FIT TIP: Vegánske šalátové dresingy
Ak vás už prestalo baviť kvapkať si na zeleninový šalát iba olivový olej, ktorý je inak mimoriadne zdravý a plnohodnotný na ochutenie, no – povedzme si rovno, je to stále rovnaká chuť, vyskúšajte dresingy.
Nemáme teraz na mysli majonézové, smotanové či jogurtové zálievky. Trend dnes udávajú chutné a zdravé vegánske dresingy určené na šalát, k veggie burgerom či plackám, alebo ich môžete servírovať aj len tak ako dip k nakrájanej čerstvej, či grilovanej zelenine.
Vegánstvo - Na čo by ste si pri tomto štýle stravovania mali dať pozor?
Dresing na šalát Cézar
- ½ hrnčeka (hr) kešu orechov, vopred namočených na min 12 hodín
- ½ hr vody
- ¼ hr citrónovej šťavy
- 2 PL nutričné droždie
- 1 PL dijónskej horčice
- 2 ČL kapár (alebo zelených olív)
- 1 strúčik cesnaku
Všetky ingrediencie nahladko rozmixujte v mixéri. Dresing vám v chladničke vydrží 3 dni.
Sriracha dresing
Tento dresing je ideálny na šalát a pre mäsožravcov pokojne aj k mäsu či grilovanej zelenine.
- 3 PL tahini
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL medu
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 ČL srirarcha omáčky
- soľ
Ak nemáte srirarcha omáčku, môžete použiť inú pikantnú, akú práve máte doma, alebo štipku čili či kajenského korenia. Všetky ingrediencie rozmixujte a môžete podávať. Aj tento dresing si môžete pripraviť do zásoby a skladovať ho v chladničke až 3 dni.
Základný tahini dresing
Použitie tohto dresingu je veľmi univerzálne. Môžete ho mať pripravený v chladničke prakticky stále a s malými obmenami z neho urobíte dresing s akoukoľvek príchuťou. Na základný tahini dresing budete potrebovať:
- ¼ hr tahini
- šťavu z ½ citróna
- 1 PL jablkového octu
- 1 PL pasty miso
- 1 ČL cesnaku v prášku
- štipku mletého čierneho korenia
- vodu podľa potreby
Premiešajte všetky ingrediencie okrem vody. Pomaly začnite pridávať vodu. Začnite so štvrtinou hrnčeka a ak je treba, postupne pridávajte.
Grilovaný vegánsky sendvič s kešu krémom
Citrónovo-makový dresing
Výsledkom tejto nezvyčajnej kombinácie je prekvapivo veľmi osviežujúci a chutný dresing. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- ½ hr olivového oleja
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL dijónskej horčice
- 1 PL nemletého maku
- 1 PL javorového sirupu
Všetky ingrediencie odmerajte do čistého uzatvárateľného pohára, uzavrite vrchnákom a poriadne pretrepte.
Orechovo-bazalkový dresing
Originálna kombinácia a výnimočná chuť. Na prípravu tohto dresingu budete potrebovať:
- za hrsť čerstvých bazalkových listov
- ½ hr vlašských orechov
- ¼ hr olivového oleja
- 2 PL nutričného droždia
- šťavu z jedného citróna
- 1 strúčik cesnaku
- štipku soli
- štipku čierneho korenia
- 3 PL vody
Všetky ingrediencie dohladka rozmixujte v mixéri. Ak orechy vopred na pár hodín namočíte do vody, ľahšie sa rozmixujú. Ak bude dresing príliš hustý, prilejte ešte vodu.
Arašidový dresing
- 2 PL hladkého arašidového masla (bez kúskov arašidov)
- 2 PL nutričného droždia
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL tekutého čili alebo ¼ ČL práškového
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 3 PL vody
Odmerajte všetky ingrediencie do uzatvárateľného pohára. Uzavrite vrchnákom a pretrepte, kým sa úplne premiešajú.
Vegánska batátovo-pohánková polievka
Vinaigrette
V tomto prípade ide skôr o zálievku bez oleja, avšak s bohatou krémovou textúrou. Pripravte si:
- ¼ hr balzamikového octu
- 3 PL tahini
- 1 PL dijónskej horčice
- šťavu z jedného celého citróna
- 1 PL javorového sirupu alebo medu
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- štipku soli
- štipku mletého čierneho korenia
- vodu podľa potreby
Všetky ingrediencie zmiešajte v uzatvárateľnom pohári. Ak treba, pridajte vodu.
Pikantný olivový olej
Tento dresing môžete mať stále pripravený v chladničke pre prípad nečakaných návštev alebo ak chystáte večeru na poslednú chvíľu.
- ¼ hr extra panenského olivového oleja
- šťava z celého citróna
- 2 PL bieleho balzamikového octu
- ½ ČL čili vločiek
- štipka soli
- štipka čierneho mletého korenia
Všetky ingrediencie dajte do uzatvárateľnej fľaše a poriadne premiešajte. Skladujte v chladničke.
Thaiská pikantná báseň
Tento dresing je ideálny na grilovanú alebo pečenú zeleninu či do budha bowls. Skvelý je tiež ako dresing na namáčanie nakrájaných kúskov zeleniny. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- ¼ hr mandľového masla
- šťavu z limetky
- 1 PL ryžového octu
- 1 PL tamari (alebo sójovej omáčky)
- 1 ČL omáčky srirarcha
- ½ ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- štipku soli
- štipku mletého čierneho korenia
- vodu podľa potreby
Všetky ingrediencie a vodu podľa potreby dajte do čistého uzatvárateľného pohára a premiešajte, kým sa nespoja.
NICE CREAM: Svieže vegánske zmrzliny na leto
Budha bowl dressing
Budhova miska je skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť pestré a zdravé plnohodnotné jedlo. Aby nebolo suché, je dobré pokvapkať ho dresingom. Tento dresing môžete použiť presne na tento účel, ale aj na falafel či rôzne zeleninovo-obilninové šaláty. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 3 PL tahini
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL javorového sirupu
- 1 PL sezamového oleja
- ½ ČL soli
- 1/3 hr vody
Začnite mixovať všetky suroviny okrem vody. Tú do mixéra pomaly primiešavajte podľa potreby. Pripravený dresing uskladnite v chladničke. Vydrží v nej 3 dni. Ak ho, samozrejme, neskonzumujete skôr.