Viete, aké množstvo tuku máte? A kde je bezpečná hranica?

redakcia FIT štýl | 21. október 2017
Viete, aké množstvo tuku máte? A kde je bezpečná hranica?

Tuk sem, tuk tam. Je dôležité vedieť, kde je ešte bezpečná hranica a kde už treba spozornieť a začať sa správať tak, aby ho nepribúdalo.

Viete, aké množstvo tuku máte?

  • 10 až 12 %

U žien je to extrémne nízka úroveň telesného tuku, ktorú majú zvyčajne ženské kulturistky v období súťaženia. Esenciálny (základný) tuk u žien je 10 % oproti mužským min. 2 %. Táto úroveň telesného tuku nie je považovaná za bezpečnú, zdravú pre ženy v plodnom období. Stráca sa schopnosť menštruovať. Pruhovanie svalov, ako aj ich oddelenie a prekrvenie je jasne viditeľné.

  • 15 až 17 % 

Táto úroveň je stále považovaná za veľmi nízku hladinu telesného tuku u žien, čo je podobné, ako keby mal muž 6-7 % telesného tuku. Veľa fitness bikiny modeliek dosahuje túto úroveň telesného tuku a niektoré z nich nemusia byť schopné menštruovať.

Je zrejmá svalová definícia v oblasti brucha, nôh, paží a ramien, sem-tam je vidieť aj prekrvenie svalov (viditeľné cievy) a niektoré oddelenia svalov. Ženy majú malé prsia (pokiaľ ich teda nemajú umelé), rovnako boky, zadok a stehná, pretože ich netvaruje telesný tuk.

Čítajte tiež: Dámy, ak chcete schudnúť, do boja s tukom!

 

  • 20 až 22 % 

Toto percento telesného tuku je zvyčajne vo „fit“ kategórii väčšiny grafov telesného tuku a je typické pre množstvo žien – športovkýň. Ploché bruško, na ktorom sa môžu zľahka rysovať oddelenia svalov (tzv. kocky), telesný tuk je na pažiach a nohách, ale nie je príliš výrazný.

  • 25 % 

Je to spodná hranica priemeru pre väčšinu žien a je charakterizovaná tým, že ženská postava má tvar, ktorý nie je ani príliš tenký, ale ani s nadváhou. Krivky na bokoch sú obvykle zrejmé, viac tuku je aj v oblasti zadku a stehien, čo ich pekne žensky tvaruje. Napr. 165 cm vysoká žena, ktorá váži 58 kg a má 44 kg svalov, má cca 25 % telesného tuku.

Bude vás zaujímať: Ako cvičenie obnovuje schopnosť spaľovať tuky, dokonca aj keď nechudnete?

  • 30 %

Zatiaľ čo väčšine mužov sa tuk ukladá do oblasti žalúdka, nadbytočný telesný tuk väčšiny žien (ale určite nie všetkých) má tendenciu hromadiť sa na bokoch, zadku a stehnách. Pri 30 % telesného tuku sú boky, stehná a zadok výraznejšie a okrúhle. Toto množstvo tuku je považované za hornú hranicu zdravého telesného tuku u žien vo väčšine grafov telesného tuku.

  • 35 % 

Približne tu sa začína hranica pre nadváhu. Boky, ale aj tvár a krk sú ešte viac guľatejšie a plnšie. Obvod bokov môže presahovať 100 cm a obvod pásu 80 cm. Niektoré ženy majú pri tomto množstve telesného tuku aj výrazný vnútrobrušný tuk a veľké, vyčnievajúce bruško.

Čítajte tiež: Čo bráni redukcii a podporuje priberanie podkožného tuku?

  • 40 % 

Pri tomto množstve tuku už nehovoríme o nadváhe, ale o obezite. Na tele je hrubšia vrstva tuku, vrátane chrbta, pásu, lýtok. Boky a stehná sú zväčšené tukom tak, že obvod bokov môže dosiahnuť 107 a viac cm, pás výrazne cez 80 cm.

  • 45 % 

Koža môže začať strácať svoju hladký vzhľad a začne byť hrudkovaná tým, ako sa v nej hromadí viac a viac tuku. Obvod bokov môže môže dosiahnuť 113 cm + obvod pása okolo 90 a viac cm. Boky môžu byť výrazne širšie ako ramená.

  • 50 % 

Pokožka je zhromažďovaním tuku výrazne hrboľatá. Obvod bokov môže dosiahnuť 115 cm a obvod pása 100 cm a viac. Boky budú pravdepodobne výrazne širšie ako ramená. Napr. 165 cm vysoká žena, ktorá váži 91 kg, z toho má 45 kg svaloviny, má cca 50 % telesného tuku.