GASTRO zážitky v Dubaji

Gabriela Zelinková | 7. jún 2024
GASTRO zážitky v Dubaji
foto: navštívené reštaurácie

Naša cesta do Dubaja bola nielen objavovaním nových kultúrnych skvostov, ale aj gastronomickým dobrodružstvom. Dubaj, známy svojou architektúrou a luxusom, nás prekvapil i svojou jedinečnou kulinárskou scénou. Naším cieľom bolo ochutnať to najlepšie, čo môže toto mesto ponúknuť, od michelinských skvostov až po skryté streetfoodové lahôdky za pár EUR.

Stredomorská Fi’lia v ženskom štýle

Naša gastronomická cesta začala vo Fi’lia, reštaurácii, ktorá sa nachádza vo výškach s panoramatickým výhľadom na 70. poschodí. Reštaurácia Fi’lia nie je len o jedle; je to oslava ženskej tvorivosti a inovácie v kuchyni, keďže sa môže pochváliť tým, že je prvou kompletne ženským tímom vedenou reštauráciou v regióne.


Fi’lia, ocenená Michelin Bib Gourmand, ponúka autentickú taliansku a stredomorskú kuchyňu s dôrazom na čerstvé, sezónne ingrediencie, ktoré dodávajú jedlám živé chute a farby. Menu je kulinársky príbeh v priebehu troch generácie žien a je rozdelené na: nonna - tradičné talianske príchute, ktoré by urobila vaša babička, mama - trendy súčasnej klasiky, figlia (dcéra) – moderný prístup ku generačnému majstrovskému dielu.


Tu je niekoľko tipov, ktoré by ste nemali vynechať pri návšteve:

  • Burrata - cena cca 22 EUR. Krémová burrata podávaná s čerstvým rajčinovým concasse a dressingom z bazových kvetov. Jedlo, ktoré vás prenesie priamo do srdca Talianska, a predsa má špecifickú dochuť.
  • Tagliatelle al Tartufo – cena cca 30 EUR. Čerstvé tagliatelle s bohatou hľúzovkovou omáčkou a strúhaným parmezánom. Luxus na tanieri, ktorý poteší každého milovníka talianskej kuchyne.
  • Rizoto s citrónom a špargľou - cena cca 21 EUR. Ľahké rizoto a k tomu lahodné špenátové pyré a pena fontina.
  • Fi’liamisu - cena cca 13 EUR. Klasický taliansky dezert tiramisu s osobitým dotykom Fi’lia. Bohatý, krémový a súčasne vzdušný, poskytuje dokonalé zakončenie vašej večere.

 

Falafel a baklava na Frying Pan Adventure

Frying Pan Adventure nie je len obyčajná prehliadka, je to kultúrne a kulinárske dobrodružstvo, ktoré nás vtiahlo hlboko do srdca arabskej kuchyne. Táto unikátna food tour je známa svojím dôrazom na autentickosť a prepojenie s lokálnymi komunitami. Je to skvelý spôsob, ako objaviť skutočnú chuť Dubaja prostredníctvom streetfoodových jedál a tradičných reštaurácií, ktoré by ste možno sami nenašli.

Naša skupina sa vybrala na túto prehliadku za západu slnka, keď ulice ožívajú a vône jedla sa snúbia s večerným vzduchom. Cestou sme ochutnali široký sortiment miestnych delikates, od najjemnejších falafelov, cez bohaté baklavy, až po tradičné iracké jedlá.

Kulinárske tipy a nezabudnuteľné jedlá:

Palestínske falafele boli svojou korenistosťou a chrumkavosťou jednoznačným vrcholom večera. Sprievodkyňa nás zaviedla k malému stánku, kde ich pripravovali priamo pred nami.

  • Iracké kebaby, pripravované na otvorenom ohni, plné šťavnatosti a dochutené lokálnymi bylinkami. Jedna z najlepších variácií kebabu, akú sme kedy ochutnali.
  • Kuracia shawarma, je obľúbeným jedlom nielen v Dubaji, ale po celom Blízkom východe. Shawarma je zabalená do ľahkej, vzdušnej placky spolu s čerstvou zeleninou, pikantnými omáčkami a niekedy aj pridanými zemiakmi alebo inými bylinkami či prílohami.
  • Arabská baklava - Voňavá, sladká a mastná, presne tak, ako má pravá baklava byť. Servírovaná teplá s bohatou vrstvou orechov a medu.
  • Tradičné iracké jedlá - Vrátane masgouf, tradične pripravovaného irackého kapra, ktorý je pomaly pečený nad otvoreným ohňom, čo mu dodáva jedinečnú dymovú chuť.

Ak hľadáte spôsob, ako zažiť mesto zblízka a osobne, a zároveň sa naučiť o jedle, ktoré formuje jeho kultúru, táto prehliadka je nesmierne užitočná.

Arabian Tea House – Objavovanie emirátskych chutí

Arabian Tea House, zasadený v typickom prostredí historického Dubaja, je útočišťom tradičnej emirátskej kuchyne a kultúry. Tento charizmatický podnik nám ponúkol bohaté menu, ktoré zdôrazňuje rozmanitosť a bohatosť lokálnych chutí. Bolo nás päť hostí, a tak sme sa rozhodli objednať si na veľký stôl  viacero jedál a jesť bufetovým štýlom, čo nám poskytlo možnosť vychutnať si rôznorodosť predjedál, hlavných jedál a šalátov.

  • Hummus - Krémová cícerová pasta ochutená tahini, citrónovou šťavou a cesnakom, podávaná s teplým arabským chlebom.
  • Tabbouleh - Osviežujúci šalát z bulguru, jemne nakrájanej petržlenovej vňate, rajčín, cibule a mäty, všetko zaliate citrónovou šťavou a olivovým olejom.
  • Baba Ganoush - Dymový baklažánový dip, zmiešaný s tahini, olivovým olejom a rôznymi bylinkami, ideálny na máčanie čerstvého arabského chleba.
  • Fatoush - Libanonský šalát, ktorý kombinuje kúsky chrumkavého pečiva s rôznymi druhmi čerstvej zeleniny, ako sú uhorky, rajčiny a rukola, dochutený granátovým jablkom.
  • Machboos - Aromatická ryžová pochúťka pripravovaná s kuracím mäsom, kardamómom, šafránom a sušenými limetkami, podávaná s jogurtovým dipom.
  • Shish Tawook - Marinované kuracie kúsky, grilované na špajdle a podávané s toum (cesnakovou pastou) a šalátom.

Lákali nás aj dezerty, ale v žalúdkoch už nebolo  miesto.



Babiole – večera s výhľadom

Večer v Babiole nám ponúkol nielen kulinársky zážitok, ale aj nezabudnuteľný výhľad. Reštaurácia, nachádzajúca sa na 44. poschodí Hilton Dubai Al Habtoor City, ponúka panoramatické výhľady na ikonický Burj Khalifa a živú Sheikh Zayed Road. Tento výhľad, kombinovaný s elegantným a moderným interiérom, vytvára luxusnú a vzrušujúcu atmosféru.

Babiole je známa svojou grécko-stredomorskou kuchyňou, ktorá zdôrazňuje čerstvé ingrediencie a jednoduché, ale štýlové prevedenie.

 

Naše tipy:

  • Mediterranean Mezze Platter - Zmes stredomorských občerstvení vrátane hummusu, baba ganoush, falafelov a grilovaných zeleninových špízov, ideálna na zdieľanie ako predjedlo.
  • Octopus Carpaccio - Tento delikátny chod je pripravený z tenko nakrájanej
  • chobotnice, podávaný s citrónovou emulziou a zdobený rukolou a parmazánom.
  • Grilled Sea Bass - Perfektne ugrilovaný morský vlk, servírovaný s ľahkým zeleninovým ratatouille a bazalkovým pestom, ktoré dodáva chutiam jedla nový rozmer.
  • Lamb Chops - Jahňacie kotlety, marinované v bylinkách a grilované do zlatista, podávané s pečenými zemiakmi a čerstvým tymiánom.
  • Baklava Cheesecake - Kreatívny twist na tradičný dezert, tento cheesecake kombinuje sladkú a chrumkavú baklavu s krémovou plnkou.

 

Rýchly obed v TimeOut Market pri Burj Khalife


TimeOut Market je populárna kulinárska samoobslužná destinácia, ktorá prináša to najlepšie z miestnej a medzinárodnej kuchyne pod jednu strechu. Nachádza sa v srdci Downtown Dubai a ponúka širokú škálu jedál od renomovaných kuchárov a obľúbených reštaurácií. Market je ideálnym miestom na obed pre tých, ktorí chcú ochutnať rôznorodé chute a zažiť atmosféru kozmopolitného mesta. Nájdete tu mnohé svetové kuchyne za doslova ľudové ceny, hlavne s prihliadnutím na fakt, že jete doslova pár metrov od Burj Khalify.

 

 

Iftar: Ramadánska večera v srdci Atlantisu

Mali sme tu možnosť ochutnať bohatý výber tradičných arabských a medzinárodných jedál, ktoré boli súčasťou Iftar bufetu. Bufet zahŕňal širokú paletu studených a teplých predjedál, hlavných jedál, a samozrejme, rozmanitý výber sladkostí typických pre ramadán.

Večera nám poskytla nielen gastronomické potešenie, ale aj kultúrny pohľad do ramadánskych tradícií. Luxusné prostredie a vynikajúca kuchyňa učinili z tohto večera jedinečný zážitok, ktorý odporúčame každému, kto chce zažiť pravú atmosféru ramadánu v Dubaji.

 

 

Orfali Bros Bistro – štýlový záver

Orfali Bros Bistro je  výsledkom snov troch bratov pochádzajúcich zo Sýrie, ktorí sa rozhodli priniesť svoju vášeň pre kombináciu modernej kuchyne s tradičnými arabskými chuťami do pulzujúceho centra gastronómie. S ich inovatívnym prístupom a zameraním na vysokokvalitné suroviny sa Orfali Bros Bistro rýchlo stalo jedným z najlepších miest na stravovanie v Dubaji.

Orfali Bros Bistro je známe svojím jedinečným spôsobom prezentácie jedál, ktoré sú nielen vizuálne krásne, ale aj veľmi chutné. A ku každému jedlu dostanete od personálu aj poučno-vtipnú storku . Napriek tomu, že roku 2022 bola zaradená do prestížneho zoznamu Michelin Guide, vaša peňaženka tu rozhodne nemusí zaplakať.

 

Z nášho menu vyberáme:

  • Deconstructed Shawarma – cena cca 12 EUR. Tento inovatívny prístup k tradičnej shawarme vás ohromí svojou kreativitou. Servírované s jogurtom a pikantným čili, každé sústo je explóziou chutí.
  • Smoked Labneh Balls with Beetroot – cena cca 11 EUR. Jednoduché, ale elegantné predjedlo kombinuje údený libanonský syr s čerstvou cviklou, čo vytvára jedinečnú harmóniu chutí.
  • Aleppo Pepper Octopus – cena cca 16 EUR. Chobotnica ochutená aleppským korením, podávaná s pikantným olivovým olejom a citrónom. Toto jedlo je dokonalým príkladom toho, ako bratia Orfali kombinujú tradičné chute so súčasnými technikami.
  • Syrian Risotto with Morels –  cena cca 17 EUR. Rizoto so smrčkami (hubami) je bohaté a krémové, s hlbokým, zemistým podtónom, ideálne pre milovníkov húb a bohatých jedál.
  • A nezabudnite si nechať miesto na dezert, najmä na ich Pistachio Baklava Ice Cream, cena cca 9 EUR. Toto remeselné zmrzlinové majstrovské dielo je perfektným spojením tradičnej baklavy a osviežujúcej zmrzliny, ktoré vám zanechá nezabudnuteľný chuťový zážitok.


 

Dobrú chuť!