JE TO MÝTUS! Husté vlasy, detox, chudnutie, céčko, déčko, raňajky... Kde všade sa mýlime?

Michaela Klamová | 19. marec 2024
JE TO MÝTUS! Husté vlasy, detox, chudnutie, céčko, déčko, raňajky... Kde všade sa mýlime?

Ľudstvo ušlo dlhú cestu v objavovaní sveta, no ešte stále sme svetelné roky vzdialení od toho, aby sme vedeli všetko. Otvorená myseľ, kritické myslenie a schopnosť prijímať nové poznatky by mali byť základnou výbavou každého človeka, no pre mnohých ľudí je veľmi ťažké opustiť staré, roky zaužívané „pravdy“, ktoré sa v svetle nových poznatkov ukázali ako mýty. Toto sú tie najčastejšie z nich.

Detox bu!%it

Každodennú pravidelnú detoxikáciu majú na starosti naše pľúca, obličky, pečeň a koža. Žiaden nápoj z kurkumy, zeleru či tajnej palmy, ktorú vedci objavili ukrytú v amazonských pralesoch vám toxické látky z tela nevytiahne. Slovo detox je najmä marketingovo často zneužívané na propagovanie zdravo sa tváriacich výrobkov, ktoré po rýchlom preštudovaní zloženia už až tak zdravo nepôsobia. Určite vás nechceme odrádzať od hľadania zdravšieho spôsobu života, no nedajte sa na svojej ceste oklamať peknými nápismi.

Ľudia používajú iba 10 % svojho mozgu

Ako vznikol tento mýtus nie je známe a teórií je priveľa. No môžeme vás ubezpečiť, že aj keď sa vám to pri pohľade na súčasnú spoločnosť možno nezdá, naozaj využívame celý svoj mozog.

Obleč sa, lebo prechladneš!

Chlad môže za istých podmienok oslabiť našu imunitu, čo môže spôsobiť, že ľahšie ochorieme. S chladom či bez chladu, na to, aby sme ochoreli, musíme prísť do kontaktu s vírusom či baktériou, ktoré ochorenie spôsobia. Samotný chlad nestačí. Na druhej strane, chlad nám pomáha pri zlepšovaní našej obranyschopnosti. Otužovanie, ľadové sprchy po saune, kryoterapia či kúpanie sa v zamrznutých jazerách má mnoho preukázaných zdravotných benefitov. Stačí zmeniť pohľad na chlad – ak ste boli vonku bez čiapky alebo vaše dieťa šlo do školy bez troch izolačných vrstiev, ešte to neznamená, že má automaticky chrípku. Takže, keď nabudúce vybehnete za kuriérom v tielku a šľapkách do mrazivých teplôt, berte to ako zdravé otužovanie, ktoré máte, na rozdiel od saunového sveta, úplne zadarmo.

Strihanie zahustí vlasy

Opticky možno áno, ak máte šikovného kaderníka. No môžeme vám zaručiť, že ostrihaním vlasov vám nepribudnú na hlave žiadne nové korienky. Ak by tomu tak bolo, mali by muži viditeľne oveľa hustejšie vlasy ako ženy, keďže svoje krátke vlasy strihajú oveľa pravidelnejšie. Ostrihanie vlasov tiež neurýchli ich rast. Ako to celé zrátame dokopy, výsledok je taký, že ostrihaním vlasov získate kratšie vlasy. Bodka.

Cvičením zaručene schudnete

Aj keď je cvičenie určite potrebným prvkom pri chudnutí, to samotné začína v kuchyni. Ak chcete pohnúť so svojou hmotnosťou, v prvom rade upravte svoj jedálniček.

Môžeš byť čímkoľvek, čím chceš byť!

Nekŕmte svoje deti ani sami seba prázdnymi frázami. Tvrdá práca, sústredenie sa či odriekanie vás môže, ale nemusí dostať ďalej. Bolo by skvelé, keby sa dobrým ľuďom diali len dobré veci, keby poctivosť bola odmenená a tvrdá práca znamenala automaticky úspech. Svet tak, bohužiaľ, nefunguje, dokonca ani v prípade, ak do toho zamiešate ľubovoľné náboženstvo, povery či svetonázory. Snažte sa urobiť zo svojho života to najlepšie, no ak príde od života nejaká podpásovka, nepýtajte sa zbytočne „Prečo ja!?“. Zlé veci sa dejú všetkým a úspech sa nedá nikdy zaručiť.

Praskanie kĺbov spôsobuje artritídu

Pokojne si popukajte všetkými kĺbmi, nič zlé vám nehrozí. Naše telá sú rôzne, niekto má hlučnejšie kĺby, iný zasa menej. Ak patríte k tým, ktorí keď sa postavia, čupnú si či vystrú chrbát znejú, akoby niekto chodil po bublinkovej fólii, patríte jednoducho k tým, ktorých kĺby praskajú viac. Za tento zvuk sú pravdepodobne zodpovedné bublinky, ktoré sa prirodzene vytvárajú v tekutine znižujúcej trenie kĺbov.

Šťastie sa za peniaze nedá kúpiť

V tom prípade zrejme neviete, kde nakupovať. Peniaze dokážu poskytnúť veľa možností, ako sa realizovať, získať odpornú či zdravotnú pomoc alebo relaxovať. Ak peniaze nemáte a riešite kvôli nim existenčné otázky, bude pre vás náročné tešiť sa z maličkostí. Aj keď musíme súhlasiť s tým, že sú veci, ktoré za peniaze jednoducho nezískate, ak ich máte dostatok, rozhodne sa vám žije ľahšie. Možno by to chcelo vyskúšať si dlhšie obdobie akútneho nedostatku prostriedkov, aby ste si mohli naplno uvedomiť ten rozdiel. Ako hovorí starý vtip, vždy sa lepšie plače v limuzíne než v autobuse.

Diamanty sú vzácne

Nie, nie sú, ich vysoká cena je dlhé desaťročia udržiavaná umelo. Aj povera, že snubný prsteň musí obsahovať diamant bol len šikovný marketingový ťah minulého storočia, ktorý postupne zľudovel. 

Mrkvou k lepšiemu zraku

Za tento mýtus vďačíme britskému ministerstvu obrany. Počas druhej svetovej vojny mali Briti vďaka radaru zem-vzduch technologickú výhodu, a tak mohli vidieť nemecké stíhačky aj v noci. Aby utajili túto skutočnosť, vypustili do obehu množstvo informácii o tom, ako kŕmia svojich pilotov mrkvou a vitamínovými doplnkami z mrkvy, vďaka čomu majú fantastický zrak aj v noci. Mrkva je pre ľudský organizmus bez pochýb skvelá, ale tak ako so všetkým, aj tu treba pripomenúť – vždy s mierou.

Mäso treba pred varením opláchnuť

Ak sa chcete vyhnúť salmonelóze z kuracieho mäsa, riešením je dostatočná tepelná úprava, nie roznesenie baktérií po celej kuchyni. Oplachovaním mäsa zaručene kontaminujete umývadlo a špliechajúcimi drobnými kvapôčkami aj jeho okolie. 

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa!

Opäť príklad reklamného sloganu, ktorý zľudovel. Tvrdenie, že raňajky sú najdôležitejšie zo všetkých jedál je teda tvrdením marketingového oddelenia, nie výživových odborníkov.

Doplňte céčko

Tak ako všetky ostatné vo vode rozpustné vitamíny, aj váš drahý vitamín C skončí v záchode, ak ho prijmete viac než vaše telo dokáže spracovať. Povedzme si to na inom príklade: nakúpite veľa zdravého jedla, bio mäsa, kozieho mlieka, nestriekaného ovocia a zeleniny od babky zo záhradky. Keďže ste ho však nakúpili oveľa viac než stíhate zjesť, polovica potravín sa pokazí a skončí v koši. Koniec príbehu. 

Doplňte déčko

Aj keď majú ľudia skutočne nedostatočné hladiny vitamínu D, netreba to preháňať. Déčko patrí k vitamínom rozpustným v tuku, takže s jeho prípadným nadbytkom si telo neporadí tak rýchlo a jednoducho ako pri hydrofilných vitamínoch. Vysoké hladiny sú toxické a môžu viesť napríklad k srdcovej arytmii či zhoršenej funkcii obličiek. Ak si chcete overiť, ako ste na tom s D-vitamínom, poproste o kontrolu vášho obvodného lekára alebo vyskúšajte domáce samodiagnostické testy.