martiny? Mám problém! Som emočný jedák!? 

„Čo mi nakoniec pomohlo? Budete sa diviť! Upratovanie a udržiavanie domácnosti. Nie som totiž ten typ, čo by bol schopný dávať veci hneď na miesto a priebežne upratovať. Takže som zabila dve muchy jednou ranou. Doma sa nenudím, preventívne upratujem počas dňa a keď si sadnem, zoberiem si do ruky časopis alebo knihu... Chute z nudy sú vážne preč a navyše – mám doma pekne upratané! Preč sú aj pocity viny a sklamania samej zo seba, mám hneď lepšiu náladu. Každý si asi musí nájsť niečo svoje,“ uzatvára svoje rozprávanie Martina.

Nezajedajte emócie

  • Dodržujte raňajky, desiatu a olovrant, obedy a večere.
  • Jedzte po 2,5 až 3 hodinách. Pocity hladu v dlhých prestávkach medzi jedlom znižujú vašu odolnosť voči stresu, vzbudzujú pocity podráždenia, napätie a zvyšujú nutkavú, až záchvatovitou chuť na jedlo.
  • Ak ste emočným jedákom, nesústreďte svoju pozornosť na redukčnú diétu, ale pomaly a vytrvalo sa zameriavajte na pozvoľné znižovanie emočného prejedania sa, napr. výmenou sladkého za ovocie či orechy a pod.
  • Naučte sa zvládať stresové situácie, uvedomte si, čo ich spúšťa a buď sa snažte týmto situáciám vyhýbať, alebo hľadajte aktívne spôsoby, ako so stresom, smútkom ai. naložiť.
  • Mnohých z nás dobehnú dlhodobé problémy – finančná situácia, nezamestnanosť, partnerské spory, ťahajúce sa zdravotné komplikácie niekoho z rodiny a pod. V každom prípade ide o problém, ktorý je možné úspešne riešiť a zvládnuť.
Nechajte sa motivovať a cvičte so slovenskými trénerkami online ...
  Kliknite SEM!

Ak sú vaše problémy dlhodobého charakteru a máte pocit, že by vám alternatívy k jedeniu nepomohli, nehanbite sa objednať u psychológa, nutričného špecialistu... V žiadnom prípade sa nemáte za čo hanbiť, nie je hanba požiadať o pomoc a postarať sa o seba za pomoci niekoho ďalšieho. Práve naopak, je to znak vaše odvahy a vyzretosti problém riešiť.

Čítajte tiež: Prečo jeme, keď nemáme hlad?