Opálená aj bez slnka? Stavte na beta karotén

Jana Tesák Potomová | 3. august 2019
opálenie, beta karotén, fitstyl, fitastyl.sk, leto, ako sa opáliť bez slnka, bronz, pokožka, koža, pleť, opálený vzhľad

Chceli by ste, aby vaše opálenie bolo tento rok hnedšie, pokožka zdravšia a zároveň sa nevystaviť hrozbe rakoviny kože? Potom určite nezabúdajte na beta karotén. Na našom trhu je mnoho preparátov. Ale ako si vybrať ten pravý? A čo tak dopriať si bežné ovocie a zeleninu, kde je ho pre naše telo dostatočne veľa?

Vďaka pravidelnému príjmu potravín s obsahombeta karoténu v strave dožičíme koži výživu,potrebnú obnovu a ochranu. Beta karotén pôsobí ako provitamín, ktorý sa v pečeni premieňa na vitamín A v takom množstve, aké telo potrebuje. Preto sa ním nedá predávkovať.

Vedeli ste že? Z jednej molekuly betakaroténu vznikajú dve molekuly vitamínu A.

Ak sa to s konzumáciou potravín s vyšším obsahom provitamínu predsa len preženie, môže sa nanajvýš stať, že sa koža začne sfarbovať neprirodzene dožlta až oranžova. Po skončení užívania sa však žltkasté zafarbenie zvyčajne stratí, pretože ide o významný karotenoid, ktorý v mnohých organizmoch slúži ako žltočervené farbivo.

Asi jedna šestina karoténu, ktorý reálne prijmeme počas dňa, sa zmení na vitamín A. Nadbytočný príjem vitamínu A, napríklad v tabletkách, má za následok toxicitu spôsobujúcu stratu chuti do jedla, zvýšenú podráždenosť, vysušovanie a odlupovanie pokožky, stratu vlasov, bolesť kostí a kĺbov, krehkosť kostí, bolesti hlavy a zväčšenie pečene a sleziny. Predávkovanie sa ovocím a zeleninou nehrozí, iba nadmerným príjmom výživových doplnkov s obsahom vitamínu A, nadmerným príjmom rybieho oleja a pečeni zvierat.

Provitamín posilňuje imunitnú ochranu, chráni oči pred makulárnou degeneráciou, ktorá je jednou z foriem porúch videnia spôsobená starobou. Beta karotén pôsobí ako lapač radikálov, blokátor rakoviny a prirodzená ochrana kože pred slnečným žiarením.

Dôležité! Beta karotén potrebuje na prechod do organizmu tuky alebo oleje a dostatočné množstvo vitamínu E. Nedostatok vitamínu E môže spôsobiť nedostatok beta karoténu, ktorý je inak odolný a lepšie využiteľný z varenej a nakrájanej zeleniny ako zo surovej.

Odporúčaná dávka je približne 2 mg denne. Najmenšia úmrtnosť na rakovinu sa prejavila pri dávke 2 – 4 mg beta karoténu denne. Toto množstvo získame, ak zjeme 50 – 100 g hlávkového šalátu. Novšie štúdie dokázali, že dlhodobé užívanie 20 mg denne zvýšilo riziko rakoviny u fajčiarov.

Tento fenomén sa však zaznamenal iba pri užívaní preparátov, nie pri bežnom konzumovaní potravín s vysokým obsahom beta karoténu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) syntetický beta karotén patrí tiež k látkam, ktoré zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.

U nás dochádza k nedostatku beta karoténu iba zriedkavo. V posledných rokoch sa zvýšila spotreba zeleniny, navyše je tento provitamín odolný voči vonkajším vplyvom a pridáva sa do rôznych potravín ako farbivo. Bohatým zdrojom beta karoténu je rebarbora, špenát, mrkva, melón, marhule, tekvica, paradajky, brokolica či pomaranče.

MNOŽSTVO BETA KAROTÉNU v 100 g/100 ml potravín

  • Palmový olej 21,3
  • Mrkva 7,8
  • Kapusta 5,2
  • Špenát 4,7
  • Medový melón 4,7
  • Hlávkový šalát 3,9
  • Cigória (melta) 3,4
  • Červený melón 3,1
  • Paprika červená 2,7
  • Kaki 1,6
  • Marhule 1,5
  • Mango 1,2

Platí pritom zásada, že čím je ovocie alebo zelenina farebne výraznejšie, tým viac beta karoténu obsahuje. Vo vyšších dávkach sa vyskytuje aj v pečeni, olejnatých rybách, smotane, masle a syroch.