Slovenská firma vyrába najzdravšie 100 % ovocné šťavy

Redakcia | 23. apríl 2021
Slovenská firma vyrába najzdravšie 100 % ovocné šťavy
foto: Bobule.sk

Čoraz viac ľudí rozmýšľa pri svojom nákupe aj o pôvode potravín, z ktorých sú ich obľúbené produkty vyrobené. Tí, ktorí hľadajú najvyššiu kvalitu, siahajú väčšinou po výrobkoch s označením BIO. Dnes si už aj v rámci BIO výrobkov môžeme vyberať zo širokej ponuky, no napriek tomu existujú firmy, ktoré vynikajú kvalitou surovín a technológiou ich spracovania. Práve preto sa slovenská značka Bobule radí medzi top výrobcov ovocných štiav, výživ, džemov a iných zdravých dobrôt.

Ako si vybrať najlepšiu 100 % ovocnú šťavu?

Zakladateľovi spoločnosti sme dali neľahké zadanie – definovať Bobule tromi slovami. Keďže je to úloha neľahká, akceptujeme aj rozvitejšiu vetu: „Poctivé, slovenské, prospešné pre zdravie aj prírodu. Presne také sú Bobule.“

Slovenská značka spod Zobora sa rozhodla sústrediť výlučne na bobuľovité ovocie. Prečo? Síce sa ťažko zbiera, ale pre zdravie je najprospešnejšie. Vysoký obsah antioxidantov, vitamínov, vlákniny a minerálnych látok z neho robí skutočný prírodný liek. Roman Grigel, autor tejto myšlienky, v rozhovore prezradil, čím sú Bobule výnimočné a čo všetko sa ukrýva za výrobou jedného „džúsiku“.

Ako by ste charakterizovali filozofiu a hlavnú myšlienku značky Bobule?

Ako napovedá už samotný názov, hlavným pilierom je pre nás bobuľa. Slovenská, bez akejkoľvek zbytočnej chémie. Inšpiráciou boli pre mňa hlavne rokmi uverené „recepty starej matere“. Naši starí rodičia dobre vedeli, aké poklady nám rastú v záhrade a namiesto tabletiek si dali radšej každý deň za hrsť bobúľ. Čučoriedky na trávenie, rakytník na imunitu, brusnice pre zdravé močové cesty... A presne to sa snažíme posunúť dnešnej generácii. Radšej chorobám predchádzať vyváženou stravou bohatou na vitamíny a antioxidanty a pred návštevou lekárne skúsiť najprv posilniť imunitu a siahnuť napríklad po prírodnej ovocnej šťave.

Viete nám povedať aj to, odkiaľ pochádza ovocie, z ktorého vyrábate Bobule?

Väčšina našich polí sa nachádza na Orave, takže môžem povedať, že Bobule sú 100 % slovenské. Túto lokalitu sme vybrali práve preto, že sú tu ideálne podmienky pre pestovanie bobuľovitého ovocia. Veľký dôraz zároveň kladieme na správnu dobu zberu. Ďalším veľmi dôležitým krokom je spracovanie ovocia v našej výrobe v dedinke neďaleko Trenčína. Zabralo nám dosť času, kým sme dosiahli, aby boli proces a technológia výroby čo najviac sofistikované. Preto všetko ovocie lisujeme za studena pri zníženej teplote 78 – 82 °C, čo umožňuje zachovať v ňom maximum vitamínov a antioxidantov. Nemenej dôležitá je pre nás ekológia, preto sa snažíme aj ozerowaste výrobu. Každú bobuľku využijeme od jej odtrhnutia z kríku na maximum – od dužiny, cez výlisky až po šupky. Naše výrobky balíme do skla, aby sme nevytvárali zbytočný plastový odpad a sklo tiež umožňuje vhodnejšie podmienky pre udržanie zdraviu prospešných látok v ovocí.

V čom sú Bobule iné oproti ostatným značkám ovocných štiav?

Pre nás je prioritou kvalitná vstupná surovina. Za tú sa vieme zaručiť, keďže ovocie neodoberáme, ale pestujeme na vlastných poliach v bio kvalite, bez akýchkoľvek hnojív a postrekov. Za výberom konkrétnych plodín sú zase štúdie, na základe ktorých sme sa rozhodli pestovať bobule s najvyšším obsahom antioxidantov. Pestovanie aj spracovanie neustále optimalizujeme, dobrým príkladom je napríklad 100 % organická šťava z rakytníku. V obchodoch aj na internete dnes nájdete rôzne rakytníkové šťavy. Dovolím si tvrdiť, že vďaka času, ktorý sme sústredili na zdokonalenie výroby, má náš rakytník nielen perfektný obsah, ale aj výborne chutí. Čo sa, úprimne, pri mnohých rakytníkových šťavách nedá povedať. A to sme ich v rámci prieskumu trhu vyskúšali skutočne veľa.

Okrem toho vyrábame aj ovocné výživy, džemy, smoothie a novinkou sú ovocné vločky Flake’n’berries. Dlho sme uvažovali, ako by sme mohli spracovať výlisky, ktoré ostávajú po výrobe štiav. Vymysleli sme špeciálnu technológiu, ktorou výlisky z ovocia sušíme a drvíme na vločky. Sú tak vyrobené z čistého ovocia v bio kvalite a obsahujú až 45 % prírodnej ovocnej vlákniny.

Môžete nám na záver prezradiť, aké novinky chystáte v najbližšej dobe?

Na čom momentálne pracujeme najintenzívnejšie, je uvedenie ďalších troch príchutí ovocných vločiek Flake’n’berries. Na trh sme vstúpili s čučoriedkovými vločkami a v týchto chvíľach dolaďujeme k dokonalosti príchute brusnica, arónia a rakytník. Už pri čučoriedke sme boli sami ohromení, akými rôznymi spôsobmi sa dajú ovocné vločky využiť v kuchyni. Dnes sú už pre nás úžasnou novou ingredienciou do sladkých aj slaných jedál. Preto sa veľmi tešíme na všetky nové možnosti, ktoré sa otvoria s novými Bobuľami.