Zásady zdravého športovania + SÚŤAŽ o masážne emulzie ALPA

Redakcia | 27. september 2019
zásady zdravého športovania súťaž o produkty alpa,
foto: Alpa

Rozdiel medzi dobrým a vynikajúcim športovým výkonom býva často v tom, aká pozornosť sa venuje regenerácii svalov. Preto úspešní športovci považujú za najdôležitejší článok svojho tímu práve dobrého fyzioterapeuta.

Existujú určité zásady zdravého športovania, kde svoje miesto neodmysliteľne zastávajú prípravná a rovnako aj uvoľňujúca masáž po výkone.

Preto, ak chcete podávať kvalitné športové výkony dlhodobo a predísť rôznym nečakaným zraneniam a problémom, mali by ste dodržiavať tieto 3 hlavné zásady:  

1. Zahriatie svalov

Pred každou športovou aktivitou je dôležité svaly pripraviť. Ideálnych je 15 – 20 minút zahrievacej aktivity. Vyskúšať môžete aj prípravnú masáž svalov hrejivým  prípravkom, ktorá sa berie ako súčasť rozvičenia pred výkonom.

2. Kvalitná strava pre energiu svalov

Ohľadom stravovania popri športe existuje množstvo článkov a teórie. Dôležité je dbať na zdroj a kvalitu potravín, správny príjem energie, dopĺňať vitamíny a minerály. Samozrejme dodržiavať pitný režim, nikdy nehladovať. Tam, kde je výdaj energie, musí byť aj vyvážený príjem a naopak.

3. Masáž svalov a regenerácia

Často sa zabúda na starostlivosť „po“. Aby telo bolo schopné dlhodobých výkonov, je nutné sa o svaly po športe postarať. Nevynechajte strečing. Nasledovať môže sauna a regeneračná masáž.

Prečo by sme športovú masáž nemali nikdy vynechať:

  1. Masážou prekrvené a zahriate svaly sú lepšie pripravené na športový výkon.
  2. Zahrievacou a tiež uvoľňujúcou masážou predchádzate zraneniam.
  3. Správnymi hmatmi pri masáži dochádza k uvoľneniu stuhnutých a namáhaných svalov a tkanív. Tie potom rýchlejšie regenerujú.
  4. Masáž priaznivo pôsobí na zlepšenie krvného obehu, upokojí dýchanie a zrelaxuje nielen telo, ale aj myseľ.Masážou sa uvoľňujú v mozgu endorfíny a tie pôsobia ako prirodzený upokojujúci prostriedok.
  5. Efektívnou športovou masážou sa z tela vyplavujú toxíny a iné splodiny metabolizmu, zároveň je podporované správne prúdenie lymfy v tele.  

Pre špeciálne potreby športovcov je na trhu línia produktov od tradičnej značky masážnych produktov ALPA SPORT STAR.

Masážne emulzie a roztoky vychádzajú z tradičnej bylinnej receptúry klasickej francovky. Obsahujú silice z jedle sibírskej a mentol, ktoré prekrvujú pokožku a uvoľňujú svalstvo. Kreatín odstraňuje únavu, prípadnú bolesť svalov a urýchľuje ich celkovú regeneráciu. Svaly sú tak odolnejšie voči úrazom a pripravené na ďalší kvalitný športový výkon.  

Kúpite v DM Drogerie, 101 Drogerie, Teta a Metro. www.alpa.sk

SÚŤAŽ: Odpovedzte na otázku: V ktorom roku vznikla značka Alpa?

Odpovede posielajte na redakcia@casopisfitastyl.sk. 5 z vás vyhrá balíček masážnych produktov značky Alpa.