So sezónou šalátu prichádza vitamínová bomba! Ktorý je váš NAJ?

Redakcia | 23. máj 2024
So sezónou šalátu prichádza vitamínová bomba! Ktorý je váš NAJ?

Máme tu jar, všetko okolo nás krásne vonia, vtáčiky štebocú a naše záhradky sa prebúdzajú. Veľmi obľúbenou jarnou zeleninou, ktorú si dopestujeme medzi prvými je šalát. Vedeli ste, že má pre naše telo obrovské prínosy?

Listový šalát je vo všeobecnosti považovaný za zdravý zdroj výživy, pretože obsahuje veľa vitamínu C. Vitamín C posilňuje náš imunitný systém a pôsobí ako antioxidant (teda chráni náš organizmus pred poškodením buniek voľnými radikálmi). Okrem neho obsahuje šalát ešte vitamíny A a K, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, zraku a kože. Vitamín K zároveň plní dôležitú funkciu aj z hľadiska krvi. Podieľa sa na krvnej zrážanlivosti, a síce zúčastňuje sa procesu zastavenia krvácania po poranení.

Šalát obsahuje tiež vitamín E, ktorý je účinným bojovníkom proti starnutiu. Z obsahu vitamínov skupiny B by som vyzdvihla prítomnosť vitamínu B9 – kyseliny listovej, okrem iného dôležitej pre tvorbu červených krviniek, podporu imunitného systému, rastu a vývoja buniek a podporu zdravého vývoja plodu počas tehotenstva.

Šalát je aj cenným zdrojom minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor. Draslík napomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele, reguluje krvný tlak a je dôležitým minerálom pre správnu funkciu nervového systému a prenos nervových impulzov. 

Fit recept: Šalát COLESLAW
Prečítajte si tiež:

Fit recept: Šalát COLESLAW

Obsahuje aj antioxidanty, vlákninu a má nízku kalorickú hodnotu (obsahuje veľmi málo tuku a sacharidov). Preto je obľúbenou súčasťou nielen našich jedálničkov, ale aj jedálničkov ľudí, ktorí sa snažia chudnúť. Viete si z neho pripraviť množstvo pokrmov a zároveň je dobrý aj samotný. 

Všetci vieme, že ak by sme sa chceli stravovať zdravo, je vhodné, aby napríklad polovica z nášho taniera pri obede bola tvorená zeleninou. Často, ak je človek naučený jesť veľké porcie, odporúčajú mu odborníci na výživu, aby oku zväčšil objem svojho jedla napríklad zeleninou (nie tou vysoko škrobovou). Pretože človek je aj očami. Takto si pozitívne ovplyvníte myslenie a mozog a nie je tajomstvom, že náš jedálniček (a zvlášť chudnutie) závisí od nášho spôsobu premýšľania. Ak takto zjete objemovo viac jedla zvýšením porcie o šalát, zvýšite si prísun živín, kalorická hodnota sa ovplyvní minimálne a vy prijmete väčšie množstvo jedla do žalúdka. Jednoduché, nie? Už si nemusíte naberať dvakrát a lámať si hlavu nad tým, ako si uberiete z večere, aby ste neprekročili limit.
Napriek tomu, že by ste na tenké listy šalátu na prvý pohľad povedali, že to bude samá voda, nájdete v nich aj niečo iné. Šalát je bohatý na vlákninu, ktorá nám pomáha udržiavať zdravie tráviaceho traktu a znižuje riziko mnohých chorôb, ako sú riziko ochorenia srdca, vysoká hladina cholesterolu, cukrovka či rakovina hrubého čreva.

Trpíte cukrovkou? 

Šalát ako taký patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom, ktorých príjem je pre ľudí trpiacich cukrovkou dôležitý. Obsahuje vlákninu, ktorá napomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje jeho vstrebávanie do krvi, a tak sa minimalizujú výkyvy hladiny cukru v krvi.

Listový šalát podporuje trávenie

Látky obsiahnuté v šaláte podporujú tvorbu tráviacich enzýmov, čo napomáha k lepšiemu tráveniu potravy a vstrebávaniu živín. Vďaka obsiahnutej vláknine sa zabezpečuje lepší pohyb čriev, a tak bojuje proti zápche. 

Šalát a zápal 

Listový šalát pomáha znižovať zápal v tele vďaka obsahu niektorých živín a antioxidantov. Čím je šalát tmavšej farby, tým viac antioxidantov obsahuje. Niektoré štúdie ukázali, že šalát môže mať protizápalové účinky vďaka prítomnosti a súčinnosti vitamínu C, draslíka a vlákniny. 

Výzva pre vás: 

  • Každý deň si pripravte aspoň jeden šalát ako súčasť svojho jedla.
  • Experimentujte s rôznymi druhmi zeleniny, ovocia, orechov, semienok a zdravých dresingov.
  • Podelte sa o svoje recepty a fotky na našom fóre alebo sociálnych sieťach