SNEH VO VLASOCH - problém, ktorý sa dá riešiť

Lucia Gáborová | 29. august 2019
vlasy, lupiny, problém, koža, pokožka, sneh vo vlasoch, mastné vlasy, ako sa zbaviť, pomoc, starostlivosť, šampon, kozmetika, proti

Pri tvorbe lupín sa väčšina ľudí zameriava na suchú, lupiny olupujúcu sa pokožku hlavy v podobe drobných čiastočiek. To, čo môže byť pri tomto probléme však oveľa dôležitejšie, je pocit svrbenia. Čo presne sa deje s pokožkou vo vlasatej časti hlavy, keď svrbí? V našom článku sa dozviete nielen o dôvodoch vzniku lupín, ale aj o tom, ako sa ich zbaviť a predchádzať im.

FAKTY O LUPINÁCH

  • Lupiny sú pomerne bežným kožným problémom, niekedy však nie je úplne ľahké zbaviť sa ich.
  • Zo spoločenského hľadiska môžu človeka poriadne potrápiť.
  • Ich výskyt nesúvisí s hygienou vlasov, no správne umývanie a česanie napomáha ich liečbe.
  • Rizikové faktory zahŕňajú používanie nesprávnych prípravkov na umývanie a ošetrovanie vlasov.
  • Ich výskyt môže súvisieť so širokou škálou problémov.
  • Muži trpia lupinami častejšie ako ženy.
  • Rizikovou skupinou sú ľudia s nadmerne sa mastiacimi vlasmi.
  • Často sa vyskytujú u mládeže s príchodom puberty, no môžu sa vyskytnúť v ktoromkoľvek veku.

SYMPTÓMY

  • na pohľad suchá, no zároveň rýchlo sa mastiaca pokožka s olupujúcimi sa šupinkami,
  • svrbenie,
  • seboroická dermatitída, psoriáza, ekzém,
  • nedostatočné šampónovanie, čo spôsobuje že odumreté čiastočky sa nahromadia a začnú svrbieť a olupovať sa,
  • kvasinky nazývané Malassezia, ktoré zhoršujú stav pokožky hlavy a spôsobujú nadmerný rast kožných buniek,
  • agresívne, nevhodne zvolené vlasové prostriedky spôsobujúce dermatitídu vedúcu až k tvorbe lupín.

PRVÁ POMOC

Cieľom liečby je zastaviť tvorbu lupín spomalením reprodukcie kožných buniek či likvidáciou spomínanej kvasinky. Liečba závisí od rozsahu, závažnosti a veku pacienta. Ako formu prvej pomoci v domácom prostredí môžete skúsiť nasledovné:

1. Častejšie umývanie vlasov

Ak máte rýchlo sa mastiaci typ vlasov, umývajte si ich pokojne aj každý deň a používajte dostatočné množstvo šampónu.

2. Doplnková starostlivosť

Po umytí vlasov použite sprej proti lupinám.

3. Čajovníkový olej

Napriek tomu, že nie je vedecky dokázaná účinnosť čajovníkového oleja na tvorbu lupín, množstvo ľudí tvrdí, že občasným používaním čajovníkového oleja do pokožky hlavy sa ich stav pokožky hlavy zlepšuje. Pár kvapiek čajovníkového oleja zmiešajte s iným rastlinným olejom. Vmasírujte do vlasatej časti hlavy, nechajte chvíľu pôsobiť a potom poriadne umyte šampónom.

4. Neškriabte sa

Pokúste sa odolať naliehavej potrebe poškriabať si hlavu. Svrbenie je spočiatku spôsobené podráždením lupín, ale škrabanie ešte viac zvýši podráždenie a povedie k začarovanému kruhu.

5. Eliminujte stres

Práve stres dokáže byť spúšťačom tvorby lupín. Naučte sa ho ovládať a eliminovať jeho vplyv na vaše zdravie. Práve Malassezii sa dobre darí v organizme narušenom stresom, ktorý oslabuje imunitu. Naučte sa relaxovať.

Skúste prechádzky, dychové techniky alebo jogu. Nápomocné tiež býva viesť si denník vďačnosti. Denne si môžete doňho zapisovať tri veci, za ktoré ste v živote vďačný, a teraz nemáme na mysli len materiálne veci.

Prognóza

Lupiny môžu síce človeku znepríjemniť život, no zvyčajne nepredstavujú vážnejší zdravotný problém. Svrbenie a olupovanie pokožky sa používaním vhodných vlasových prípravkov zvyčajne výrazne zlepší. Liečbe treba len dopriať náležitú starostlivosť a čas.

Kedy navštíviť lekára?

Väčšinu bežných postihnutí lupinami je možné vyriešiť prípravkami zakúpenými v lekárňach. Sú však aj vážnejšie stavy, ktoré treba zveriť do rúk dermatológa. Ako už bolo povedané, lupiny nie sú jediným dôvodom, prečo môžete mať svrbiacu pokožku hlavy. Ak sú vaše lupiny obzvlášť rezistentné alebo nadmerne svrbivé, môžete mať psoriázu, ekzém, alebo skutočnú plesňovú infekciu. Takéto prípady už patria do rúk lekára.