Pijete minerálku? Fakty, ktoré musíte vedieť

NUTRIADAPT | 30. máj 2024
Pijete minerálku? Fakty, ktoré musíte vedieť

Obrovský význam vody v našom organizme a dôležitosť jej dostatočného príjmu asi nie je potrebné zvýrazňovať ani obhajovať. Každý z nás vie, že v našom tele má nezastupiteľnú úlohu. Nedá sa bez nej fungovať.

Drvivá väčšina klientov, s ktorými sa počas praxe výživový špecialista stretáva, má nedostatočný pitný režim. A stále je veľa ľudí, pre ktorých je pitie čistej vody neznámym pojmom.

Naučili sme sa už, našťastie, prispôsobiť si chuť vody. Niekto si do nej pridá plátok citróna, niekto bylinky, ovocie..., dôležité je, že najväčší príjem z pitného režimu už netvoria rôzne sladené nápoje, ovocné šťavy z koncentrátov a podobne. 

Pitný režim bežca? Takto áno!
Prečítajte si tiež:

Pitný režim bežca? Takto áno!

Rada by som sa v tomto článku venovala pravidelnému pitiu minerálnych vôd. Ľudí k pravidelnému pitiu minerálnych vôd, ktoré tvorí väčšinu ich denného pitného režimu, vedie mnoho dôvodov. Najčastejšie je to doplnenie si minerálov napríklad kvôli vysokým stratám počas dňa vďaka, vysokej vonkajšej teplote pracovného prostredia, nadmernému poteniu sa, rôznym ochoreniam a dysbalanciám minerálov, zisteným po lekárskom vyšetrení. Niekomu pomáhajú na trávenie, niekto ich pije, lebo mu chutia viac ako čistá voda a inak by svoj pitný režim nedodržali a podobne. Dôležité je uvedomiť si, že pokiaľ pijete minerálky na dennej báze ako hlavný zdroj vášho pitného režimu a napríklad z dôvodu, že vám chutia viac ako voda, je nutné striedať ich. Nie je dobré piť dookola jednu a tú istú značku (tú mám overenú, tá mi chutí, tá má pre mňa dobrú cenu). 

Na čo sa zamerať pri výbere minerálnej vody?

Pri nízko mineralizovaných pramenitých vodách (v ktorých sa koncentrácia minerálov pohybuje do 500 mg/l) nie je hrozba nadmerného prísunu minerálov taká veľká, a teda môžu byť určené na bežnú dennú konzumáciu. Naopak je to pri stredne mineralizovaných minerálnych vodách (pramenité a balené vody s koncentráciou minerálov 500 až 1 500 mg/l) a pri tých, ktoré sú vysoko mineralizované (koncentrácia minerálov nad 1 500 mg/l). Takto mineralizované minerálne vody odporúčam piť až pri vyšších stratách minerálov z tela, napríklad pri zvýšenom potení, počas športu alebo iných stavoch, kedy telo stráca viac minerálov a vody.  

Pre dennodenné pitie sa teda odporúčajú minerálne vody nízko mineralizované. Každá minerálka je jedinečná svojím zložením, a síce rôznou koncentráciou minerálov, ktoré sú v nej obsiahnuté. Ak teda budete piť dookola stále ten istý druh minerálnej vody, môže takto prísť u vás k nadbytočnému prísunu rovnakých minerálnych látok. Čiže, ak budete striedať minerálky, zabezpečíte si prísun rôznych minerálov. 

Ako som spomínala, rôzne minerálne vody majú rôzny obsah minerálov, čo si viete overiť na ich etiketách. Sami si viete v obchode teda selektovať, ktorú minerálku kedy potrebujete. Ak napríklad mávate kŕče v lete po práci na záhradke, môžete si váš pitný režim počas teplých dní obohatiť minerálkou, ktorá obsahuje viac magnézia. Telu je potrebné dodávať minerálne látky stravou, avšak vstrebateľnosť minerálov z minerálnych vôd je vysoká. Takže, ak berieme pitie minerálok napríklad z hľadiska rýchleho doplnenia minerálov po fyzickej aktivite, toto je cesta.

Nielen uhasiť smäd... 

Minerálne vody sa používajú aj v terapii rôznych ochorení (žlčníka, obličkových kameňov, pálenie záhy a iné tráviace problémy, problémy so stolicou – zápcha...). Avšak v tomto prípade nevystupujú ako hlavná časť pitného režimu, ale skôr ako doplnok, teda určitá terapeutická dávka, a je dôležité konzultovať príjem konkrétnej minerálnej vody s vaším lekárom. Odporúčam si k lekárovi vziať aj etiketu z minerálky (alebo aspoň vypísať hodnoty minerálov), ak vám vyslovene on nedá tip na konkrétnu značku. 

Menej môže byť viac

Minerálne vody by mali byť v našom pitnom režime skôr ako doplnok (najmä tie stredne a vysokomineralizované). Nie je úplne ideálne, aby tvorili gro nášho denného príjmu tekutín. Pestrou a vyváženou stravou si vieme zabezpečiť dostatočný prísun minerálnych látok, preto nie je primárne potrebné vypiť denne fľašu minerálky. 
Naozaj vám odporúčam, aby ste sa pozreli na zloženie vašej minerálky a ak naozaj nepatrí k minerálkam s koncentráciou minerálov do 500 mg/l, nemajte ju ako základ vášho pitného režimu.

Pití minerálnej vody má mnoho výhod. Prečo by ste mali zvážiť jej pravidelné zaradenie do svojho pitného režimu?

Doplňovanie minerálov: Minerálna voda obsahuje rôzne dôležité minerály ako vápnik, horčík, draslík a sodík, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela.

Hydratácia: Rovnako ako iné formy vody, minerálna voda pomáha udržiavať telo hydratované, čo je kľúčové pre všetky telesné funkcie.

Podpora trávenia: Niektoré minerálne vody obsahujú sulfáty, ktoré môžu pomáhať pri trávení a podporiť funkciu čriev.

Zdravie kostí: Vysoký obsah vápnika v minerálnej vode môže prispieť k udržaniu zdravých a silných kostí.

Regulácia krvného tlaku: Horčík a draslík obsiahnuté v minerálnej vode môžu pomáhať pri regulácii krvného tlaku.

Podpora metabolizmu: Minerálna voda môže podporiť metabolické procesy v tele vďaka obsahu dôležitých minerálov.

Prevencia kŕčov: Vďaka obsahu horčíka môže minerálna voda pomôcť predchádzať svalovým kŕčom.

Neutralizácia kyseliny: Minerálna voda môže pomôcť neutralizovať žalúdočné kyseliny a znížiť pálenie záhy.

Osvieženie a chuť: Minerálna voda často ponúka osviežujúcu chuť a môže byť príjemnejšia na pitie ako obyčajná voda, čo môže podporiť pravidelný príjem tekutín.

Bez kalórií: Minerálna voda je skvelou alternatívou k sladkým nápojom, pretože neobsahuje žiadne kalórie ani cukry.