Voda volá! Prečo je plávanie skvelé cvičenie pre telo i dušu

Redakcia | 22. jún 2024
Voda volá! Prečo je plávanie skvelé cvičenie pre telo i dušu

Plávanie nie je len o letnom osviežení. Je to všestranný šport, ktorý ponúka celoročné benefity pre telo aj myseľ. Bez ohľadu na to, či ste olympijský plavec alebo úplný nováčik, plávanie vám pomôže dosiahnuť vaše fitness ciele a zlepšiť celkový zdravotný stav.

Poďme sa hlbšie ponoriť do sveta plávania a odhaliť všetky jeho výhody.

Prečo plávať?

Kardio: Plávanie je fantastické aeróbne cvičenie, ktoré posilňuje srdce a pľúca. Pravidelné plávanie znižuje riziko srdcových chorôb, mozgových príhod a vysokého krvného tlaku. Vďaka neustálej potrebe okysličenia pri pohybe vo vode pracuje vaše srdce efektívnejšie, čo vedie k lepšej kardiovaskulárnej kondícii.

Pevné telo: Plávanie zapája takmer všetky svalové skupiny v tele. Od mohutného záberu rúk a kopancov nôh pri štýle prsia až po rotačné pohyby trupu pri kraule posilňujete a tonizujete svalstvo celého tela. Zároveň je to šetrné cvičenie pre kĺby, vhodné pre ľudí s nadváhou, zraneniami alebo artritídou. Plávanie tiež zvyšuje hustotu kostí a znižuje riziko osteoporózy.

Spaľovanie kalórií na maximum: Plávanie je efektívny nástroj na chudnutie a udržanie zdravej hmotnosti. Hodina plávania strednou intenzitou môže spáliť až 500 kalórií, v závislosti od vašej hmotnosti a štýlu plávania. V porovnaní s behom na pevnom povrchu je to skvelá alternatíva, ktorá nezaťažuje kĺby.

Redukcia stresu:  Plávanie je úžasný spôsob, ako sa zbaviť každodenného stresu a napätia. Pôsobenie vody má upokojujúci účinok na myseľ a telo, pomáha regulovať dýchanie a znižuje hladinu stresových hormónov. Plávanie vám taktiež dopomôže k lepšiemu spánku, čo je kľúčové pre celkové zdravie a regeneráciu.

Antidepresívum:  Plávanie nie je len fyzická aktivita, ale aj skvelý nástroj na zlepšenie nálady. Pohyb vo vode podporuje vyplavovanie endorfínov, hormónov šťastia, ktoré zlepšujú náladu a bojujú proti depresii a úzkosti.

Plávanie pre každého

Je skvelé pre ľudí všetkých vekových kategórií a plaveckých schopností. Či už ste dieťa, ktoré sa práve učí plávať, alebo senior hľadajúci šetrné cvičenie, v bazéne si každý nájde to svoje.

Začiatočníci: Začnite pomaly s krátkymi vzdialenosťami a voľným tempom. Zamerajte sa na správne dýchanie a koordináciu pohybov. Nebojte sa požiadať o pomoc plaveckého inštruktora, ktorý vám poradí s technikou a dodá sebavedomie vo vode.

Zdatní plavci: Pre zvýšenie náročnosti skúste intervalový tréning, striedajte rôzne plavecké štýly alebo si zaobstarajte plavecké doplnky, ako sú plávajúce pásy či rukavičky, ktoré zvýšia odpor vody.

Tipy pre všetkých:

  • Rozcvička a záver: Pred každým plávaním nezabudnite na krátku rozcvičku na zahriatie svalov a kĺbov a po plávaní na strečing pre zlepšenie flexibility.
  • Hydratácia: Pite dostatok vody pred, počas a po plávaní, aby ste predišli dehydratácii.
  • Zábava: Plávanie by malo byť predovšetkým zábavné! Pustite si hudbu, plávajte s priateľmi alebo skúšajte nové plavecké štýly.

Zažite blahodarné účinky plávania na vlastnej koži

Existujú štyri základné plavecké štýly, ktoré sú uznané Medzinárodnou plaveckou federáciou (FINA):
1. Kraul (voľný spôsob): Najrýchlejší plavecký štýl, ktorý sa vyznačuje striedavým záberom rúk a kopaním nôh v predĺženej polohe tela.
2. Motýľ: Technicky náročný štýl, ktorý si vyžaduje synchronizovaný pohyb rúk nad hlavou a kopancov nôh v tvare delfína.
3. Prsia: Symetrický štýl s kruhovým záberom rúk pred hrudníkom a súčasným kopaním nôh do strán.
4. Znak: Jediný štýl, ktorý sa pláva na chrbte. Plavec leží na vode a vykonáva striedavé zábery rúk a kopancov nôh podobné kraulu.
Okrem týchto základných štýlov existujú aj rôzne variácie a zmiešané štýly, ktoré sa používajú v pretekoch a rekreačnom plávaní.
Stručný prehľad charakteristík jednotlivých štýlov:

 

ŠtýlZáber rúkKopanie nôh Poloha telaNáročnosť
Kraul
Striedavý nad hlavou
Striedavý vpred
Predĺžená
Stredná
Motýľ
Synchrónny nad hlavou
V tvare delfína
Predĺžená 
Vysoká
Prsia 
Kruhový pred hrudníkom
Súčasný do strán
Vodorovná
Nízka
Znak
Striedavý nad hlavou
Striedavý vpred
Na chrbte
Nízka

Výber plaveckého štýlu závisí od rôznych faktorov. Ak chcete plávať rýchlo, kraul je dobrou voľbou. Ak sa chcete zamerať na techniku a koordináciu, motýlik môže byť pre vás výzvou. Prsia sú skvelým štýlom pre začínajúcich plavcov a znak je šetrný k chrbtu.

Niektoré štýly, ako napríklad motýlik, si vyžadujú väčšiu silu a flexibilitu ako iné. Niektorí ľudia preferujú rýchlosť kraulu, zatiaľ čo iní preferujú plynulý pohyb znaku.

Bez ohľadu na to, aký štýl sii vyberiete, plávanie je skvelý spôsob, ako zlepšiť si kondíciu, zdravie a celkovú pohodu.

Tipy na zdokonalenie plaveckej techniky:

 Zaregistrujte sa na lekcie plávania. Kvalifikovaný inštruktor vám môže pomôcť naučiť sa správnu techniku a opraviť chyby. Sledujte videá online. Existuje mnoho online zdrojov, ktoré ponúkajú návody a tipy na zlepšenie plaveckej techniky. Cvičte jednotlivé časti. Rozdeľte si každý štýl na menšie časti a cvičte ich samostatne, kým ich nezvládnete. Buďte trpezliví. Zlepšenie plaveckej techniky si vyžaduje čas a prax. Neodrádzajte sa, ak hneď neuvidíte výsledky.

Plávanie je zábavná a prospešná aktivita pre ľudí všetkých vekových kategórií a úrovní skúseností. Dodržiavaním týchto tipov môžete zlepšiť svoju plaveckú techniku a naplno si vychutnať všetky benefity, ktoré plávanie ponúka.

Efekt plávania: Indoor vs. outdoor

Plávanie je skvelý spôsob, ako si zacvičiť a zároveň sa ochladiť v horúcom letnom dni. Mnoho ľudí sa však rozhoduje medzi plávaním v bazéne a plávaním v jazere či mori. Aké sú teda rozdiely medzi plávaním v interiéri a exteriéri a aké sú ich efekty na zdravie?

Plávanie v interiéri

Výhody:

V bazénoch je udržiavaná konštantná teplota vody a vzduchu, čo umožňuje komfortné plávanie po celý rok, bez ohľadu na ročné obdobie a poveternostné podmienky. Plavecké bazény sú pravidelne čistené a dezinfikované, čím sa znižuje riziko infekcií a chorôb.  V krytých plaveckých areáloch sa nachádza široká škála vybavenia, ako sú šatne, sprchy, sauny, posilňovne a bufety. Plavčíci dohliadajú na bezpečnosť plavcov, čím sa znižuje riziko úrazov a utonutia.

Nevýhody:

Plávanie v krytých bazénoch môže byť drahšie ako plávanie v prírodných vodných plochách. V závislosti od lokality a dennej doby môže byť v bazénoch rušno a preplneno. Plávanie v bazéne vám neposkytne zážitok z prírody ako plávanie v jazere či mori.

Plávanie v exteriéri

Výhody:

Plávanie v prírodných vodných plochách je spravidla bezplatné. Umožňuje vychutnať si krásu prírody a cítiť sa v spojení s ňou. Pobyt v prírode má upokojujúci účinok na myseľ a telo, čím sa znižuje stres a úzkosť. Kontakt s prírodou a slnečné žiarenie posilňuje imunitný systém.

Nevýhody:

Teplota vody a vzduchu v prírodných vodných plochách sa môže meniť v závislosti od počasia. V prírodných vodných plochách sa môžu nachádzať baktérie a riasy, ktoré môžu spôsobiť infekcie. V jazerách a moriach nie sú vždy k dispozícii plavčíci, čím sa zvyšuje riziko úrazov a utopenia. V prírodných vodných plochách chýba vybavenie, ako sú šatne, sprchy a toalety.

Výber medzi plávaním v interiéri a exteriéri závisí od vašich preferencií, cieľov a dostupných možností. Ak hľadáte komfortné a bezpečné prostredie s regulovanou teplotou a čistou vodou, plávanie v bazéne je pre vás ideálnou voľbou. Ak túžite po spojení s prírodou a zážitku z plávania v jazere či mori, zvážte riziká a uistite sa, že budete plávať v bezpečnej oblasti s dozorom. Hlavne voľte vodné plochy, v ktorých je kúpanie dovolené.

Nezáleží na tom, kde sa rozhodnete plávať, dôležité je, aby ste si plávanie užívali a využívali jeho blahodarné účinky na zdravie.