Prečo je zima pre pleť záťažou? Doprajte jej starostlivosť podľa typu pokožky

Diana Mašlejová | 20. december 2017
Prečo je zima pre pleť záťažou? Doprajte jej starostlivosť podľa typu pokožky

Prečo je koža v chladných mesiacoch vystavená stresovým situáciám a aké dôsledky sa môžu dostaviť, pokiaľ jej nevenujeme zvýšenú pozornosť? Aby vám v zime nezmrzol pri pohľade do zrkadla aj úsmev na tvári, prinášame zopár cenných rád.

Prečo je zima pre pleť záťažou?

  • Pretože mazové žľazy fungujú v zníženom režime a klesá aj produkcia lipidov.
  • Pretože časté zmeny teploty prostredia (z chladu do vykúreného interiéru a naopak) spôsobujú kolapsy a vystavujú pleť stresu – tá sa potom bráni obrannými mechanizmami, ktoré ju zaťažujú.
  • Pretože klesá jej prirodzená obranyschopnosť a je preto náchylnejšia na rôzne problémy – akné, ekzém, seborka a iné.

Starostlivosť podľa typu pokožky

Pokožka tváre v zime trpí a na toto obdobie ju treba patrične pripraviť. Trošku jednoduchšie to majú dámy s mastnejším typom pleti, ktorá je vďaka vyššej produkcii mazu odolnejšia pri prekonávaní výkyvov počasia a náporoch mrazivého vzduchu.

Čo, naopak, v zime trápi ženy s týmto typom pleti je akné. To v chladnejších mesiacoch môže vznikať ako následok striedania teplôt. Pri presune zvonka dovnútra obranný mechanizmus zapína na plné obrátky a produkuje nadmerné množstvo mazu, ktoré spolu s nečistotami upcháva póry.

Čo možno spraviť?

V prvom rade venujte zvýšenú pozornosť odličovaniu a čisteniu tváre. Nezabúdajte na nanášanie pleťového krému ráno po očistení, aj večer pred spaním. Ľahšia textúra so silným hydratačným účinkom bude pre vás ideálna.

Rovnako dbajte aj na výber kvalitného mejkapu, ktorý pleť nezaťaží, ale vyživí a ochráni. Horšie sú na tom v zime dámy so suchšou, citlivou pokožkou, ktorá reaguje na každú zmenu. Na rozdiel od mastnejšieho typu bude potrebovať prípravky so zvýšeným obsahom tuku, a teda s trochu ťažšou textúrou.

Veľmi opatrne narábajte s pleťou pri jej čistení. Žiadne agresívne šúchanie, ani trenie. Opatrné odličovanie jemnými micerálnymi vodami alebo odličovacími krémami je vhodnejšou cestou. Bokom dajte nešetrné peelingy, po ktorých sa pleť nemusí tak rýchlo spamätať.

Nezabúdajte na to, že suchšia pokožka v zime neznesie príliš horúcu vodu. Tá jej narúša štruktúru a ešte viac ju dehydratuje. Vlažná, mierne teplá voda bude lepšia. Takisto si neumývajte tvár aspoň hodinu predtým, ako odídete z domu do zimy. Neprekurujte interiér, a najmä dodržiavajte kvalitný pitný režim.