Prvá jazda: Hľadám niečo šikovné, úsporné, moderné, fancy, moju pravú ruku... Lásku na prvý pohľad

Daniela Klamová | 16. november 2022
Prvá jazda: Hľadám niečo šikovné, úsporné, moderné, fancy, moju pravú ruku... Lásku na prvý pohľad
foto: Renault.sk

Veľmi by som si priala, aby som bola jedna z tých, ktorí naskočili na trend „na biku do práce“. Aj som to párkrát skúsila...

Aj som sa chcela popasovať s témami: v práci som za dámu, zoberiem si veci do ruksaku, musím voliť nekrčivé oblečenie. Nezabudnúť na lodičky. Zabudla som doplnky. Osprchujem sa v robote alebo pôjdem tempom slimák. Slimák nefunguje. Mimochodom, koľkí z vás máte v práci k dispozícii sprchu?

Vlasy. Samostatná kapitola, po zložení prilby je moja ranná frizúra preč. Kde nechám bicykel? Ak mám dnes rokovanie mimo redakcie, tak som skončila. Cyklooblečko vs. MHD vs. Taxi. Poďme na cesty. Už z auta vyzerajú miestami dosť zle, ale skúste si to na bicykli! Na zabitie. Slamomom medzi výmoľami a kanálmi, ale aj pri rovnej jazde – vždy rátajte s tým, že idete do boja – rozdať si to so šoférmi, ktorí nikdy na bikoch nesedeli, nechápu, že 10 cm odstup pri predbiehaní nestačí. Aká škoda, že práve na mojej ceste do práce neexistujú cyklotrasy. Ďalší faktor je počasie. 

Chcem byť trendy, ale potrebujem auto. Jednoznačne. Mám v ňom zbalené veci na poobedňajší tréning, oblečenie na rôzne príležitosti, nikdy neviem, či nepôjdem večer na akciu,  alebo budem potrebovať pohodnú obuv do centra mesta. Potrebujem byť pripravená na všetko. Hľadám niečo šikovné, úsporné, moderné, fancy, moju pravú ruku... Lásku na prvý pohľad...

 

Elegantné 

Oplatilo sa prijať pozvanie do Bruselu spolu s ďalšími novinármi a medzi prvými si zajazdiť na novom Renaulte Clio E-Tech full hybrid.  Tušila som, že sa s ním vyhrajú, a uznajte sami. Je to štýlový fancy sebavedomý kúsok s francúzskym šarmom - Ó L’amour!   Očičká blikajú pri elegantnej šedej, na výber je však 7 rôznych krásnych farieb. 

Ekologické 

Clio dokáže jazdiť až 80 % času v meste na čisto elektrický pohon bez emisíí so 100 % rozjazdom na elektriku. Na palube sú použité biomateriály,  interiér je vybavený čalúnením, obložením dverí a palubnou doskou zo 60 % z rastlinných vlákien, ktoré sú príjemné na dotyk a prispievajú k ochrane životného prostredia. K tej prispieva aj optimalizovaný výkon z hľadiska spotreby paliva a emisií CO2, čo je dnes veľká téma. 

Ekonomické 

Celkový dojazd až 900 km, pričom si Clio sám kombinuje, či použije elektrický alebo spaľovací motor. Hlavy si tým absolútne nemusíte zaťažovať, máme dosť iných vecí na riešenie, napríklad, akú hudbu si pustíme, však? Ani nad tým, kedy a kde nabíjať elektrinu, žiadne nabíjacie stanice. Full hybrid znamená, že je úplne samodobíjací, stačí len tankovať benzín. V meste takto usporíte až 40 % paliva v porovnaní s klasickým benzínovým pohonom. Mňa osobne ešte zaujímal výkon, keďže mám rada dynamickú jazdu. S postačujúcimi 145 koňmi pod kapotou v anatomicky tvarovaných sedadlách som si zrýchlenie, pohodlnú a tichú jazdu v meste aj na belgickom vidieku nakoniec super užila. Pomer cena/výkon za všetky tie benefity sú nesporné.

Empatické

Mala som dojem, že to auto vie presne, čo chcem a čo potrebujem. Interiéru kraľuje digitálny prístrojový štít 10“ a 9,3“multimediálna obrazovka, presne ako na tablete alebo v mobile. Navigácia s vyhľadávaním adries prostredníctvom Google, alebo milujete Waze ako ja? No problem. S kamerovým systémom 360° a s Easy Park Assist je radosť parkovať. Clio zvládne vyhľadanie parkovacieho miesta a riadenie. Vy sa staráte len o rýchlosť. Niežeby sme my, ženy, nevedeli parkovať, ale tak pre istotu, no.

15 pokročilých asistenčných systémov zvyšuje bezpečnosť a pohodlie jazdy. Sleduje tiež dopravu za vás a zisťuje, či nedochádza k nečakanej situácii. Prudké brzdenie, chodec náhle vstupujúci do vozovky, cyklista spoza auta... Nové Clio vás varuje a dokonca vie automaticky použiť núdzové brzdenie. A ešte automatické prepínanie ďiaľkových svetiel je super. 

Mobil vám nabije indukčná nabíjačka, už žiadne káble. Zrkadlenie smartfónu je kompatibilné s Android AutoTM a Apple CarPlayTM a využiť môžete aj aplikáciu My Renault.  

Renault Clio je ideálnym autom pre aktívnych ľudí, je šetrné k životnému prostrediu, úsporné a štýlové. Hodí sa na jazdu po meste aj po diaľnici, pre krátke aj dlhé trasy.  Je tiež vhodné pre rodiny s deťmi, pretože ponúka dostatok priestoru vzadu s najväčším miestom pre nohy vo svojej kategórii a batožinový priestor s objemom 254 litrov.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tomto aute, navštívte oficiálnu webovú stránku Renault. Môžete sa objednať aj na skúšobnú jazdu. Dúfame, že vám naša recenzia pomohla pri rozhodovaní sa o kúpe nového auta.

Fotogaléria