Schudol/a som. Čo mám robiť, aby som znova nepribral/a?

Mgr. Alena Pethoova | 2. február 2018
Schudol/a som. Čo mám robiť, aby som znova nepribral/a?

Správne jesť a cvičiť. Odpovedzte si na tieto otázky: Ako rýchlo sa vám podarilo schudnúť? Akým spôsobom ste sa dopracovali k zníženiu vašej hmotnosti? Bola to nejaká super diéta, ktorá vás stála veľa úsilia a odriekania? A teraz sa tešíte zo svojej novej hmotnosti, ale kdesi vo vnútri tušíte, že by to nemuselo byť trvalé.

Jete málo? Budete sa cítiť zle. A naviac, ak jete potraviny s nízkou nutričnou hodnotou, budete mať neustále chuť do jedla, hormóny začnú zmätkovať a na miesto úbytku z tuku, bude ubúdať zo svalov. Ako dlho sa to dá vydržať? Chcete byť celý život hladní, podráždení, unavení a s narušeným hormonálnym systémom?

Čo robiť, aby som znovu nepribral/a?

Takže, strádať sa vám ďalej nechce, ale tú hmotnosť by ste si radi udržali? Tušíte správne, v takom prípade udržať si hmotnosť bude ťažšie. Rátajte s tým, že organizmus je nastavený na úsporný režim, to znamená, že na nové, pre vás optimálne stravovanie môže spočiatku reagovať miernym nárastom hmotnosti.

Nevzdávajte sa!

 

Aký význam má STRAVA pre udržanie si ideálnej váhy?

Ak nechcete priberať, zamerajte sa na optimálne stravovanie. Dôležité je, čo jete! Chudnúť a udržať si váhu neznamená obmedzovať sa, ale jesť. Vnímajte stravu ako palivo, ktoré vaše telo potrebuje na dennodenné fungovanie.

Predpokladáme, že pohybu sa nevyhýbate, o to viac „to palivo“ má pre vás význam. Nemyslite si však, že ak cvičíte, tak môžete jesť čokoľvek. Dôležitá je kvalita potravín, spôsob prípravy jedla..

Trvalý prísun vyváženého jedla so správnym pomerom makroživín (bielkovín, sacharidov a tukov) minimalizuje nadmerné chute do jedla.

Samozrejme, že sa nedá vždy jesť len tú najlepšiu stravu a mať vždy v každom jedle nutrične vyváženú potravu. Rovnako tak sa nedá dodržiavať obmedzujúce diéty, bez dôrazu na nutričnú hodnotu.

Ale môžeme sa pokúšať o to najlepšie v rámci svojich možností. Zabezpečte si aspoň rovnovážny príjem sacharidov, bielkovín a tukov počas celého dňa.