10 tajomstiev francúzskeho šarmu alebo Ako to len tie Francúzky robia...?

Lucia Gáborová | 30. júl 2021
Francúzsky šarm

Je všeobecne veľmi dobre známe, že francúzske ženy majú v sebe niečo nenapodobiteľné. Akokoľvek sa my, ženy z ostatných národov, snažíme dosiahnuť a okopírovať to ich povestné je ne se qua, nedarí sa nám to.

Keď sme boli pred pár rokmi s manželom vo Francúzsku, napriek tomu, že sa nezvykne za ženami okázalo otáčať, tu mi neuniklo, že na nich spočinul pohľadom o čosi dlhšie, ako som zvyknutá. Neviem, či to bolo tým, že mnohé vôbec nenosili podprsenku, alebo tou ich povestnou nedbalou eleganciou.

Majú to jednoducho v sebe. Audreay Tautou, Sophie Marceau, Vanessa Paradis, Juliette Binoche, Catherine Deneuve a mnoho ďalších. Mimochodom, keď na červený koberec vystúpi Marion Cotillard, dav náhle stíchne. Podľa jedného britského prieskumu francúzske ženy dokonca vyzerajú v priemere za dekádu o 1,35 roka mladšie ako Britky. Po štyridsiatke sa toto číslo vyšplhalo dokonca na 3,4 roka po päťdesiatke na 4,8 roka. Ako to len robia?

Je všeobecne veľmi dobre známe, že francúzske ženy majú v sebe niečo nenapodobiteľné. Akokoľvek sa my, ženy z ostatných národov, snažíme dosiahnuť a okopírovať to ich povestné je ne se qua, nedarí sa nám to.

Je nad slnko jasnejšie, že my, Slovenky máme tiež jedinečný a úplne inak výnimočný a nenapodobiteľný kľúč ku kráse, no neuškodí nám, ak si od žien z krajiny Galského kohúta zoberieme aspoň zopár tipov k tej ich povestnej prirodzenej kráse a nedbalej elegancii.  

Tajomstvo prvé: Starostlivosť o pleť

Nasávajú ju takmer s materským mliekom a toto tajomstvo sa vo Francúzku predáva z generácie na generáciu. Francúzke ženy zasväcujú svoje dcéry do dôležitosti starostlivosti o pleť naozaj od útleho malička. Učia ich, že práve starostlivosť je oveľa dôležitejšia než mejkap, a jej základom je najmä dôkladné večerné čistenie pleti.

Svoje kozmetické produkty si kupujú najmä v lekárni a opätovne sa vracajú k overeným produktom od francúzskych výrobcov. Obľúbené sú tu aj produkty v organickej kvalite. Dávajú prednosť neparfumovaným prípravkom s ľahkým zložením. Ich denný hydratačný krém vždy obsahuje SPF (ochranný faktor).

Pravidelne si dávajú ošetriť pleť v kozmetickom salóne, no nikomu o tom nehovoria. Na tvár si veľmi často nanášajú pleťové masky a počas dňa ju niekoľkokrát prestriekajú termálnou vodou v spreji. Svoju dennú starostlivosť nezameriavajú však len na tvár. Nezabúdajú si nanášať výživné krémy či oleje na celé telo. 

Tajomstvo druhé: Mejkap

Na Francúzke nespoznáte, či použila alebo nepoužila krycí krém. Nanáša ho dostratena tak, aby úplne splynul s pleťou. Málokedy si na tvár nanáša toho toľko ako my. Väčšinou si vystačí buď s korektorom, prípadne BB krémom alebo ľahkým krycím krémom, maskarou (niekedy ju vynechá úplne), no nikdy nevychádza z domu bez červeného rúžu. Ten je pre ňu vo vizáži kľúčovým prvkom a zvyšok mejkapu sa točí práve okolo neho.

Tajomstvo tretie: Parfum

Majú niekoľko obľúbených vôní, ktoré striedajú podľa momentálnej nálady a udalosti, na ktorú sa chystajú. Svoj parfum aplikujú ľahkou rukou tak, aby ho cítil najmä človek, ktorý sa ocitne v ich intímnej blízkosti.

Francúzky nanášajú parfum dvomi spôsobmi: obláčik vône streknú do priestoru a prejdú sa týmto voňavým oblakom, alebo aplikujú ho na pulzujúce body, akými sú vnútorná strana zápästí, body za ušami, lakťové a kolenné jamky a do vlasov. Vedia tiež, že si nesmú po nanesení vône pošúchať zápästia, pretože molekuly sa rozbijú a vôňa nebude zachovaná. 

Mladšie ročníky tu nosia veľmi sladké a vyzývavé parfumy. Vekom sa ženy prepracujú skôr k hladkým kvetinovým či santalovým vôňam. Dôležité je tiež povedať, že vôňa je pre ženu niečo ako rukopis. Z okamihu jej výberu by mala urobiť niečo ako sviatok, výnimočnú udalosť.

Francúzske ženy za nič na svete nebudú kopírovať iné ženy zo svojho okolia a nebudú si kupovať konkrétny pafum len preto, že im vonia na iných. Vyberú si svoju vlastnú vôňu, ktorú nenosí žiadna iná žena v ich bezprostrednom okolí, pretože rešpektujú, že aj ona si dala s výberom vône čas a námahu.  

Tajomstvo štvrté: Vlasy

Najdôležitejšie pre Francúzku je, aby nikto nezistil, že pri úprave vlasov strávila desiatky minút. A už vôbec na seba neprezradí, ani len najlepšej kamarátke, že si vlasy farbí a práve ide od kaderníka. Jej účes musí pôsobiť tak, akoby si s ním nedala žiadnu námahu.

Aj tu panuje nedbalá elegancia. Vlasy ledabolo skrútené do francúzskeho uzla, našuchorená ofina a hotovo! Účes mala určite hotový za minútku. Či? Hlavné je, aby si všetci mysleli, že takáto krásna sa už zobudila.  

francúzsky šarm

Tajomstvo piate: Stravovanie

Francúzsky nedržia diéty. Jedia všetko petit, teda malé porcie. Keďže večera, ako hlavné jedlo dňa, vo Francúzsku začína až okolo ôsmej-deviatej večer a nikdy netrvá kratšie ako hodinu, malé porcie sú absolútne rozhodujúce pre zachovanie telesnej hmotnosti. 

Pokojne si doprajú aj dezert, no naozaj iba miniatúrny koláčik alebo ultra tenkú crêpe bez cukru s ovocím. Na gigantický veterník s hustým karamelovým krémom a cukrovou polevou teda rovno zabudnite. Hlavnou zložkou ich jedálnička je čerstvé ovocie a zelenina, cereálie, olivový olej, orechy, chudé mäso, ryby, k tomu kúsok čerstvej chrumkavej celozrnnej bagety (no naozaj iba kúsok, nieže ju spráskate celú), trojuholník syra a pohár červeného vína.

Vyznávajú tzv. mediteránnu stravu, a preto nekonzumujú červené mäso a tučné jedlá. Najdôležitejším faktorom v jedálničku je však dôležitosť oceniť každé sústo, a preto si aj jedlo vedia vychutnať s vášňou. Pobehovať s bagetou v ruke po ulici ich rozhodne nestretnete. 

Čo ich ešte odlišuje od našej mentality v stravovaní je fakt, že nejedia medzi jedlami, pretože práve to je veľmi často dôvodom priberania na hmotnosti. Ak pocítia hlad, radšej si dajú plný pohár vody a vydržia do najbližšieho hlavného jedla.  

Tajomstvo šieste: Spánok

Vedia, že spánok je kľúčovým aspektom krásy, a tak z neho urobili prioritu. Nespia menej ako osem hodín denne, pretože vedia, že čím lepšie spíte, tým lepšie žijete. Dajú si záležať na kvalitných textíliách posteľnej bielizne, do ktorých investujú nemalú sumu. Nechcú, aby im na tvári zostávali odtlačky vankúša, ktoré postupne vedú k vráskam, a preto si vyberajú buď hodvábnu alebo saténovú posteľnú bielizeň. 

Tajomstvo siedme: Cvičenie

Nezvyknú chodiť do posilňovne, pretože vedia, že cvičenie s hmotnosťou vlastného tela je rovnako účinné. Sú toho názoru, že beh spôsobuje predčasné vrásky na tvári. Francúzke ženy preto cvičia najmä jogu, pilates a chôdzu. Nezriedka sa idú po hlavnom jedle na 20 minút prejsť. 

Tajomstvo ôsme: Kvalita, nie kvantita

V šatníku investujú radšej do kvalitných nadčasových kúskov ako do nezmyselného množstva lacných „handier“. To isté platí pri nákupe kabeliek. Berú ju ako investíciu a neraz sa značková kabelka dedí z generácie na generáciu. 

Tajomstvo deviate: Doplnky

Buď výrazná šatka, alebo náušnice. Buď náhrdelník, alebo náramky. Nikdy nie oboje a už vôbec nie všetko naraz. Vedia, že menej je rozhodne viac. To isté platí aj o ich šatníku ako takom. Nekombinujú vzory ako papagáj.

Ak si vezmú jeden vzorovaný kúsok, zvyšok outfitu nechávajú jednofarebný, bez vzorov. Práve v tom tkvie tajomstvo ich nedbalej elegancie. Vyzerá to, akoby si ani nedali záležať, no všetko, čo si na seba ráno oblečú, je dôkladne premyslené a všetko so všetkým perfektne súvisí. 

Tajomstvo desiate: Nehovoria o svojich tajomstvách o kráse...