Schudnúť a už nepribrať. Ako zobudiť váš spomalený metabolizmus?

Ing. Vladimíra Mihálová | 13. november 2017
Schudnúť a už nepribrať. Ako zobudiť váš spomalený metabolizmus?

Schudnúť stojí človeka neraz veľa úsilia. Oveľa zložitejšie je však udržať si dosiahnutú hmotnosť. Rozhodli ste sa rozlúčiť s nechcenými kilami raz a navždy? Zobuďte váš spomalený metabolizmus a zamerajte svoju pozornosť na zmeny vo vašom stravovaní.

Zhodiť nadbytočné kilogramy a viac ich nenabrať nemusí byť len vaším snom. Docieliť to môžete hlavne zavedením trvalých zmien vo vašich stravovacích návykoch. Vášmu telu pomôžu zaistiť dostatočnú výživu a naštartovať spaľovanie energie. Tak skrížite cestu neželaným kilogramom, aby sa na vás znova „nenalepili“.

Čo si pod trvalými zmenami predstaviť?

Základom zdravého chudnutia je bezpochyby citlivý prístup k strave. Chudnúť treba pomaly a postupne. Zabránite strate svalov a spomaleniu metabolizmu. Je potrebné sa zamerať hlavne na celkovú vyváženosť stravy.

V jedálnom lístku nesmú chýbať bielkoviny, tuky a sacharidy, ktoré vášmu telu zabezpečia dostatok živín. Zdravé stravovanie je jednoducho konzumovanie kvalitných potravín s rozumom. Jedlá rýchleho občerstvenia, sladkosti a ostatné spracované potraviny však do nového režimu vášho stravovania rozhodne nepatria.

Strava je naše palivo

Ak naše telo prirovnáme k peci, oheň predstavuje náš metabolizmus - spaľovanie cukrov a tukov. Palivo sú potraviny, ktoré konzumujeme. Keď na oheň pravidelne prikladáme správne palivo, v peci udržiavame stále oheň. Ak to zanedbáme, oheň začne vyhasínať, energia slabne.

Tučné a vysoko kalorické jedlá sú ako vlhké polená na ohni – nehoria najlepšie a plameň skôr dusia. Ale napríklad ovocie, zelenina a cereálne výrobky ako suché polená horia omnoho lepšie. Telu dodávajú komplexné sacharidy a vlákninu. Zabezpečia mu tak dostatočné množstvo energie.

Nedovoľte telu šetriť energiu

Konzumácia príliš kalorických jedál spomaľuje metabolizmus, čo často vedie k nadváhe. To veľmi dobre vieme. Ale čo, naopak, nedostatočný príjem kalórií? Ako ovplyvňuje spaľovanie energie? Niektorí ľudia si myslia, že vynechaním niektorého jedla počas dňa zaručene schudnú. Keď si zase pripodobníme ľudské telo k peci, je jasné, že ide o nezmysel.

Raňajkami zapálime oheň a čo sa stane, ak naň nebudeme počas dňa prikladať? Plameň bude slabnúť a kým zase do pece priložíme (napr. večerou), nebude už tak dobre horieť. Vynechané jedlo znamená len to, že váš mozog sa začne báť nečakaného strašného „hladomoru“. Začne energiou šetriť na „horšie časy“ a ďalšie jedlo si uloží ako tuk.

Postupne si môžete spomaliť metabolizmus natoľko, že ani 50 %-né zníženie kalorického príjmu nebude stačiť na to, aby ste schudli. Ak sa pritom ešte párkrát do týždňa trochu prejete, na vaše nové lepšie tvary môžete zabudnúť.

Starostlivý výber potravín

Dôležitejšie ako objem jedla je skôr to, čo si na tanier naložíte. Keď neustále zápasíte s kilami navyše, nemusíte jesť menej, ale inak ako doteraz. Významná zmena by mala nastať v spôsobe vášho stravovania. Predovšetkým jesť pravidelne a starostlivo vyberať kvalitné suroviny.

Okrem energie, ktorú potraviny poskytujú, sa zamerajte na ich výživovú hodnotu. Nevšímajte si len kalórie, obsah tuku či sacharidov. Na to, aby ste schudli natrvalo, potrebujete vedieť viac. Napríklad čistý cukor poskytuje čisté kalórie a nemá žiadne dodatočné výživné látky. Čerstvé ovocie však obsahuje nevyhnutné vitamíny, vlákninu a tiež prírodný cukor. Konzumujte preto výlučne potraviny, ktoré vám zabezpečia maximálny nutričný úžitok.

Nedajte sa zlákať nápismi „nízkokalorický“, „bez cukru“ a pod. Radšej si prečítajte zloženie výrobku. Rýchlo zistíte, že označenia tohto typu sú často zavádzajúce. Vyhýbajte sa zďaleka spracovaným, chemicky upraveným potravinám. Čím viac obsahujú umelých prísad, farbív a konzervantov, tým horšie pre vaše chudnutie. 

S raňajkami to pôjde ľahšie

Ľudia, ktorí raňajkujú pravidelne a kvalitne, majú aktivované gény podporujúce metabolizmus. Teda to, čo zjedia, sa spáli skôr, ako sa im to stihne uložiť do tukových zásob. A späť k vynechávaniu jedla: Čo sa stane, ak vynechávate raňajky? Váš metabolizmus sa na veľkú časť dňa výrazne spomalí. Ak máte večeru neskoro a veľmi kalorickú, metabolizmus sa spomalí na veľkú časť noci.

Kalórie sa tak potichu, ale isto premieňajú na tuk. Váš metabolizmus sa spomaľuje aj pri nekvalitných raňajkách. Správne raňajky by mali obsahovať: ľahko stráviteľné bielkoviny (napr. obilniny, celozrnné pečivo, strukoviny), zdravé tuky (orechy, olejnaté semená), komplexné sacharidy a vlákninu (obilniny, ovocie, zelenina) a jednoduché sacharidy (med, sušené ovocie, kúsok horkej čokolády a pod.). Kvalitné raňajky by vás mali zasýtiť aspoň na štyri hodiny.