Kvalitná kozmetika nie je len reklamný slogan

Redakcia | 3. február 2019
Kvalitná kozmetika nie je len reklamný slogan

Sú dámy, ktoré do svojej pleti investujú a pravidelná kozmetika, kvalitná rada starostlivosti a zopár osvojených tipov sú pre ne samozrejmosťou. A potom existuje druhá skupina – postačí jej bežný krém zo supermarketu a nejaké odličovacie tonikum. Nuž, každá sme iná – našťastie.

Jednoznačne však platí, že čas a energia, ktorú svojej pleti venujete, sa vám niekoľkonásobne vrátia. Možno nie dnes, ani zajtra, ale o pár rokov určite. Aby som sa o správnej starostlivosti dozvedela viac, navštívila som pre vás odborníčku. Kozmetička Zuzka Sváková mi na vlastnej koži ukázala, aké dôležité je poznať svoj typ pleti a osvojiť si zásady, ktoré ju pomôžu udržať vo vitálnej forme.

Kvalitná kozmetika

Máme tu ďalšiu zimu a chladné počasie prináša pleti skutočný stres. Neustále striedanie vonkajších teplôt s prekúreným domácim prostredím, suchosť, alebo prílišná vlhkosť interiérov, vietor, mráz. „V zimnom období je nutné prejsť na iný rad starostlivosti. V tomto čase potrebuje naša pleť v prvom rade bohatú výživu.

Ľahký hydratačný krém, ktorý sme si obľúbili v lete, teraz treba vymeniť za výživný, na vitamíny a minerály bohatý typ, skôr na olejovej báze, ktorý citeľne pleť vyživí. Avšak stále je dôležité pleť hydratovať, či už prostredníctvom kvalitného hydratačného séra, alebo aj krému, ktorý okrem výživy pleť aj hydratuje. Dobrý pocit po jeho nanesení znamená pružnosť a lepšiu elasticitu.

Nemali by sme už pár minút po vsiaknutí pocítiť napätie a suchosť. Taktiež nie je vhodné, aby sa nám pleť príliš leskla. Správny krém sa do pleti vsiakne, ale nezanechá diskomfortný pocit – naopak, pleť je svieža, zenergetizovaná a pružná. Samotný druh si vždy vyberajme podľa svojho typu pleti. Tú by mal poznať každý z nás.

Kozmetička je tu pre vás a jedným z prínosov takejto návštevy je práve presné určenie vášho typu pleti. „Keď si kupujeme krém na pleť v lekárni alebo parfumérii, predavačky, ani farmaceutky nie sú vyučené na testovanie našej pleti. Navyše na to v svojich predajniach ani nemajú potrebné vybavenie a priestor. Aj samotná kozmetička vidí nuansy až vtedy, keď dôjde k odlíčeniu, vyčisteniu pleti. To považujem za alfu omegu správnej starostlivosti,“ dodáva Zuzka a príjemnými krúživými pohybmi mi špeciálnymi prípravkami čistí tvár a dekolt.

Čistenie pleti je dôležité

Pri pojme čistenie pleti naozaj spozorniem. Pravda je taká, že nejaké tonikum a odličovacie obrúsky doma mám, ale žeby som tejto procedúre venovala zvláštnu pozornosť, tvrdiť nemôžem. Kozmetička mi prezrádza, že kvalitný odličovací prostriedok je základom úspechu.

V letných mesiacoch je vhodné ľahké tonikum alebo gél. Najvhodnejšie je používať jednu značku – rad, aj spolu s očným krémom, odličovacími prostriedkami, denným a nočným krémom, maskou a peelingom. Produkty jednej značky na seba navzájom nadväzujú a dopĺňajú sa.

Čo sa týka čistenia pleti v zimných mesiacoch, je vhodné prejsť na čistiace mlieko, ktoré je výživnejšie, jemnejšie a prijateľnejšie.

Čo znamená správne čistenie pleti?

„Niektoré dámy si zvyknú pleť pred odličovaním navlhčiť. Takýto postup je vhodný, no nie je nutný. Aj keď si už pleť odlíčime vatovými tampónmi, ktoré sú stále najlepšou voľbou, môžeme tvár ešte raz opláchnuť. Je to prínosné najmä vtedy, keď používame micelárnu vodu, ktorú (aj keď to výrobcovia neprikazujú), je treba z tváre odstrániť vodou a pleť dočistiť čistiacim tonikom.

V zimnej sezóne odporúčam použiť na odlíčenie pleti čistiace mlieko, ktoré rovnomerne rozotriete jemnými krúživými pohybmi a odstránite navlhčenými tampónmi, prípadne pleť opláchneme vlažnou vodou a jemne usušíme. Dámy, ktoré používajú silné vrstvy make-upu, môžu tento krok zopakovať. Následne pleť dočistíte čistiacim tonikom, kým tampóny nie sú čisté", dodáva kozmetička Zuzana.

Uvedomujeme si, že aj si doprajem kvalitný rúž a make-up, pri ošetrovaní máme čo doháňať? Venujete svojej pleti dostatočnú pozornosť?