Minimalizmus v našej domácnosti

Redakcia | 12. marec 2024
Minimalizmus v našej domácnosti

V dnešnej rýchlej dobe plnej konzumu a neustáleho naháňania sa za novými a novými vecami sa mnohí z nás zastavia a zamyslia nad skutočnou hodnotou materiálnych vecí v našich životoch. Jedným z riešení, ako prinavrátiť do našich domovov a životov pokoj, poriadok a harmóniu, je minimalizmus.

Čo je to minimalizmus?

Tento životný štýl, zameraný na redukciu nepotrebných vecí a zameranie sa na to, čo je skutočne dôležité, má mnoho výhod. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžeme aplikovať princípy minimalizmu v našich domácnostiach, s osobitným dôrazom na upratovanie.

Minimalizmus nie je len o vyhadzovaní vecí alebo o tom, aby ste žili s minimálnym počtom vecí. Ide skôr o uvedomenie si, čo v našich životoch skutočne potrebujeme a čo nám prináša radosť a hodnotu. Tento prístup nám umožňuje zbaviť sa nadbytočnosti a zamerať sa na to, čo je skutočne dôležité.

Ako začať s minimalizmom v domácnosti

Začnite s deklarovaním

Prvým krokom k minimalistickej domácnosti je deklarovanie. Prejdite si všetky miestnosti vo vašom domove a kriticky posúďte každý predmet. Opýtajte sa sami seba: "Potrebujem to? Používam to? Prináša mi to radosť?" Ak je odpoveďou nie, je čas sa toho predmetu zbaviť.

Organizácia je kľúčová

Po deklarovaní prichádza na rad organizácia zostávajúcich vecí tak, aby každý predmet mal svoje miesto a bol ľahko dostupný. Toto nielen uľahčuje upratovanie, ale aj zabraňuje nahromadeniu nepotrebných vecí v budúcnosti.

Zavedenie "jedného pravidla"

Aby ste predišli opätovnému nahromadeniu nepotrebných vecí, zaveďte si systém "jedného pravidla". Pri každom novom nákupe sa niečoho zbavte. Toto pravidlo pomáha udržiavať počet vecí v domácnosti na stálej úrovni.

Kvalita nad kvantitou

Pri výbere nových predmetov do domácnosti dajte prednosť kvalite pred kvantitou. Kvalitné predmety vydržia dlhšie a často slúžia lepšie, čo znižuje potrebu neustáleho nahradzovania a kupovania nových vecí.

Pravidelné upratovanie a revízie

Zavedenie minimalizmu do domácnosti nie je jednorazový úkon. Pravidelné upratovanie a revízie sú kľúčové k udržaniu poriadku a minimalistickej atmosféry. Raz za čas prejdite svoje veci a opäť zvážte ich dôležitosť a hodnotu vo vašom živote.

Používanie prostriedkov z drogérie z pohľadu minimalizmu

Minimalizmus sa týka aj výberu a používania bežných domácich a čistiacich prostriedkov. Tu je niekoľko tipov, ako pristupovať k výberu a používaniu prostriedkov z drogérie z pohľadu minimalizmu:

1. Viacúčelové prostriedky

Namiesto toho, aby ste mali doma zvlášť čistič na okná, dezinfekciu, odmasťovač a ďalšie špecializované čistiace prostriedky, zvážte prechod na viacúčelové prostriedky. Existujú ekologické a efektívne alternatívy, ktoré môžu slúžiť na viaceré účely, čím sa zníži množstvo fľašiek a obalov, ktoré potrebujete.

2. Dopĺňanie zásob z veľkobalov

Mnohé drogérie a ekologické obchody ponúkajú možnosť doplnenia vašich čistiacich prostriedkov z veľkobalov. Týmto spôsobom môžete opätovne používať rovnaké fľaše a obaly, čím znížite množstvo odpadu. Taktiež to môže byť ekonomickejšie.

3. DIY prostriedky

Pre tých, ktorí majú radi domáce projekty, existuje mnoho receptov na výrobu vlastných čistiacich prostriedkov z prírodných ingrediencií, ako je ocot, sóda bikarbóna a esenciálne oleje. Tieto domáce prostriedky môžu byť účinné, zdravšie pre vašu domácnosť a šetrnejšie k životnému prostrediu.

4. Menej je niekedy viac

Minimalistický prístup znamená aj to, že nie vždy je potrebné používať čistiaci prostriedok. Niekedy postačí použiť vodu a mikrovláknovú handričku. Tento prístup môže byť účinný pri mnohých bežných upratovaniach a zároveň šetrí vaše peniaze a životné prostredie.

5. Zvážte dopad na životné prostredie

Pri výbere prostriedkov z drogérie zvážte ich dopad na životné prostredie. Preferujte produkty s ekologickým certifikátom, ktoré sú biologicky odbúrateľné a majú minimálny dopad na ekosystém.

Implementáciou týchto tipov do vašej rutiny nielenže prispejete k čistejšej a organizovanejšej domácnosti, ale aj k udržateľnejšiemu a zodpovednejšiemu spôsobu života. Minimalizmus v používaní domácich prostriedkov vám môže pomôcť znížiť množstvo odpadu, ušetriť peniaze a zároveň mať čistý a príjemný domov.

Profissimo utierky na prach, 48 ks

S utierkou na prach dôkladne vyčistíte domácnosť od prachu, vlasov a ďalších nečistôt. Protiprachová handrička, vďaka svojej špeciálnej štruktúre, zaistí optimálne odstránenie nečistôt. Je vhodná na väčšinu bežných povrchov.

Profissimo zametacia súprava, 1 ks

Je vyrobená zo 100% recyklovaného materiálu. Lopatka i metlička do seba zapadajú a vďaka závesnému očku ušetríte miesto v kuchyni, kúpeľni, špajze či v inej miestnosti. 

Profissimo utierky, 5 ks

S utierkami z recyklovaného mikrovlákna môžete ľahko vyčistiť rôzne typy povrchov v domácnosti. Vďaka vlnitej štruktúre recyklovaného mikrovlákna odstránia tie najodolnejšie stopy nečistôt a mastnoty aj na ťažko dostupných miestach. Jemné mikrovlákna dôkladne čistia bez potreby chemických prostriedkov a bez poškriabania. Zároveň sú veľmi odolné a savé a dajú sa používať na suché aj mokré čistenie. 

Denkmit čistiaci prostriedok na kúpeľne, 750 ml

Čistiaci prostriedok na kúpeľne zaistí hygienicky čistú a ekologickú domácnosť. Povrchovo aktívne látky na báze obnoviteľných surovín účinne odstraňujú nánosy vodného kameňa a mydla z vane, sprchy, umývadla, kachličiek a armatúr. Vhodný aj pre citlivé plochy ako akryl alebo umelá hmota. 

Denkmit univerzálne vlhčené utierky, 50 ks

Špeciálna účinná čistiaca formula zbaví všetky umývateľné povrchy nečistôt jedným ťahom. Domácnosť tak bude okamžite hygienicky čistá a svieža. Navyše, čistá a osviežujúca vôňa príjemne prevonia každý priestor. Ideálne nielen doma ale aj na cesty. Použité povrchovo aktívne látky sú na rastlinnej báze.

Domov - miesto pokoja, poriadku a radosti

Minimalizmus v domácnosti nie je len o estetike alebo o tom, ako má váš domov vyzerať. Je to skôr o tom, ako chcete, aby váš domov fungoval – ako miesto pokoja, poriadku a radosti. Uplatnením týchto princípov minimalizmu môžete nielen uľahčiť upratovanie a udržiavať poriadok v domácnosti, ale aj zlepšiť svoju kvalitu života tým, že sa zameriate na to, čo je naozaj dôležité. Nech už ste kdekoľvek na svojej ceste k minimalizmu, pamätajte, že každý malý krok k jednoduchšiemu a zmysluplnejšiemu životu sa počíta.